ΑΓΝΗ ΝΑΚΟΥ -Συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου για αίμα

Τοπικά

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε όλη τη χώρα στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και των κατά τόπους τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων

Συγκινητική ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε όλη τη χώρα στο κάλεσμα του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και των κατά τόπους τμημάτων αιμοδοσίας των νοσοκομείων, για να να δώσουν αίμα για τους πολυτραυματίες της μετωπικής  σύγκρουσης των δυο τρένων στα Τέμπη.

Σε λίγες ώρες από την έκκληση, οι ανάγκες όχι μόνο καλύφθηκαν αλλά υπερκαλύφθηκαν και χρειάστηκε να ματαιωθούν προγραμματισμένες αιμοληψίες καθώς όπως είναι ήδη γνωστό το αίμα δεν μπορεί να διατηρηθεί παρά μόνο για μικρό  χρονικό διάστημα.

Εκτός από τις ανάγκες των νοσοκομείων της Λάρισας καλύφθηκαν και οι ανάγκες αποθεμάτων σε όλη τη χώρα. Οι πολίτες αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ό,τι εάν χρειαστεί είναι εκεί για να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν.

Η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου ερωτηθείσα ανέδειξε την άμεση κινητοποίηση και ανταπόκριση καθώς και την αλληλεγγύη των πολιτών που άμεσα έσπευσαν σε αιμοδοσίες εντός και εκτός νοσοκομείων προκειμένου να αιμοδοτήσουν και να βοηθήσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των πολυτραυματιών.

«Είναι πραγματικά συγκινητική η ανταπόκριση του κόσμου. Η κινητοποίηση ήταν άμεση και μέσα σε λίγες ώρες συγκεντρώθηκαν δεκάδες μονάδες αίματος. Νέα παιδιά, ενήλικες, όλοι έσπευσαν να βοηθήσουν. Ζούμε μια τραγωδία που μας έχει συγκλονίσει όλους μας!», είπε η κα. Νάκου και η ίδια εμφανώς συγκινημένη και συγκλονισμένη από την ανείπωτη τραγωδία που συγκλονίζει την Ελλάδα.

Στόχος η ενίσχυση των τακτικών αιμοδοσιών

Στο μυαλό όλων είναι να αυξηθεί και να ενισχυθεί η εθελοντική αιμοδοσία και να μπορέσουν να κρατήσουν τους νέους που έσπευσαν για πρώτη, ίσως, φορά να δώσουν αίμα για να βοηθήσουν τους τραυματίες. «Είναι μια προσπάθεια που κάνουμε όλοι από κοινού», είπε η κα. Νάκου.

Πάντως σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι οι πολίτες αναγνωρίζουν την ανάγκη και ανταποκρίνονται είτε είναι αιμοδότες τακτικοί είτε όχι!

Η γρίπη είναι εδώ!

Την προσοχή όλων εφιστά η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου αναφερόμενη στην μικρή έξαρση της εποχικής γρίπης αλλά και της covid19.

Η κα Νάκου εξηγεί ότι πρέπει ειδικά οι ευπαθείς ομάδες και οι ηλικιωμένοι να είναι προσεκτικοί. Την ίδια ώρα ερωτηθείσα για τις κινητές μονάδες, η κα. Νάκου εξηγεί ότι οι κινητές μονάδες είχαν καθοριστικό ρόλο στο να έχουμε ανά πάσα στιγμή εικόνα της περιοχής. Εξίσου σημαντική ήταν και η συνδρομή τους στον έλεγχο ασθενών και συνοδών που προσέρχονταν στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης) στη χώρα μας.  Συνοπτικά τα στοιχεία έχουν ως εξής:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου)

Καταγράφηκε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα

η αύξηση αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 0-4 και 5-14 ετών

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

Η  θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε μικρή αύξηση

-ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή αύξηση

-ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μικρή αύξηση

-ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 καταγράφηκαν 82 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη.

-Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 7 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν

Ιός της γρίπης

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση,  καταγράφηκε 1 νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, ενώ δεν σημειώθηκε θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, νοσηλεύτηκαν 65 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 290 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά δείγματα), εκ των οποίων 277 (95,5%) ήταν στελέχη τύπου Α και 13 (4,5%) ήταν στελέχη τύπου Β από τα 275 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 256 (93%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 19 (7%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ