Διαξιφισμοί για πρόστιμο στη ΔΕΥΑΙ

Τοπικά

Η επιβολή ενός προστίμου ύψους 231.175 € από την «έκθεση προσωρινών αποτελεσμάτων» της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου στη ΔΕΥΑ Ιωαννίνων ήταν η αφορμή  αντιπαράθεσης μεταξύ της παράταξης «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» και της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή».

Συγκεκριμένα, η «Ενότητα Πολιτών» με ανακοίνωσή της αναφέρει πως η τωρινή διοίκηση της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων: «οποία αντί να προασπίζει τα συμφέροντα της Επιχείρησης αλλά και των δημοτών που αυτή εξυπηρετεί και από τους οποίους πληρώνεται, κάνει ακριβώς το αντίθετο δημιουργώντας «φέσια», αναφερόμενη στο πρόστιμο σημειώνοντας πως «Η απόφαση αφορά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης στις 10 Ιανουαρίου 2020, για το έργο «επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών»- «Ολοκληρωμένη Διαχείριση λυμάτων του Δήμου Ιωαννιτών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας», προϋπολογισμού 24.651.072,62 ευρώ, στην οποία κακώς συμμετείχε ο αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της Επιχείρησης, Γιώργος Αρλέτος, καθότι η εταιρία στην οποία ήταν μέτοχος είχε ανάμιξη στο διαγωνισμό.

Μάταια οι δημοτικοί σύμβουλοι – μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, της παράταξής μας, είχαν προειδοποιήσει σε εκείνη τη συνεδρίαση για τη μη νόμιμη συμμετοχή του κ. Αρλέτου, τα αποτελέσματα της οποίας καλείται να πληρώσει τώρα η Επιχείρηση», ενώ επισημαίνει πως στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. η οποία έγινε την Πέμπτη 10 Αυγούστου, πάρθηκε απόφαση δικαστικής προσβολής του προστίμου, την οποία η «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» και υπερψήφισε.

«Τα μέλη μας στο Δ.Σ. όμως καυτηρίασαν το γεγονός ότι εκ μέρους του κ. Αρλέτου δεν υπήρξε ούτε η στοιχειώδης πολιτική ευαισθησία ανάληψης ευθυνών του, αλλά αντίθετα έγινε λόγος για άγνωστα συμφέροντα που δήθεν τον πολεμάνε. Δυστυχώς ο κ. Αρλέτος, η διοίκηση της ΔΕΥΑΙ και η δημοτική αρχή απέδειξαν για μια ακόμη φορά ότι δεν έχουν το πολιτικό σθένος να παραδεχτούν τα λάθη τους, να ζητήσουν συγνώμη για τις αβλεψίες τους», αναφέρει εν συνεχεία, καταλήγοντας διερωτώμενη: «Αλήθεια, πως μπορούν οι άνθρωποι αυτοί να διεκδικούν ξανά την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μας, όταν δεν έχουν το θάρρος  να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη των πράξεων τους, ακόμα κι όταν τόσο εξοφθαλμά ζημιώνουν το δήμο;».

Τι απαντά η ΔΕΥΑΙ

Με δική της ανακοίνωση η ΔΕΥΑΙ αντικρούει τις κατηγορίες που της προσάπτει η «Ενότητα Πολιτών», διευκρινίζοντας από τη μεριά της ότι το πρόστιμο δεν είναι οριστικό και ότι έχει ήδη κατατεθεί προσφυγή από τη ΔΕΥΑΙ με την οποία ζητείται να επανεξετασθεί η υπόθεση και να μην εκδοθεί η απόφαση δημοσιονομικής διόρθωσης.  

Σημειώνει, επίσης, ότι η ίδια η ΕΔΕΛ στην έκθεσή της χαρακτηρίζει την παρουσία του κ. Αρλέτου στη συνεδρίαση, για την οποία και επεβλήθη το πρόστιμο, ως «μη σημαντικό εύρημα». Το ύψος του προσωρινού προστίμου προκύπτει ως ποσοστό του πολύ μεγάλου προϋπολογισμού του έργου. Κατά δεύτερον, για το ποιος ενδιαφέρεται για τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΙ και των δημοτών μπορεί κανείς πολύ εύκολα να το καταλάβει αν κάνει μια βόλτα ως τις εγκαταστάσεις του «πολύπαθου» βιολογικού καθαρισμού της πόλης.

Τα δικά της «βέλη» εξαπολύει και για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, προς το μέρος της προηγούμενης διοίκησης, λέγοντας ότι «επί τουλάχιστον πελαγοδρομούν για το έργο της επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού, το οποίο λαμβάνει σάρκα και οστά και εντός ολίγων μηνών, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, οι νέες εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες να δεχθούν το 40% των λυμάτων της πόλης. Οι χώροι είναι καθαροί και η λυματολάσπη η οποία κάποτε κάλυπτε τα πάντα έχει απομακρυνθεί και μάλιστα με μια πολύ συμφέρουσα οικονομικά σύμβαση. Δεν παρατηρούνται πλέον φαινόμενα υπερχείλισης λυμάτων προς τον κάμπο της Λαψίστας, κάτι που συχνά–πυκνά κατά το παρελθόν προκαλούσε την αντίδραση όμορων Δήμων αλλά και των Εισαγγελικών Αρχών. Επιπλέον, στο μέλλον θα γίνεται επεξεργασία ηλιακής ξήρανσης και εκμετάλλευσης της λυματολάσπης με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Τέλος, και πιο ουσιαστικό ίσως, είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης  για την αναβάθμιση του υπό κατάρρευση παλαιού βιολογικού ο οποίος επί δεκαετίες δεν είχε συντηρηθεί ποτέ», σημειώνει.

«Αν μερικοί νομίζουν ότι τα δεκάδες εκατομμύρια που εξασφάλισε η σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑΙ για να αποκτήσει η πόλη σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού είναι λιγότερα από ένα προσωρινό πρόστιμο 230 χιλιάδων ευρώ τότε μάλλον δεν τα πάνε και τόσο καλά με την αριθμητική.

Όσον αφορά στην συμμετοχή του κ. Αρλέτου στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της 10-1-2020, κατά την οποία ελήφθη η απόφαση για την κατακύρωση του διαγωνισμού της επέκτασης του βιολογικού στον σημερινό ανάδοχο, επισυνάπτουμε την σχετική απόφαση στην οποία ο κ. Αρλέτος δηλώνει ότι θα απέχει από την ψηφοφορία λόγω κωλύματος. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αισιόδοξοι ότι το άδικο αυτό πρόστιμο θα εξαλειφθεί», καταλήγει η ανακοίνωση.