Αναμένουν το επίδομα θέρμανσης οι καταναλωτές

Τοπικά

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση για την προμήθεια πετρελαίου

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η ζήτηση για την προμήθεια πετρελαίου αφενός εξαιτίας της καλοκαιρίας που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και αφετέρου επειδή πολλοί καταναλωτές κινούνται στην κατεύθυνση αναμονής του επιδόματος θέρμανσης.

Φέτος, για πρώτη χρονιά  θα επιδοτηθούν εκτός από το πετρέλαιο θέρμανσης, το φυσικό αέριο και το υγραέριο.

Επίσης, θα επιδοτηθούν τα ξύλα και το πέλετ αλλά μόνο για τους δικαιούχους που μένουν σε ορεινά χωριά με έως 2.500 κατοίκους. Δεν θα επιδοτείται η κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς για αυτή την μορφή ενέργειας βρίσκεται σε ισχύ το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Φέτος, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις καταργούνται οι 4 ζώνες και θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι ανάλογα με την θερμοκρασία που κάνει στη περιοχή που διαμένουν.

Η επιδότηση θα ξεκινά από τα 80 ευρώ και θα φθάνει ακόμη και τα 600 με 700 ευρώ με το συνολικό διαθέσιμο κονδύλι να κυμαίνεται από τα 84 έως τα 94 εκατ. ευρώ.

Ουσιαστικά, θα υπάρχει για κάθε ζώνη ένας συντελεστής που θα πολλαπλασιάζεται με το ποσό του επιδόματος.

Οι δαπάνες θα μπορούν να γίνουν έως τον Απρίλιο ενώ η καταβολή επιδόματος θα γίνει προκαταβολικά έως το τέλος Δεκεμβρίου. Όσοι λάβουν την επιδότηση και δεν προχωρήσουν σε αγορές θα πρέπει να επιστρέψουν την επιδότηση.

Ακόμη η ζήτηση είναι στα χαμηλά…

Ο αντιπρόεδρος των πρατηριούχων – βενζινοπωλών κ. Θανάσης Παπαδόπουλος ρωτήθηκε για την κίνηση τόσο στην προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης όσο και για την κίνηση στα πρατήρια καυσίμων γενικότερα. Όπως ανέφερε «Ο κόσμος είχε εφοδιαστεί στο κλείσιμο της σεζόν και έχει φουλάρει τις δεξαμενές με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σχετικά μειωμένη ροή που αναμένεται να αυξηθεί όταν καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης.

«Οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Ο κόσμος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει να ανάβει καθημερινά και για πολλές ώρες τους καυστήρες ενώ εκείνοι που έχουν βάλει σε λειτουργία την θέρμανση το κάνουν με πρόγραμμα» είπε ο κ. Παπαδόπουλος ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι και στα πρατήρια ο εφοδιασμός με καύσιμα είναι σε πτωτική πορεία και εξαιτίας της μειωμένης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε με το lockdown. «Έχουμε πτώση 60% στη διάθεση καυσίμων και δεν εμπίπτουμε στις πληττόμενες επιχειρήσεις και στους ΚΑΔ» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση εάν έχουν καταθέσει σχετικές αναφορές με αιτήματα στα συναρμόδια υπουργεία απάντησε ότι παρά τις οχλήσεις τους δεν έχει γίνει κανένα σχετικό αίτημα του κλάδου δεκτό.  «Δεν ξέρουμε τα σχέδια της κυβέρνησης. Θα ήταν μια καλή περίπτωση να μετακινηθούν οι υποχρεώσεις. Ωστόσο, υπάρχει ζήτημα γιατί τα έσοδα είναι περιορισμένα Υπάρχει άγχος και αγωνία. Στο δικό μας κλάδο δεν υπάρχει καμία στήριξη» κατέληξε σημειώνοντας ότι τα έξοδα και οι υποχρεώσεις τρέχουν για όλες τις επιχειρήσεις.

 

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ