panepistimiako-nosokomeio

70.000 ασθενείς και 3.100 χειρουργεία στο ΠΓΝΙ από τις αρχές του έτους

Τοπικά

Σε προ πανδημίας ρυθμούς κινείται το ΠΓΝΙ

Σημαντικά έργα και παρεμβάσεις βελτίωσης υποδομών εξελίσσονται στο ΠΓΝΙ, που βρίσκει τον βηματισμό του, επιστρέφοντας σε επίπεδα κίνησης και ανταπόκρισης, προ πανδημίας.

Με αριθμητικά στοιχεία, που δεν αμφισβητούνται, το ΠΓΝΙ εξακολουθεί να παραμένει στην «πρώτη γραμμή» μεταξύ των μονάδων υγείας της Δυτ. Ελλάδας και ένα από τα πρώτα στη χώρα, καλύπτοντας τις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες των πολιτών σε μία τεράστια γεωγραφική επικράτεια. Με την ελπίδα, ότι οι δύσκολες ημέρες της πανδημίας και της έξαρσης των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, έχουν περάσει, τουλάχιστον μέχρι νεωτέρας, το ΠΓΝΙ αναζητά τον κανονικό του βηματισμό για να επιστρέψει σε μία κανονικότητα, όπως αυτή προ πανδημίας. Τα στοιχεία λοιπόν που αναφέρονται στους ασθενείς που έχουν επισκεφθεί το ΠΓΝΙ από τις αρχές του 2022 μέχρι τις 20 Απριλίου, αποδεικνύουν, ότι η επιστροφή σε αυτήν την σταδιακή κανονικότητα γίνεται και μάλιστα με γρήγορα βήματα.

Παράλληλα, όμως, υλοποιείται και ο σχεδιασμός της διοίκησης του νοσοκομείου, για την βελτίωση των υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες, με την παράλληλη ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας στην εργασία για το σύνολο των υγειονομικών.

Ο διοικητής του ΠΓΝΙ Νίκος Κατσακιώρης, σε δηλώσεις στα τοπικά μέσα παρουσίασε τα αριθμητικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν, όπως είπε, ότι το ΠΓΝΙ συνεχίζει να λειτουργεί σε πλήρη ανάπτυξη.

Ενδεικτικά ανέφερε πως από τις αρχές του 2022:

  • Οι ασθενείς που επισκέφθηκαν τα ιατρεία του ΠΓΝΙ ανήλθαν σε 70.000.
  • Οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν έφτασαν τις 26.000.

Στο ίδιο διάστημα έγιναν περισσότερες από 3.100 χειρουργικές επεμβάσεις. Στο Αιμοδυναμικό εργαστήριο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 επεμβατικές πράξεις, έγιναν ακόμη 51.200 απεικονιστικές εξετάσεις και 1.200.000 εργαστηριακές εξετάσεις.

«Προφανώς, μιλάμε για μία επιστροφή σε πλήρη και κανονική λειτουργία του νοσοκομείου, χωρίς αυτό να σημαίνει, πως δεν προετοιμάζουμε και δε βελτιώνουμε περαιτέρω τις υποδομές του», ανέφερε ο κ. Κατσακιώρης.

Βελτιώσεις υποδομών

Στο ΠΓΝΙ εξελίσσονται έργα βελτίωσης των υποδομών, με παρέμβαση – ορόσημο την εγκατάσταση και λειτουργία εντός του καλοκαιριού πιθανότατα, του PET-CT, δωρεά του Ιδρύματος «Στ. Νιάρχος», με προϋπολογισμό 1,8 εκ. ευρώ. Επίσης, εξελίσσονται έργα συντήρησης και αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών και αναβάθμισης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπως και η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα Τμήματα, μονάδες θεραπείας και εργαστήρια. Πρόκειται συνολικά για 86 ιατρικά μηχανήματα που θα προμηθευτεί το ΠΓΙ, μέσω του Interreg, με προϋπολογισμό 1.252.000.

Ελικοδρόμιο με άδεια από την ΥΠΑ

Μία επίσης σημαντική παρέμβαση, που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά την ανακατασκευή του ελικοδρομίου του νοσοκομείου, που έχει ήδη ξεκινήσει με τη δαπάνη να καλύπτεται εξ ημισείας από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου και από δωρεά της αναδόχου εταιρείας που κατασκευάζει την οδό Νιάρχου, ενώ ήδη έχει δοθεί και η άδεια από την ΥΠΑ.

Ακόμη, με χρηματοδότηση 660.000 ευρώ, τα μισά εκ των οποίων από την περιφέρεια Ηπείρου ανακατασκευάζεται πλήρως ένα κτιριακό συγκρότημα στη νότια πλευρά του νοσοκομείου, στο οποίο θα μεταφερθεί το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο για να λειτουργήσει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

Ευχές και έκκληση για εμβολιασμό

Καταλήγοντας, ο κ. Κατσακιώρης και απευθύνοντας τις ευχές του προς το σύνολο των εργαζομένων για τις ημέρες του Πάσχα, αναφέρθηκε και στις ελλείψεις του υγειονομικού προσωπικού που έχει τεθεί σε καθεστώς αναστολής εργασίας, λόγω του μη εμβολιασμού τους.

«Είναι αλήθεια, ότι αυτή την περίοδο καταγράφουμε μία μεγάλη μείωση στις εισαγωγές και νοσηλείες ασθενών covid. Όμως το νοσοκομείο είναι έτοιμο και προετοιμάζεται όπως έκανε και το προηγούμενο διάστημα, να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε δύσκολη συνθήκη. Έγιναν προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις που ανανεώνονται για να καλυφθούν τα κενά στο ανεμβολίαστο υγειονομικό προσωπικό και έτσι καταφέραμε να μην επηρεαστεί η λειτουργία του νοσοκομείου και η παροχή υπηρεσιών υγείας στους πολίτες σε όλες τις παθήσεις και όχι μόνο σε ασθενείς covid», κατέληξε ο κ. Κατσακιώρης, απευθύνοντας έκκληση προς το υγειονομικό προσωπικό και τους πολίτες να εμβολιαστούν.

 

 

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ