Απεργεί ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Τοπικά

Εμπόρους, μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες της πόλης καλεί για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων.

Εμπόρους, μικρούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες της πόλης καλεί για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, στις 10:30 στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. Δίνει επίσης ραντεβού για προσυγκέντρωση στις 10 το πρωί, στη Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη.

«Τα μεγάλα λόγια για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας που δήθεν «μας ευνοεί όλους» αποδεικνύονται ψεύτικα. Πολύ μικρό το αντίκτυπο του τουρισμού στου μικρούς εμπόρους. Πέρα από λίγους κεντρικούς δρόμους της πόλης, η τουριστική ανάπτυξη ευνοεί μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα που απορροφούν όλη την κίνηση.

Η πολυδιαφημιζόμενη «αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης» το μόνο που φέρνει είναι αυξήσεις στα ενοίκια και το κόστος συντήρησης των επιχειρήσεών μας. Με χρήματα των φόρων μας και των δημοτικών τελών πραγματοποιούνται παρεμβάσεις που πάλι θα ευνοήσουν τους ισχυρούς του Τουριστικού κλάδου και τα μονοπώλια του εμπορίου», αναφέρει σε σημείο της η ανακοίνωση του συλλόγου, τονίζοντας πως οι μικροί επαγγελματίες έχουν «ριζώσει» μέσα στα μαγαζιά τους, καθώς εργάζονται 12 και 14 ώρες την ημέρα, αναφέρει.

Τονίζει, επίσης, ότι Μας λένε να μην έχουμε σχέση με εργατικά σωματεία, γιατί εμείς είμαστε «διαφορετικοί», είμαστε επαγγελματίες κτλ. Εμείς όμως με τους εργαζόμενους μοιραζόμαστε την επίθεση από τα μονοπώλια, με τους εργαζόμενους μοιραζόμαστε την ακρίβεια, την αβεβαιότητα. Από τα σχολεία των παιδιών μας απολύουν τις καθαρίστριες, στα ράντζα των ίδιων νοσοκομείων δίνουμε την μάχη της πανδημίας. Η θέση μας είναι δίπλα τους. Μαζί τους.

Μας λένε ότι τελικά δεν γίνεται τίποτα, δεν αλλάζει κάτι, ότι ο αγώνας δεν έχει αποτέλεσμα. Αλλά να αναρωτηθούμε. Η κυβέρνηση θα αναγκαζόταν να δώσει έστω και τα ψίχουλα που έδωσε, αν δεν υπήρχαν σωματεία, σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα να κινητοποιούνται, να διεκδικούν, να πιέζουν; Ποια θα ήταν η θέση μας σήμερα αν ο Εμπορικός σύλλογος ήταν ξεπουλημένος, βολικός συνομιλητής της κάθε κυβέρνησης και του κάθε τοπικού άρχοντα;».

Μέσα στα αιτήματά τους είναι:

– Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.

– Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

– Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

– Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Άμεση ρύθμιση των χρεών

– Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο.

– Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά υγείας. Η υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες. Αυξήσεις στις συντάξεις

– Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

– Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

– Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης».