ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σημαντική η θωράκιση της χώρας και οι συνεργασίες

Τοπικά

Στα Γιάννενα βρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Παρασκευής

Στα Γιάννενα βρέθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, το απόγευμα της Παρασκευής, όπου ανέφερε πως η χώρα παραμένει προσηλωμένη στις αρχές της διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με συνεχή ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Ελλάδα ήταν και παραμένει μία χώρα αυστηρά προσηλωμένη στην ειρήνη και σταθερότητα, ενισχύοντας και διευρύνοντας τις διεθνείς συνεργασίες, παράλληλα όμως συνέστησε ψυχραιμία στην πλευρά της Τουρκίας, λέγοντας πως από τις αντιδράσεις της, αποδεικνύεται, ότι λαμβάνει τα μηνύματα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά.

«Είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουμε περαιτέρω τις διεθνείς συνεργασίες και τις συμμαχίες μας. Παραμένουμε μία δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνεχίζουμε με μπροστάρη των Πρωθυπουργό και σε στενή συνεργασία με το υπ. Εξωτερικών, να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις. Προσπαθούμε μετά από χρόνια, να εξασφαλίσουμε όσα χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για να βρίσκονται πάντα στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και πιστεύω ότι το καταφέρνουμε. Οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά της Τουρκίας τον τελευταίο καιρό αποδεικνύει, ότι λαμβάνει τα μηνύματα. Συνιστούμε ψυχραιμία σε όλους. Με τις συνεργασίες και με γνώμονα πάντα την ειρήνη και τη σταθερότητα μπορούμε να δώσουμε λύσεις. Για οτιδήποτε άλλο, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα», σημείωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Διεύρυνση ρόλου και αρμοδιοτήτων για την ΕΛ.ΑΣ

Στα Γιάννενα βρέθηκε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο οποίος σημείωσε πως η διεύρυνση του ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα τελευταία χρόνια σε συνδυασμό να ανταπεξέρχεται σε τέτοιου είδους προκλήσεις, όπως ο μετασχηματισμός του εγκλήματος και ο έλεγχος από την άλλη, της τήρησης των μέτρων για την πανδημία.

«Το έγκλημα μετασχηματίζεται και αλλάζει διαρκώς, διεθνοποιείται μέσα από κανάλια επικοινωνίας που δημιουργούνται συνεχώς και σε αυτό το επίπεδο η χώρα και η ΕΛ.ΑΣ προσπαθεί να αναπτύξει και να ενισχύσει διεθνείς συνεργασίας για την κοινή αντιμετώπιση της διεθνούς εγκληματικότητας», ανέφερε.

Το μοντέλο αυτό άλλωστε επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στην περιφέρεια της Ηπείρου και σε σχέση με τη γειτονική Αλβανία όπως ανέφερε, με μεγάλη μάλιστα επιτυχία, και το επίπεδο της διασυνοριακής συνεργασίας να διευρύνεται συνεχώς. «Είναι γεγονός, ότι στην Ήπειρο η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την εγκληματικότητα από την Αλβανία και αυτό προσπαθούμε να το διατηρήσουμε και να το κάνουμε ακόμη καλύτερο. Η ΕΛ.ΑΣ όμως επαγρυπνά συνεχώς και για το κομμάτι της εθνικής ασφάλειας, που την αφορά και σε αυτό το πλαίσιο συνεχίζεται η προσπάθεια εκσυγχρονισμού της», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

1.900 συνεργεία στο δρόμο

Από τον Μάρτιο του 2020 και μέχρι και σήμερα, η ΕΛ.ΑΣ κλήθηκε να αναλάβει έναν πολυσύνθετο και δύσκολο ρόλο στην εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αναχαίτιση της πανδημίας στη χώρα.

Ο κ. Οικονόμου αφού απηύθυνε έκκληση στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί να το κάνουν το συντομότερο, καθώς αποτελεί απόδειξη της ατομικής και της κοινωνικής ευθύνης, πρόσθεσε, πως η ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της τήρησης των μέτρων. «Καθημερινά, 8.000 αστυνομικοί, με 1.900 συνεργεία σε όλη τη χώρα διενεργούν ελέγχους για την τήρηση των μέτρων, όχι με τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά για να εμπεδωθεί η αναγκαιότητα της εφαρμογής τους, για την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Έχουμε ανάγκη ως κοινωνία και ως οικονομία, να μείνουμε ανοιχτοί και να μην ξανακλείσουμε, ειδικά τώρα που έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά μας, για να φτάσουμε στην έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν με την καλύτερη δυνατή επιδημιολογική εικόνα», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.