Πρωινά Νέα
No Result
View All Result
Δευτέρα, 14 Ιουλίου, 2025
  • Νέα
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Όροι Χρήσης
Επικοινωνία
  • Νέα
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Όροι Χρήσης
No Result
View All Result
Πρωινά Νέα
No Result
View All Result
Home Οικονομία

Στα ύψη οι τιμές βασικών ειδών διατροφής

3 έτη ago
Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτά
souper-market

Μεγάλες αυξήσεις προκύπτουν από τον χάρτη του ΟΚΑΑ

Σχετικά άρθρα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -Εκτοξεύθηκαν οι δηλωθείσες υπερωρίες με αύξηση 1.105% στον τουρισμό

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -Παράταση έως 12 Ιουλίου για αιτήσεις επιδότησης ρεύματος

Εμφανείς είναι οι αυξήσεις των τροφίμων στα ράφια των καταστημάτων, με περιπτώσεις όπου οι τιμές είναι ακόμη και υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στα κηπευτικά, μόνο τα σκόρδα εισαγωγής και τα ξερά κρεμμύδια είναι φθηνότερα από πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΑ, στην κορυφή των αυξήσεων βρίσκονται τα μπρόκολα τα οποία σε τιμές χονδρικής πωλούνται κατά 185% ακριβότερα. Ανήκοντας στην ίδια… οικογένεια, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική και για τα κουνουπίδια, τα οποία φέτος κοστίζουν κατά 160% περισσότερο από πέρυσι, την ώρα που ο κατάλογος με τα κηπευτικά που πωλούνται πολύ ακριβότερα σε σχέση με το 2021 δεν έχει… τέλος.

Πηγαίνοντας με αλφαβητική σειρά, κατά 100% έχουν αυξηθεί τα αγγούρια (το ζευγάρι), κατά 107% το κιλό τα αγγουράκια, κατά 95% ο μαϊντανός, κατά 57% ο άνηθος και κατά 50% τα καρότα. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για τα κολοκύθια, με την τιμή τους να είναι αυξημένη κατά 125%, ενώ «συγκρατημένα» κινούνται τα χλωρά κρεμμυδάκια που πωλούνται ακριβότερα κατά 27%. Ευτυχώς καθοδικά κινείται η τιμή στα ξερά κρεμμύδια, όπου υποχωρεί κατά 11%. Ακολουθούν (πάντα με αλφαβητική σειρά) τα λάχανα που έχουν… ψηλώσει κατά 50%, τα μαρούλια με 83% και οι μελιτζάνες με 21%.

Οι εγχώριες πατάτες πωλούνται ακριβότερα κατά 29%, οι Γαλλίας «τρέχουν» με 31,5% και οι Κύπρου με 40%. Τα παντζάρια «βλέπουν την αξία τους» να έχει αυξηθεί κατά 80%, ενώ τα τρία είδη πιπεριών (χονδρές, μακριές γλυκές και κόκκινες μακριές) πωλούνται ακριβότερα από 33% έως 64%. Και τα πράσα είναι ανατιμημένα κατά 54%.

Τα ραδίκια, είτε είναι ήμερα είτε άγρια (σ.σ.: ιταλικά και καλλιεργούμενα) φαίνεται πως έχουν ομονοήσει για την κατεύθυνσή τους, με τα πρώτα να καταγράφουν αύξηση 83% και τα δεύτερα 71%.

Το σέλινο πωλείται ακριβότερα κατά 46% και τα σκόρδα (το κομμάτι) «τρέχουν» με συν 13%, το σπανάκι με 112,5% και το σταμναγκάθι με 100%. Τέλος, οι τομάτες πωλούνται κατά 73% ακριβότερα. Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, την ισχυρότερη αύξηση καταγράφουν τα μανταρίνια κλημεντίνες με σχεδόν 67% και ακολουθούν τα λεμόνια με 37,5%. Τα κοινά μανταρίνια είναι ακριβότερα κατά 25% και τα πορτοκάλια κατά 12,5%. Φθηνότερα είναι τα μήλα, ενώ αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι είναι η τιμή της μπανάνας.

Τα κρέατα

Με εξαίρεση τα μοσχάρια, με τον δικό τους ρυθμό τρέχουν οι αυξήσεις στα λοιπά κρέατα. Συγκεκριμένα, για τα εγχώρια αρνιά το εύρος χονδρικών τιμών ανά κιλό είναι 5 έως 6 ευρώ, όταν το εύρος πέρυσι την ίδια εποχή ήταν 4,5 έως 5,30 ευρώ. Στα κατσίκια οι τιμές κινούνται μεταξύ 6 έως 6,5 ευρώ ανά κιλό, έναντι 5,4 – 6 ευρώ πέρυσι.

Στα γιδοπρόβατα το εύρος είναι 3 έως 4,5 ευρώ ανά κιλό, έναντι 3 έως 4 ευρώ πέρυσι. Τα εγχώρια μαδητά χοιρινά μισάδια πωλούνται 2,1 έως 2,4 ευρώ το κιλό, έναντι 2,2 έως 2,3 ευρώ πέρυσι, τα εγχώρια χοιρινά μισάδια (καρέ) από 2,5 έως 2,8 ευρώ το κιλό (ίδιο εύρος με πέρυσι), τα μαδητά χοιρινά μισάδια εξωτερικού πωλούνται από 2,1 έως 2,4 ευρώ το κιλό (2 έως 2,3 ευρώ πέρυσι), τα χοιρινά μισάδια (καρέ) εξωτερικού από 2,4 έως 2,8 ευρώ το κιλό, (2,4 έως 2,7 ευρώ πέρυσι), τα εγχώρια μοσχάρια (4/μόρια) από 5,5 έως 6 ευρώ το κιλό (4,6 έως 5,6 πέρυσι) και τα μοσχάρια εξωτερικού (4/μόρια) επίσης από 5,5 έως 6 ευρώ το κιλό, έναντι 4,5 έως 5,6 ευρώ πέρυσι.

Tags: ΑΥΞΗΣΕΙΣΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣΚΡΕΑΤΑΟΚΑΑΤΙΜΕΣ
ShareTweet

Σχετικά Άρθρα

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Από τις 27 Ιουνίου η εφαρμογή της
Οικονομία

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΡΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -Εκτοξεύθηκαν οι δηλωθείσες υπερωρίες με αύξηση 1.105% στον τουρισμό

3 εβδομάδες ago
xrimata
Οικονομία

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

4 εβδομάδες ago
Από 1η Ιανουαρίου το νέο «πράσινο» τιμολόγιο ρεύματος
Οικονομία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ -Παράταση έως 12 Ιουλίου για αιτήσεις επιδότησης ρεύματος

4 εβδομάδες ago
xrimata
Οικονομία

e–ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 6 Ιουνίου

1 μήνα ago
Έρχεται πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών
Οικονομία

Συντάξεις Ιουνίου: Ποιοι πληρώνονται -Αναλυτικά τα ποσά

2 μήνες ago
xrimata
Οικονομία

Πρόωρη αποπληρωμή 31,6 δισ. ευρώ του δημόσιου χρέους έως το 2031

2 μήνες ago
Next Post
Αναζήτηση χωριών για αγροτουρισμό και στην Ήπειρο

Μέτρα στήριξης των αγροτών ύψους 170 εκατ. ευρώ

aade-logo

Σε λειτουργία η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για τα κορωνοχρέη

Τελευταία νέα

  • Νέο Μεταπτυχιακό στην Ψηφιακή Ιατρική από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
  • Εγκρίθηκε η λειτουργία των κοινόχρηστων ποδηλάτων
  • Τιμήθηκε η 82η επέτειος του Ολοκαυτώματος στο Κεφαλόβρυσο
  • Ενισχυμένη κινητικότητα χάρη στην υποστήριξη της Τράπεζας Επενδύσεων
  • Οι επιχειρήσεις ζητούν αυξημένη χρηματοδότηση για την ψηφιοποίηση
  • Μόνο ενότητα και σοβαρές προτάσεις για τη σωτηρία του ΠΑΣ
  • Αδιέξοδο για την εστίαση στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων

Ενότητες

  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Νέα
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Τοπικά

Αρχείο

No Result
View All Result

© 2019-2024 Αλφαστάρ Κατασκευή Ιστοσελίδων Ιωάννινα - Εφημερίδα Πρωινά Νέα.                                                              Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375

No Result
View All Result
  • Νέα
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Όροι Χρήσης

© 2019-2024 Αλφαστάρ Κατασκευή Ιστοσελίδων Ιωάννινα - Εφημερίδα Πρωινά Νέα.                                                              Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375

This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, δηλώνετε ότι το αποδέχεστε.Ok