Στρατηγική ανάπτυξη με δύο στόχους

Οικονομία

Η στρατηγική ανάπτυξη της Τράπεζας Ηπείρου για το επόμενο έτος, βάσει το σχεδίου που θα ακολουθήσει, τέθηκε επί τάπητος στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στελέχη της τράπεζας το μεσημέρι της Πέμπτης στα Γιάννενα. Όπως ανέφεραν, έμφαση θα δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες.
Ο πρόεδρος της Τράπεζας Κων. Ζωνίδης, ο εντεταλμένος εκτελεστικός σύμβουλος Β. Τσουκανέλης και ο διευθύνων σύμβουλος Ι. Βουγιούκας παρουσίασαν αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της Τράπεζας, τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλά παράλληλα το νέο όραμα μέσα από την παροχή εξειδικευμένων και εξατομικευμένων λύσεων και προτάσεων προς τους επιχειρηματίες.
Οι κυρίαρχοι στόχοι είναι δύο: η μετατροπή της Τράπεζας Ηπείρου σε απόλυτο πρωταγωνιστή του τραπεζικού χάρτη στην Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα για την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η επέκτασή της στην Αττική. Ο πρώτος στόχος είναι υλοποιήσιμος και μπορεί να επιτευχθεί εφόσον συνεχιστεί η επέκταση του δικτύου καταστημάτων. Υπενθυμίζεται πως έχει ανοίξει ήδη ένα καινούργιο στη Φιλιππιάδα. Ο δεύτερος στόχος όμως είναι σχεδόν διαχρονικός και αφορά στην επέκτασή της στην Αττική, προς το παρόν δεν μπορεί να υλοποιηθεί, καθώς απαιτείται αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις συνεταιριστικές τράπεζες ώστε να αποκτήσουν τη δυνατότητα επέκτασής τους σε άλλες γεωγραφικές περιφέρειες. Παρά ταύτα βρίσκεται σε διαβούλευση και ενδέχεται να υπάρξει θετική απόφαση μέχρι το τέλος του έτους.
«Έχουμε υποχρέωση να παρακολουθήσουμε τις μεταβολές του τραπεζικού συστήματος και αυτό κάνουμε. Ωστόσο το βασικό ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα πλεονέκτημα έναντι των συστημικών τραπεζών, είναι ότι η Τράπεζα Ηπείρου ανήκει τους πελάτες της και την τοπική οικονομία και κοινωνία, γεγονός αρκετά ισχυρό για να την εμπιστευτούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ζωνίδης.
Η Τράπεζα Ηπείρου όπως είπε ενίσχυσε την περίοδο της κρίσης την καταθετική της βάση και το δανειακό χαρτοφυλάκιο και επέκτεινε το δίκτυό της στην Ήπειρο, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Άντεξε στην κρίση

Ο κ. Τσουκανέλης από την πλευρά του τόνισε ότι το διάστημα της κρίσης η Τράπεζα Ηπείρου είναι η μοναδική που όχι μόνο επιβίωσε χωρίς κρατική στήριξη αλλά υπερδιπλασίασε τα μεγέθη της σε σχέση με το 2009.
Κατάφερε μάλιστα να προσελκύσει το ίδιο διάστημα έναν αξιόπιστο στρατηγικό επενδυτή, το ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ, αλλά και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
«Μέσα στην δεκαετή κρίση που όλοι βιώσαμε, η Τράπεζα Ηπείρου κατάφερε να αντέξει, ενισχύοντας την καταθετική της βάση και το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, επεκτείνοντας το δίκτυό της στην ευρύτερη Περιφέρεια της Ηπείρου προκειμένου να υποστηρίξει με χρηματοδοτήσεις τις τοπικές επιχειρήσεις, δίνοντας συγχρόνως εργασία σε πάνω από 85 ικανά στελέχη που έχει σήμερα η Τράπεζα».

Παρουσία στην τοπική κοινωνία

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2019 και τους οικονομικούς στόχους για το 2020 παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος Ι. Βουγιούκας.
«Την ώρα που οι άλλες τράπεζες συρρικνώνουν το δίκτυό τους και κυρίως, μεταφέρουν τα εγκριτικά κλιμάκιά τους εκτός Ηπείρου, είμαστε δυναμικά παρόντες στην τοπική κοινωνία με ευέλικτα και εξατομικευμένα προϊόντα και ολοκληρωμένες συμβουλευτικές λύσεις και υπηρεσίες. Εστιαζόμαστε στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενισχύοντας δυναμικά τον κορμό της ηπειρωτικής οικονομίας και την ανάπτυξή της. Στόχος μας είναι η Τράπεζα μας να κατακτήσει ανταγωνιστική θέση στην περιφέρεια και να επεκταθεί εκτός Ηπείρου».

Ένα παράπονο προς την αυτοδιοίκηση

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις η διοίκηση της Τράπεζας τόνισε ότι η παρουσία στρατηγικού επενδυτή και του Ταμείου Παρακαταθηκών δεν αλλοιώνουν τον ιστορικό, τοπικό χαρακτήρα της, καθώς ανεξάρτητα από τα ποσοστά που κάθε μέτοχος κατέχει, δεν μπορεί να έχει μεγαλύτερο ποσοστό από το 33% των ψήφων και μέχρι τρία μέλη στο Δ.Σ.
Η συνέντευξη τύπου ωστόσο έκλεισε με τη διατύπωση ενός διαχρονικό σχεδόν παραπόνου, για τους φορείς της αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, που δεν έχουν επιλέξει την Τράπεζα Ηπείρου για να συνεργαστούν.
«Με τη μεταφορά των διαθεσίμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, θα πρέπει να αποφασίσουν για τη διαχείριση των υπόλοιπων διαθεσίμων για τις λειτουργικές τους δαπάνες. Εμείς θέλουμε να επιλέξουν την Τράπεζα Ηπείρου, όχι γιατί το έχουμε ανάγκη, γιατί αυτό δεν ισχύει πλέον, αλλά θεωρούμε αδιανόητο να ζητούν και σήμερα δήμοι της Ηπείρου να ανοίξουμε υποκαταστήματα στις περιοχές τους, επειδή κλείνουν τα καταστήματα των συστημικών τραπεζών και οι ίδιοι να διατηρούν τις καταθέσεις και τις μισθοδοσίες τους σε αυτές», ανέφερε ο κ. Τσουκανέλης.