xrimata

Τουλάχιστον δύο νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής

Οικονομία

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο υπ. Οικονομικών

Την εκτίμηση ότι το 2021 θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, διατύπωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα είπε επίσης ότι ακόμα κι αν ανοίξει πλήρως η οικονομία, τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν και θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο νέοι κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών 120 δόσεων, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόφαση για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή, αλλά είπε ότι τον επόμενο Μάρτιο-Απρίλιο θα εξεταστεί η κατάσταση της οικονομίας και εάν χρειαστεί θα ληφθούν τα αναγκαία μέτρα.

Είπε επίσης ότι στον προϋπολογισμό του 2021 αυξήθηκαν τα κονδύλια για στήριξη της οικονομίας σε 7,5 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ που είχαν αρχικά περιληφθεί, καθώς και ότι εάν χρειαστεί η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόσθετες ελαφρύνσεις και μετά την άρση της υγειονομικής κρίσης.

Στην εκπομπή μίλησε και ο κ. Δημήτρης Λιάκος, πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λιάκος είπε ότι υπήρχαν περιθώρια για μεγαλύτερη στήριξη της οικονομίας, χάρη και στο «μαξιλάρι» ρευστότητας των 37 δισ. ευρώ που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με την οικονομία της χώρας να στρέψουν την προσοχή τους στην επόμενη μέρα της πανδημίας και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της.

Ο κ. Λιάκος ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αναθεωρηθεί το Σύμφωνο Σταθερότητας διότι διαφορετικά η χώρα μας θα βρεθεί σε δύσκολη θέση καθώς θα έχει μεν τις εισροές του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά θα πρέπει να επανέλθει σε σκληρή δημοσιονομική λιτότητα.

 

Σε ισχύ τα μέτρα στήριξης για τον Δεκέμβριο

Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα προστασίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί για τον μήνα Δεκέμβριο και για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου οι οποίες θα λειτουργήσουν με το σύστημα click away.

Όπως διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, όλες οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου δικαιούνται για ολόκληρο τον μήνα Δεκέμβριο:

-να θέσουν όσους από τους εργαζόμενούς τους επιθυμούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας, ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες τους. Επίσης, έχουν το δικαίωμα να ανακαλέσουν εργαζόμενους από το καθεστώς αναστολής – ενέργεια επιτρεπόμενη από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι επιτρεπόμενες δραστηριότητες.

-να καταβάλλουν μειωμένο ενοίκιο κατά 40%.

-αναστέλλονται οι ρυθμισμένες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

-έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, που θα καταβληθεί τον Ιανουάριο, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

-Παράλληλα, μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια πτώσης τζίρου.

 

Μεταρρύθμιση σε τρεις άξονες στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή

Υπεγράφη την Παρασκευή από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η απόφαση για τη συγκρότηση σε Σώμα της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) και σε περίπου έναν μήνα αναμένεται η ολοκλήρωση των διαδικασιών ανάδειξης του νέου προέδρου της.

Η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή συστάθηκε το 1994 κι αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο θεσμό διεξαγωγής του κοινωνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή φορέων από ολόκληρο το φάσμα της κοινωνίας των πολιτών. Στηρίζεται δε στον τριμερή διαχωρισμό των εκπροσωπούμενων ομάδων, με τη συμμετοχή ενώσεων εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και οργανώσεων στο ευρύτερο πλαίσιο, με τη συμμετοχή αγροτικών συνεταιρισμών, ενώσεων καταναλωτών, της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ, περιβαλλοντικών οργανώσεων, της Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και άλλων φορέων συλλογικής εκπροσώπησης. Βασικό έργο της ΟΚΕ είναι η διατύπωση αιτιολογημένης γνώμης σε θέματα ιδιαίτερης σπουδαιότητας που σχετίζονται με την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της χώρας.

Ωστόσο, στα 26 χρόνια λειτουργίας της, και ιδιαίτερα κατά το προηγούμενο διάστημα της κρίσης, η ΟΚΕ αντιμετώπισε αρκετές προκλήσεις στην ομαλή λειτουργία της. Το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει πως, αντιλαμβανόμενο την αξία του εποικοδομητικού κοινωνικού διαλόγου και του ρόλου της ΟΚΕ στη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και συναίνεσης με τους κοινωνικούς εταίρους, έχει αναλάβει πρωτοβουλία μεταρρύθμισης του πλαισίου λειτουργίας της, με στόχο τόσο τη θεσμική, όσο και την ουσιαστική ενδυνάμωσή της.

Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει αναλύσει καλές πρακτικές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει μελετήσει το επιτυχημένο μοντέλο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής και συνεργάζεται στενά με την ίδια την ΟΚΕ, ούτως ώστε να εντοπίσει επακριβώς τις ανάγκες που έχουν προκύψει, πιθανές ελλείψεις κι αδυναμίες, καθώς και το πλαίσιο για την αποτελεσματική αναβάθμισή της.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών εστιάζει τη σχεδιαζόμενη μεταρρύθμιση σε τρεις βασικούς άξονες:

1. Ενίσχυση του θεσμικού ρόλου της ΟΚΕ, με παρεμβάσεις που αφορούν την αποσαφήνιση και διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησής της κατά την παραγωγή κρίσιμων νομοθετικών ρυθμίσεων. Η στοχευμένη αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της ΟΚΕ θα επιδιώξει την αύξηση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητάς της και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των οργάνων της, με γνώμονα τη διασφάλιση της ανεξαρτησίας του θεσμού και της διαφάνειας στην επίτευξη κοινωνικής συναίνεσης.

2. Εκσυγχρονισμός και ενδυνάμωση του οργανωτικού πλαισίου της ΟΚΕ, μέσα από πρωτοβουλία για σαφή καθορισμό του κορμού των υπηρεσιών της, με στόχο τη βελτίωση της οργάνωσης και στελέχωσής της ως βασική προϋπόθεση για να ανταποκριθεί στον απαιτητικό ρόλο της.

3. Ενίσχυση της επιχειρησιακής λειτουργίας της ΟΚΕ, με στόχο να της δοθεί η δυνατότητα να παρεμβαίνει γρήγορα και αποτελεσματικά στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία, να εκφράζει εγκαίρως Γνώμη αναφορικά με τις αναδυόμενες τάσεις στην κοινωνία και την οικονομία και να διατηρεί τη διασύνδεσή της τόσο με τα ευρωπαϊκά και διεθνή δίκτυα κοινωνικών εταίρων όσο και με τις εγχώριες δυνάμεις, σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση απέστειλε στην ΟΚΕ τις Στρατηγικές κατευθύνσεις του Ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ώστε να αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένου διαλόγου και διαβούλευσης μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων και της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών. Επιθυμία και επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών και της Κυβέρνησης είναι η ΟΚΕ να αποτελεί ενεργό συνομιλητή και συνεργάτη, με επιδίωξη τη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής συνεννόησης και σύγκλισης σε ένα κοινό όραμα για την κοινωνική και οικονομική πρόοδο της χώρας.