Ανησυχία για τα ενεργά κρούσματα

Τοπικά

 

Για την πορεία της πανδημίας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε, στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών υπήρχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή 184 ενεργά κρούσματα, 43 συμπολίτες νοσηλεύονταν και 141 βρίσκονταν σε κατ’ οίκον νοσηλεία. 

«Είναι ένας μεγάλος αριθμός, ίσως ο μεγαλύτερος που έχουμε σε τοπικό επίπεδο», σημείωσε ο Δήμαρχος.

Μάλιστα, αν σε αυτά τα κρούσματα προστεθούν και τα 30 που ανακοίνωσε αργότερα το απόγευμα για τα Γιάννενα ο ΕΟΔΥ, τότε φτάνουμε στα 214 ενεργά κρούσματα. 

Ανέφερε επίσης ότι οι δομές υγείας ακόμη αντέχουν. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονταν 47 ασθενείς στις ΜΕΛ και 11 στις ΜΕΘ ενώ στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα νοσηλεύονταν 14 ασθενείς στις ΜΕΛ και τρεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Σημείωσε τέλος ότι ένα 30% δεν προσήλθε για εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στη διαχείριση της πανδημίας τις κυβερνητικές ευθύνες και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που όμως δεν έγιναν από τη δημοτική αρχή αναφέρθηκε ο Θωμάς Μπέγκας.

Όπως τόνισε, η κοινωνία εμφανίζει σημάδια κόπωσης και εκνευρισμού, κάτι που είναι ορατό και στα Γιάννενα, την ίδια ώρα όμως που οι χειρισμοί εκ μέρους της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών δεν είναι αποτελεσματικοί.

«Κατά τη γνώμη μου δεν είναι δικαιολογία η έλλειψη ατομικής ευθύνης. Η διαχείριση μιας πρωτόγνωρης κατάστασης δικαιολογεί και λάθη. Χρειάζεται όμως πολιτικό θάρρος για την παραδοχή των λαθών αυτών και τη διόρθωσή τους. Δεν είναι ζήτημα ατομικής ευθύνης η αδράνεια ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας ή ο τρόπος λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς. Ένα θέμα που έχει και τοπικές προεκτάσεις καθώς δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που έχουμε για τον τρόπο που μεταφέρονται και στο δήμο μας οι μαθητές».

 

Ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα 

 

Στο μεταξύ, περισσότερα από κάθε άλλη φορά από την αρχή της πανδημίας στην Ελλάδα ήταν τα ημερήσια κρούσματα κορωναϊού που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Ταυτόχρονα, και ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ξεπερνά φέτος κάθε προηγούμενο, την ώρα που και πάλι μεγάλος αριθμός ασθενών κατέληξε.

Πιο αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης ήταν 3.465, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 227.247 (ημερήσια μεταβολή +1.5%), εκ των οποίων 51.6% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To για την επικράτεια εκτιμάται σε 1.10 (95%Crl: 0.40-1.63).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 7.252 θάνατοι. Το 95.8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (67.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 81.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.516 ασθενείς.

Ως προς τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, 1701 εντοπίστηκαν στην Αθήνα και 394 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, περιοχές που πάντα εμφανίζουν μεγάλη συγκέντρωση. Σε τοπικό επίπεδο εντοπίστηκαν 30 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, 4 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας, 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας και 9 κρούσματα στην Π.Ε Άρτας.