ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-Ενημέρωση για πανδημία, ΦοΣΔΑ και ζημιές

Τοπικά

Για ακόμη μια φορά, ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για επιτάχυνση και αύξηση του εμβολιασμού

Η πορεία της πανδημίας στα Γιάννενα, οι εξελίξεις στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων και η πορεία αποκατάστασης των ζημιών, ήταν τρία βασικά σημεία της ενημέρωσης που προέβη ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ, στην χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου  αλλά και μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σχετικά με την πανδημία, ο δήμαρχος ανέφερε πως υπάρχει μια σταθερότητα, όχι όμως σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, είναι κοντά στα τριάντα, ενώ με βάση τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας που γνωστοποιήθηκαν την Δευτέρα, τα ενεργά κρούσματα στα όρια του δήμου Ιωαννιτών, ανέρχονται στα 220.

Για ακόμη μια φορά, ο δήμαρχος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για επιτάχυνση και αύξηση του εμβολιασμού, σημειώνοντας πως μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στην συνεδρίαση του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου και εξέφρασε την ανησυχία τους για τα προβλήματα που ανακύπτουν, σημειώνοντας ότι η αποκλειστική ευθύνη ανήκει στη διοίκηση του Φορέα.

«Η καθυστέρηση στην λειτουργία των ΣΜΑ είναι μεγάλη και η κατάσταση απελπιστική. Οι οικονομικές συνέπειες για τον δήμο και τους πολίτες είναι μεγάλες» ανέφερε και συμπλήρωσε: «Έμεινα έκπληκτος παρακολουθώντας ένα μέρος της συνεδρίασης από την ψυχραιμία που έδειξαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Ιωαννιτών οι οποίοι δεν απάντησαν στις προκλήσεις που δέχθηκαν από συναδέλφους τους. Ανάμεσα σε αυτούς τους αυτοδιοικητικούς και ορισμένοι που καταπίνουν τα δικά τους απορρίμματα… Ο κ. Μπέγκας έχει τις δικές του ευθύνες διότι τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Άλλη πολιτική ακολουθεί για τα σκουπίδια που βρίσκονται έξω από το σπίτι του κι άλλη για τα σκουπίδια του ΦοΔΣΑ», κατέληξε και υπογράμμισε πως «ο ΦοΔΣΑ εξελίσσεται σε ΔΕΚΟ με ορισμένους που βολεύονται να κουνούν και το δάχτυλο προς τους αιρετούς».

Σχετικά με τις αποκαταστάσεις στα σχολεία, ο δήμαρχος σημείωσε πως είναι εν εξελίξει από τις υπηρεσίες του δήμου, ενώ παράλληλα έκανε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνδεσης των σχολικών μονάδων με το αποχετευτικό. Τέλος, ο δήμαρχος εξέφρασε τον προβληματισμό του για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα «Τρίτσης» εκφράζοντας την ελπίδα να δοθούν απαντήσεις από τον Υπουργό στο συνέδριο της ΚΕΔΕ.

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, Νίκος Γκόντας, στην τοποθέτησή του ζήτησε να γίνει εκτενής συζήτηση για τον ΦοΔΣΑ και τους ΣΜΑ καθώς οι κάτοικοι των Ιωαννίνων είναι αυτοί που πληρώνουν πανάκριβα τα σκουπίδια. «Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει λόγο στο θέμα. Πρόκειται για ένα χρονίζον πρόβλημα που πρέπει να λυθεί» τόνισε ο κ. Γκόντας.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας, αναφέρθηκε στην διαδικασία σύνδεσης των σχολείων με το αποχετευτικό δίκτυο, κάτι εξαιρετικά σημαντικό. «Είναι ένα τεράστιο βήμα που γίνεται», σημείωσε ο κ. Μπαρτζώκας.

Ο κ. Μπαρτζώκας ανέφερε ότι γίνονται ουσιαστικά βήματα ώστε να επιλυθούν οριστικά οι οικονομικές διαφορές μεταξύ του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ.