Άμεση επέμβαση σε φωτιά στο Τέροβο

Τοπικά

Με την έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων απετράπη η επέκταση της φωτιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, στην επαρχιακή οδό στο ύψος της διασταύρωσης προς τις Κοινότητες Τερόβου και Βαρλάμ.  Η φωτιά κατέκαψε δασική έκταση.

Στο σημείο έφτασαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιωαννίνων με δύο οχήματα, υπό τις εντολές του Διοικητή του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Ιωαννίνων και του επιχειρησιακού αξιωματικού Ιωαννίνων. 

Στο περιστατικό βρέθηκαν οχήματα του Δήμου Δωδώνης που συνέδραμαν στην επιχείρηση, αντιδήμαρχοι και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, ο οποίος με δήλωσή του ευχαριστεί και συγχαίρει το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, για την ακαριαία αντίδραση και την άμεση ετοιμότητα που επέδειξε και σε αυτό το περιστατικό.

Επισημαίνεται ακόμα από τον Δήμο Δωδώνης πως είναι η έκτη φορά που εκδηλώνεται περιστατικό πυρκαγιάς στη συγκεκριμένη περιοχή, το τελευταίο διάστημα.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

 

Μέσα και υλικά από τις Ένοπλές Δυνάμεις 

 

Στο πλαίσιο της συνδρομής τους στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν προσωπικό, μέσα και υλικά για την πρόληψη και επιτήρηση, την κατάσβεση και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, το τελευταίο 24ώρο έχουν διατεθεί :

-39 αεροσκάφη και ελικόπτερα για αεροπυρόσβεση και επιτήρηση των πληγέντων περιοχών, καθώς και των περιοχών υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς,

 

-10 εξειδικευμένες ομάδες στρατιωτικών τμημάτων Δευκαλίωνα εκ των οποίων 8 στις πυρκαγιές στον Ν. Ευβοίας και 2 στον Ν. Αττικής. Παράλληλα, τηρούνται σε ωριαία ετοιμότητα 7 αντίστοιχες ομάδες για διάθεση σε όλη την επικράτεια,

-15 μηχανήματα Μηχανικού με αντίστοιχα ρυμουλκούμενα, 3 πυροσβεστικά άρματα και 96 οχήματα πάσης φύσεως στους Ν. Αττικής, Ηλείας και Εύβοιας,

-31 άτομα για συνδρομή στην κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας,

-Το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ) με προσωπικό και 2 πυροσβεστικά οχήματα στον Ν. Αττικής,

-Η Κινητή Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) με προσωπικό και 2 μηχανήματα στον Ν. Αττικής,

-20 άτομα για την υποστήριξη του έργου των πυροσβεστικών δυνάμεων στη Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών (Οικισμοί Αγαλαιοί – Δίπορο – Κέντρο – Νησί – Σαρακίνα),

-90 άτομα και 45 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Αττικής,

-18 άτομα με 9 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ευβοίας,

18 άτομα με 9 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στον Ν. Ηλείας,

-12 άτομα και 6 οχήματα για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν αναζωπυρώσεων στο Ν. Μεσσηνίας,

-9 εποχούμενα περίπολα με προσωπικό των ΕΔ και της Ελληνικής Αστυνομίας για συνδρομή των πολιτικών Αρχών στην εκκένωση πληθυσμού ευρύτερης περιοχής του Ν. Ηλείας (σύνολο 18 άτομα και 9 οχήματα),

-15 άτομα για συνδρομή στο στήσιμο πρόχειρου καταυλισμού εντός του Δημοτικού Γυμναστηρίου Χαλκίδας για φιλοξενία πυρόπληκτων.

Πολύτιμη κρίνεται η συνδρομή των πυροσβεστικών αεροσκαφών από την Κύπρο με 2 Air Tractors, την Γαλλία με 2 CL-415, ενώ αναμένονται 2 Air Tractors από την Σουηδία, 1 CL-415 την Κροατία, καθώς και 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα Super Puma από την Ελβετία, για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης λαμβάνεται εικόνα από αέρος μέσω ελικοπτέρων, αεροσκαφών με φωτοκάμερες, απευθείας εικόνα από Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) καθώς και φωτογραφίες μέσω τηλεσκοπικού δορυφόρου. Επιπλέον, έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των εκπεμπόμενων εποχούμενων περιπόλων και πυροφυλακίων σε όλη την επικράτεια. Στην επιτήρηση και παροχή εικόνας συνδράμει αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων P8 των ΗΠΑ.