Αναδασώσεις σε τρεις περιοχές των Ιωαννίνων

Τοπικά

Στο δασύλλιο της Κιάφας, στον λόφο της Ελεούσας και στην ΕΛΕΠΑΠ

Σε τρεις περιοχές των Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκαν δενδροφυτεύσεις την Πέμπτη με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και των Δασικών Υπηρεσιών της Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, στο λόφο της Γορίτσας, στην Ελεούσα, σε μία περιοχή που καταστράφηκε στο παρελθόν από πυρκαγιά με τη συμμετοχή μαθητών του Γυμνασίου Ελεούσας, πραγματοποιήθηκε μία εκτεταμένη φύτευση με δένδρα και καλλωπιστικούς θάμνους.

Η παρέμβαση στο συγκεκριμένο χώρο έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία, καθώς πρόκειται για μία έκταση 1000 περίπου στρεμμάτων, που είναι ενταγμένη στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Η χθεσινή δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε σε τμήμα έκτασης 300 στρεμμάτων, που προτείνεται για δάσωση από τον δήμο Ζίτσας και αποτελεί συνέχεια της αναδάσωσης που πραγματοποιήθηκε το 1992 για την προστασία του διαταραγμένου δασικού εδάφους λόγω υπερβόσκησης.

Στην δενδροφύτευση στη Γορίτσα, παρών ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς, ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Ευάγγελος Γκουντούφας και η Προϊσταμένη Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Μαρίας Τσιατούρα.

Σε δηλώσεις του ο κ. Γκουντούφας αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, που μεταβάλλει μεσοπρόθεσμα την εικόνα του δασικού πλούτου στη χώρα, με νέες φυτεύσεις σε έκταση 165.000 στρεμμάτων, στόχος όμως που δεν είναι μόνον αριθμητικός, αλλά και ποιοτικός.

Ο αντιδήμαρχος Ζίτσας Φώτης Ράρρας από την πλευρά του τόνισε, ότι σε συνεργασία με το υπουργείο και τις Δασικές Υπηρεσίες, ο δήμος Ζίτσας επιδιώκει να δημιουργήσει ένα νέο περιαστικό δασύλλιο στο συγκεκριμένο σημείο.

Στην Κιάφα και στην ΕΛΕΠΑΠ

Η πρώτη δενδροφύτευση έγινε το πρωί της Πέμπτης στα δασύλλιο της Κιάφας, με τη συμμετοχή μαθητών του 1ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Δημιουργήθηκε με τεχνητή αναδάσωση κατά τη δεκαετία του 1930, χρονικό διάστημα κατά το οποίο έγιναν και οι φυτεύσεις στο αισθητικό δασύλλιο Ιωαννίνων και στο Νησί. Καταλαμβάνει έκταση 15 στρεμμάτων, αντικαταστάθηκαν τα ξύλινα καθίσματα, αφαιρέθηκαν τα γέρικα και επικίνδυνα δέντρα και στη θέση τους φυτεύτηκαν δενδρύλλια, για να δημιουργηθεί ένα μικτό δασύλλιο στο κέντρο της πόλης για αναψυχή και περίπατο.

Όπως ανέφερε η Μαρία Τσιατούρα, επικεφαλής των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας, ο μεγάλος στόχος ήταν και παραμένει η σταδιακή αλλαγή στη δασική σύνθεση στα δασύλλιο των Ιωαννίνων, όπου ήδη έχουν απομακρυνθεί πολλά πεύκα, που αντικαθίστανται με πλατύφυλλά είτε μέσω τεχνητής φύτευσης είτε αυτοφυή, που έχουν ήδη μεταβάλλει την σύνθεση στο εσωτερικό του πνεύμονα πρασίνου και οξυγόνου της πόλης.

Η τρίτη και τελευταία για χθες, δενδροφύτευση πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ στη Νεοκαισάρεια.

Στις αναδασώσεις συμμετείχε ακόμη και το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αναπήρων Παίδων με την πρόεδρο, Βασιλική Κωστή.

Οι χθεσινές δράσεις είχαν ως στόχο την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, καθώς τα παιδιά υιοθέτησαν τα δενδρύλλια που φύτεψαν και τους έδωσαν το όνομά τους. Φυτεύτηκαν δέντρα και καλλωπιστικοί θάμνοι, όπως: κυπαρίσσι, άρια, μουριά, κουτσουπιά, σφένδαμος, φλαμουριά, λιγούστρο, βιβούρνο, πικροδάφνη, δάφνη και αγγελική. Όλα τα είδη είναι γηγενή και προέρχονται από δημόσιο δασικό φυτώριο.