«Ενημέρωση υπάρχει τώρα χρειάζεται η πράξη»

Τοπικά

Η πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου για την πανδημία

Τελικά πόση ενημέρωση χρειαζόμαστε για τον εμβολιασμό; Βοηθούν ή όχι οι επιστήμονες που βγαίνουν κάθε μέρα, όλη μέρα στις τηλεοπτικές οθόνες και καλούν τον κόσμο να εμβολιαστεί; Οι απόψεις διίστανται. Η αλήθεια πάντως είναι ότι η πανδημία είναι εδώ, τα κρούσματα ανεβαίνουν καθημερινά και ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά μας.

Τα σχολεία έχουν ξεκινήσει και όλοι θέλουν να παραμείνουν ανοικτά και να υπάρχει δια ζώσης εκπαίδευση. Τα … «φώτα» έχουν στραφεί στα παιδιά καθώς το ποσοστό εμβολιασμού είναι σε χαμηλά επίπεδα ενώ την ίδια ώρα χιλιάδες ενήλικες μένουν μακριά από το τσίμπημα της βελόνας! Ενήλικες που θα έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο καθώς όπως επισημαίνει η πνευμονολόγος και μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου Ιδιωτών Πνευμονολόγων Βασιλική Λάζου « δεν μεταδίδουν μόνο τα παιδιά, το ίδιο ισχύει και για τους ενήλικες που μπορεί να κολλήσουν τους υπερήλικες ή και τα παιδιά τους ακόμη».

Η κα. Λάζου θεωρεί εκφράζοντας την δική της άποψη ότι πλέον έχουν ειπωθεί πολλά για την ανάγκη του εμβολιασμού και η επιπλέον ενημέρωση μπορεί να εξυπηρετεί εντελώς αντίθετους σκοπούς από αυτούς που επιθυμεί η επιστημονική κοινότητα και η πολιτεία.

«Νομίζω, εκφράζοντας την προσωπική μου γνώμη ότι είπαμε πολλά» σημειώνει.

Την ίδια ώρα η μετάδοση της μετάλλαξης «Δέλτα» σαρώνει σε όλες τις ηλικίες και στις νεαρές. Τα κρούσματα κινούνται ανοδικά, όπως προκύπτει από τα επιδημιολογικά δεδομένα ενώ ο εμβολιασμός κινείται σε υποτονικούς ρυθμούς.

«Πρέπει να εμβολιαστούν οι ενήλικες. Πλέον έχουμε όλα τα δεδομένα και υπάρχουν διαθέσιμα όλα τα εμβόλια. Πρώτα οι ενήλικες και μετά ο εμβολιασμός των παιδιών» τονίζει η κα. Λάζου.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ