Άμεση κινητοποίηση για τις εστίες πυρκαγιών

Τοπικά

Οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών κινητοποιήθηκαν άμεσα και συνέδραμαν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόσο στην Αμφιθέα όσο και στην Καστρίτσα όπου ξέσπασαν πυρκαγιές τις προηγούμενες ημέρες.

Στην Αμφιθέα ο Δήμος συνέδραμε με συνεργεία επιφυλακής από το εργοτάξιο και με υδροφόρες παρουσία του αντιδημάρχου Γιώργου Λώλη. Στην Καστρίτσα επίσης με συνεργεία επιφυλακής και υδροφόρες παρουσία του Γενικού Γραμματέα Βασίλη Ζωγράφου. 

Ο Δήμος εκφράζει τις ευχαριστίες του προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου για την άμεση κινητοποίηση και την άριστη συνεργασία. Τονίζει ότι οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι εξαιρετικά δύσκολες και η προσοχή όλων πρέπει να είναι αυξημένη.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί οφείλουν να είναι όσοι δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο καθώς και μία σπίθα φωτιάς μπορεί να πάρει επικίνδυνες διαστάσεις. Επισημαίνεται για μία ακόμη φορά ότι απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς σε όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

 

Η καμπάνια 

 

«Μπορούμε να σβήσουμε μια φωτιά, αλλά δεν μπορούμε να σβήσουμε τις τραγικές συνέπειές της. Δεν παίζουμε με τη φωτιά, γιατί η φωτιά δεν παίζει μαζί μας!». Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα της ενημερωτικής καμπάνιας της Πολιτικής Προστασίας για την αντιπυρική περίοδο.

Όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, «κάθε αντιπυρική περίοδος αποτελεί πρόκληση για όλους και φέτος, η Πολιτική Προστασία, με προγραμματισμό και συντονισμένες ενέργειες, ενισχύει την αντιπυρική θωράκιση της χώρας μας. Με βελτιωμένο, σύγχρονο εξοπλισμό, με έμφαση στην ενίσχυση του προσωπικού της, αλλά και με στοχευμένη ενημέρωση των πολιτών».

Η καμπάνια που είναι ήδη «στον αέρα» αναδεικνύει τις συχνότερες αιτίες εκδήλωσης πυρκαγιάς, όπως είναι το κάψιμο ξερών χόρτων ή κλαδιών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, τα σκουπίδια στο δάσος, καθώς και η χρήση υπαίθριων ψησταριών.

«Ας θυμόμαστε το αυτονόητο: Όλοι μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί αυτά τα λάθη είναι στο χέρι μας να τα αποφύγουμε. Παραμένουμε σε εγρήγορση, προστατεύουμε το φυσικό μας περιβάλλον, την περιουσία, την ίδια τη ζωή κάθε συμπολίτη μας», επισημαίνει η Πολιτική Προστασία, τονίζοντας ότι στόχος είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών.