Αντίθεση στη σύμπραξη για τη νέα Μονάδα

Τοπικά

Για το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής Ιωαννίνων, «η σύμπραξη της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΠΝΙ με την ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ αποτελεί μια πολύ αρνητική εξέλιξη για την Δημόσια Ψυχιατρική περίθαλψη και Υγεία».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ υλοποιεί το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που εκχωρεί τις δημόσιες δομές του ψυχιατρικού τομέα σταδιακά στους ιδιώτες, μέσω ΑΜΚΕ.

Το ΠΓΝΙ με την στήριξή του στην ΕΠΡΟΨΥΗ όχι μόνο δεν λαμβάνει καμιά ωφέλεια, αλλά δεν έχει και λόγο και έλεγχο σε κανένα επίπεδο στην νέα μονάδα (οικονομικό, διοικητικό και επιστημονικό αλλά και στο προσωπικό που θα προσληφθεί).

Το ΠΓΝΙ όμως με αυτήν του την αδιανόητη απόφαση υπονομεύει την δική του Υπηρεσία έγκαιρης παρέμβασης στην ψύχωση, η οποία πέρα από 1η και μοναδική σε όλη την Ελλάδα, εγκαινίασε την λειτουργία της με παγκόσμιο συνέδριο στα Γιάννενα, που λειτούργησε από το 2008 έως το 2017 με δικό της προσωπικό πλήρους απασχόλησης, αυτοτελή κλινική επίσκεψη, προσέφερε υπηρεσίες σε εκατοντάδες νέους ασθενείς με ψύχωση, έκανε ημερίδες, έστησε δίκτυο συνεργασίας με τα σχολεία και το πανεπιστήμιο και ανέμενε να στεγαστεί σε χώρο εκτός της κλινικής κοντά στην κοινότητα της πόλης».

Και προσθέτει:

«Με τη μεταφορά του ΚΨΥ στην ΠΨ/Κ του ΠΠΝΙ όχι μόνο δεν ενισχύθηκε, όχι μόνο δεν ενδυναμώθηκε η πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία της μονάδας έγκαιρης παρέμβασης στην Ψύχωση αλλά το αντίθετο.

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη ανοίγει κερκόπορτα για την εκχώρηση δημόσιων δομών υγείας. Το Υπουργείο Υγείας με απόφαση του στις 22-04-2022 διαθέτει 67 εκατομ. ευρώ για την ανάπτυξη δράσεων ψυχικής υγείας στην κοινότητα, από τα οποία η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται σε ΜΚΟ και ιδιώτες.

Αυτός είναι ένας από τους τρόπους προώθησης του νέου ΕΣΥ από την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, δια του Ταμείου Ανάκαμψης, με συμμάχους τις διοικήσεις αλλά και λειτουργούς του ΕΣΥ με παράλληλες ιδιότητες και δραστηριότητες, που θα συρρικνώσουν και θα εμπορευματοποιήσουν τις κρατικές, δημόσιες υπηρεσίες υγείας παραπέρα. Θεωρούμε απαράδεκτο η χρηματοδότηση να κατευθύνεται στην ΑΜΚΕ κι όχι στην Ψ/Κ κλινική του ΠΓΝΙ», καταλήγει το ΠΑΣΟΚ.