souper-market

Πώς θα λειτουργεί το καλάθι των 51 «φτηνών» προϊόντων

Οικονομία

Στην αντεπίθεση περνάει το υπουργείο Ανάπτυξης στην προσπάθεια που καταβάλλει προκειμένου να συγκρατήσει τις τιμές στα βασική είδη στα σούπερ μάρκετ.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα η βασική λίστα των προϊόντων με βάση την οποία το κάθε σούπερ μάρκετ ξεχωριστά θα καταρτίσει το δικό του καλάθι που θα περιέχει συγκεκριμένους κωδικούς προϊόντων.

Τα καλάθια θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα e-katanalotis και θα μπορεί το υπουργείο και ο καταναλωτής να τα παρακολουθούν και να διαπιστώνουν πώς και αν μεταβάλλονται, με βάση έναν ιδιότυπο δείκτη που θα λειτουργεί εν είδη τιμαρίθμου. Η κατάρτιση της λίστας θα πρέπει να γίνει μέχρι τέλος του μήνα.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης εκτιμούν ότι το μέτρο αυτό θα φέρει αποτελέσματα και θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις υπέρμετρες αυξήσεις.

Η δέσμευση των βιομηχάνων για το «φθηνό» καλάθι

Η βιομηχανία τροφίμων θα συμμετάσχει στην προσπάθεια για να διαμορφωθεί το φθηνό «καλάθι του νοικοκυριού» με εποικοδομητικό τρόπο, όπως διαβεβαίωσαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ), τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη σε τηλεδιάσκεψη που είχαν το πρωί της Τετάρτης.

Μετά τη σύσκεψη ο υπουργός δήλωσε: «Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ζήτησε από την βιομηχανία τροφίμων να συμμετάσχει στην προσπάθεια για το «καλάθι του νοικοκυριού» με εποικοδομητικό τρόπο έτσι ώστε να «χτίσουμε» ένα καλάθι προϊόντων που θα προσφέρεται στον Έλληνα καταναλωτή στις χαμηλότερες δυνατές τιμές, κάτω από τον πληθωρισμό.

Ο Σύνδεσμος αποδέχτηκε την πρόταση του υπουργείου, δεσμεύτηκε να ενημερώσει τα μέλη του και να εργαστεί εποικοδομητικά με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ώστε το καλάθι του νοικοκυριού να έχει επιτυχία και να βοηθήσει σημαντικά στη διαβίωση του ελληνικού νοικοκυριού μέσα σ’ αυτές τις πρωτοφανώς δύσκολες συνθήκες.

Η Κυβέρνηση ασφαλώς θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες σε όλο το μήκος της αγοράς για να επιτύχει τις καλύτερες δυνατές τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή».

Στην τηλεδιάσκεψη εκτός από τον υπουργό συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος. Από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) μετείχαν ο πρόεδρος, Γιάννης Γιώτης, οι αντιπρόεδροι Γρηγόρης Αντωνιάδης και Ευστάθιος Λοϊζος, ο γενικός γραμματέας, Μανώλης Καραμολέγκος, τα μέλη του ΔΣ, Αγγελική Οικονόμου, Μαρία Αναργύρου Νίκολιτς και Αλέξανδρος Κίκιζας και η γενική διευθύντρια, Βάσω Παπαδημητρίου.

1PYZIΡύζι τύπου «Καρολίνα» μακρύκοκκο
2ΨΩΜΙΨωμί για τοστ

Ψωμί φραντζόλα

Φρυγανιές

3ΖΥΜΑΡΙΚΑΜακαρόνια Νο 6
4XOIPINOΣυσκευασμένα
5ΠΟΥΛΕΡΙΚΑΣυσκευασμένα
6ΑΛΛΑΝΤΙΚΑΓαλοπούλα ή/και πάριζα
7ΨAPIA KATEΨΥΓΜΕΝΑΈνα τουλάχιστον προϊόν
8ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΠΛΗΡΕΣΓάλα φρέσκο πλήρες
9ΓΑΛΑ ΝΩΠΟ ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΛΙΠΑΡΑΓάλα φρέσκο χαμηλά λιπαρά <2%
10ΓΑΛΑ ΔΙΑΤΗΡΗΜΕΝΟΓάλα εβαπορέ
11ΓIAOYPTIΓιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις

Γιαούρτι από γάλα αγελάδος χωρίς γεύσεις (Χαμηλά λιπαρά <2%)

12TYPIAΦέτα

Γκούντα

Τυρί με Χαμηλά Λιπαρά

13ΑΛΛΑ ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣΧυμός τομάτας διατηρημένος
14AYΓAΚλωβοστοιχίας και Αχυρώνα
15ΜΑΡΓΑΡΙΝΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΤΙΚΑ ΛΙΠΗΜαργαρίνες
16ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΠαρθένο ελαιόλαδο
17ΑΛΛΑ ΒΡΩΣΙΜΑ ΕΛΑΙΑΗλιέλαιο
18ΛAXANIKA KATEΨΥΓΜΕΝΑΤουλάχιστον ένα από αρακάς, μπάμιες, φασολάκια κατεψυγμένα
19ZAXAPHΛευκή ζάχαρη
20ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣΠαιδικές τροφές (φόρμουλα μωρών)

Παιδικές τροφές (γάλα βρεφικής ηλικίας)

21ΚΑΦΕΣΕλληνικός καφές

Στιγμιαίος καφές

Γαλλικός καφές

23ΤΣΑΪ-ΧΑΜΟΜΗΛΙΤσάι ή Χαμομήλι
24KAKAO ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗΚακάο σε σκόνη
25ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΝΕΡΟ (ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ)Εμφιαλωμένο μεταλλικό νερό (500 ml ή 1lt)
26ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝΧυμός πορτοκάλι
27ΕΙΔΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣΑπολυμαντικά χεριών και αντισηπτικά

Απορρυπαντικά πλυντηρίου (υγρά και σε σκόνη όχι ταμπλέτες)

Απορρυπαντικά για σφουγγάρισμα και καθαρισμού επιφανειών – χλωρίνες

Απορρυπαντικά πιάτων για πλύσιμο στο χέρι

Χαρτί κουζίνας

28ΕΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣΟδοντόκρεμες

Χαρτί υγείας

Σερβιέτες

Ταμπόν

Σαμπουάν

Σαπούνια σε στερεή κατάσταση

Πάνες ακράτειας

29ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΜΩΡΑΠάνες για μωρά

Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (μωρομάντηλα)

Είδη ατομικής υγιεινής για μωρά (σαμπουάν)

30ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑΤροφή για σκύλους

Τροφή για γάτες

31ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑΈνα τουλάχιστον είδος αναψυκτικού

Ενστάσεις από το λιανικό εμπόριο

Πάντως αν και επισήμως δεν υπάρχει καμία απολύτως δημόσια διαφοροποίηση, εντούτοις γκρίνια υπάρχει στο λιανεμπόριο. Και αυτό διότι θεωρούν ότι το σύστημα αυτό δεν έχει ασφαλιστικές δικλείδες ότι θα λειτουργήσει και βέβαια δεν είναι σαφές αν είναι συμβατό ή όχι με τους κανόνες του ανταγωνισμού. Μάλιστα τίθεται το ερώτημα αν έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Κάποιοι άλλοι πάλι θεωρούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να φέρει αποτελέσματα και αυτό διότι οι κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσει το σύστημα.

Ανεξάρτητοι μάλιστα παράγοντες αναφέρουν ότι το πιο ορθόδοξο θα ήταν η λίστα να είναι ομοιόμορφη και σε αυτή να περιέχονται τα προϊόντα που έχει τις υψηλότερες πωλήσεις και ως εκ τούτου και αξιόπιστη θα ήταν και δεν θα λειτουργούσε εις βάρος του ανταγωνισμού.