ΑΛ. ΤΣIΠΡΑΣ-«Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή»

Τοπικά

O Aλέξης Τσiπρας από τα Γιάννενα – Συναντήσεις με φορείς και βόλτα στον πεζόδρομο

«Να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο για περιπτώσεις όπου μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση στις ΜΕΘ» δήλωσε από τα Γιάννενα ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση των καταγγελιών της ΠΟΕΔΗΝ, για τις οποίες παρενέβη η Εισαγγελία, για ενδεχόμενο προτεραιοποίησης VIP ασθενών σε σχέση με τη νοσηλεία τους εντός ή εκτός ΜΕΘ.

«Σήμερα η επικαιρότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι στα νοσοκομεία μας εκατοντάδες άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι έξω από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας» σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι 80, 100 και 120 απώλειες την ημέρα «δεν είναι αριθμοί αλλά άνθρωποι».«Και βεβαίως, με το γεγονός ότι ορθώς έσπευσε η Εισαγγελία στις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ, σε σχέση με την ιδιαίτερη διαχείριση «VIP πολιτών» για την προοπτική θεραπείας και της αξιοπρεπούς περίθαλψης».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει όλα τα στοιχεία και στη Δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα. «Πρώτα από όλα, πρέπει να δώσει όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό των συμπολιτών μας που είναι εκτός ΜΕΘ. Όλα τα στοιχεία σε σχέση με τον αριθμό της θνητότητας των ανθρώπων που είναι διασωληνωμένοι έξω από τις ΜΕΘ. Και να διαλευκάνει μέχρι τέλους, να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο, για περιπτώσεις που μπορεί να υπήρξε προτεραιοποίηση με βάση την ιδιότητα του ασθενούς. Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο δικαίωμα για ζωή, απέναντι στο δικαίωμα για αξιοπρεπή περίθαλψη. Φτάσαμε ως εδώ, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίμησε το δικαίωμα στην αξιοπρεπή περίθαλψη και τη ζωή και δεν έχει κάνει τίποτα πραγματικά, για να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, τίποτα σε σχέση με τις αυξημένες ανάγκες για μία περίοδο πανδημίας. Και αυτή είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Έκρηξη της ακρίβειας

Αναφερόμενος εκτός από την κορύφωση της πανδημίας και στην έκρηξη της ακρίβειας, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «διπλή κρίση» που «μαστίζει πλέον κάθε ελληνικό νοικοκυριό και κάθε επιχείρηση». «Ο μέσος πολίτης σήμερα βιώνει την αγωνία για τη ζωή και την επιβίωση. Όμως και η αγωνία για το αν θα βγει η εβδομάδα ή ο μήνας, καθώς την τρίτη εβδομάδα τελειώνουν τα διαθέσιμα χρήματα, είναι και αυτό πάρα πολύ κρίσιμο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θέλω να πω λοιπόν ότι αυτή η εικόνα της αγωνίας, της απόγνωσης, πρέπει να γίνει κατανοητή. Αφορά την πλειοψηφία των συμπολιτών μας, ανεξάρτητα από το αν έχει κανείς μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα. Ίσως να μην αφορά μόνο κάποιους λίγους που έχουν υψηλό εισόδημα» πρόσθεσε, τονίζοντας την ανάγκη «ο Προϋπολογισμός του 2022 να μην είναι ένας Προϋπολογισμός τέλους της πανδημίας».

Για αυτό και επανέλαβε ότι «χρειάζονται μέτρα στήριξης, τόσο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που είναι αποτέλεσμα της υγειονομικής, όσο όμως και της αντιμετώπισης του τρομακτικού κύματος της ακρίβειας που είναι απότοκο της ενεργειακής κρίσης».

«Να στηριχτεί η εστίαση»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συνάντηση με τους επαγγελματίες στην εστίαση. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης που σταμάτησαν το Φθινόπωρο: «Πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα στήριξης που σταμάτησαν το Φθινόπωρο, προς τους επαγγελματίες που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία» είπε χαρακτηριστικά ακούγοντας τους ανθρώπους της εστίασης να του παρουσιάζουν την δύσκολη πραγματικότητα που ζουν με τους τζίρους να έχουν πέσει…στα τάρταρα!

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Χρήστος Τάτσης τόνισε στον κ. Τσίπρα, πως οι επαγγελματίες του κλάδου προσπαθούν να επιβιώσουν έως την άνοιξη. Όπως επισήμανε, από τις 6 Νοεμβρίου οπότε και εφαρμόστηκαν τα νέα μέτρα, η πτώση του τζίρου αγγίζει το 80%,σε συνδυασμό και με τις καιρικές συνθήκες που δεν επιτρέπουν στους πελάτες να καθίσουν σε εξωτερικούς χώρους.

Και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο και μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων. Τόσο ο Χάρης Λίουρης όσο και τα υπόλοιπα μέλη παρουσίασαν τα θέματα του αγροτικού κόσμου. Ο κ. Τσίπρας άκουσε με ενδιαφέρον τα όσα ανέφεραν τα μέλη της διοίκησης και μίλησε για τις δικές του προτάσεις ενώ άσκησε κριτική στις πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο κ. Λιούρης παράδωσε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ένα υπόμνημα με τα αιτήματά του αγροτικού κόσμου μεταξύ των οποίων:

Στήριξη και ενίσχυση για το θέμα των ζωοτροφών, άμεση άτοκη ρύθμιση για δάνεια που χορηγήθηκαν και για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, πλήρης απαλλαγή από την επιβολή ΕΝΦΙΑ σε γεωργικά οικήματα, αύξηση των ελέγχων για τις παράνομες ελληνοποιήσεις, άμεση λήψη μέτρων για την αποζημίωση καλλιεργειών από  φυσικές κλπ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πολλά από τα προβλήματα είναι διαχρονικά. Ωστόσο στάθηκε στην ενεργειακή κρίση και την εκτόξευση του κόστους παραγωγής την οποία χαρακτήρισε πρωτοφανής. «Με αυτά τα δεδομένα ανησυχώ ότι δεν μπορεί να υπάρξει αγροτική παραγωγή. Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν έκτακτα στοχευμένα μέτρα για όσο διαρκεί η κρίση» κατέληξε.

Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να περπατήσει στους κεντρικούς πεζοδρόμους της πόλης  όπου συνομίλησε με τον κόσμο πολλοί εκ των οποίων βρήκαν την ευκαιρία να του θέσουν διάφορα θέματα. Τον πρόεδρο συνόδευαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ