Κλειδώνουν σήμερα τα μέτρα για την ακρίβεια

Οικονομία

Αυτές είναι οι τρεις ενισχύσεις-παρεμβάσεις που αποφασίστηκαν

Σήμερα αναμένεται να «κλειδώσουν» τα μέτρα για την ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών, με τις ανακοινώσεις να προσδιορίζονται για την Πέμπτη.

Από χθες έχουν ξεκινήσει αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου, προκειμένου να προσδιοριστεί το ύψος της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι και ο μηχανισμός για τη συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα. Για την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων το Μέγαρο Μαξίμου ανέμενε και τα αποτελέσματα του χθεσινού Eurogroup, με τα νέα από τις Βρυξέλλες να είναι θετικά, αφού στην κοινή τους δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρουν ότι «οι δημοσιονομικές μας πολιτικές πρέπει να παραμείνουν ευέλικτες», ενώ τονίζουν ότι «είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε τη στάση της πολιτικής μας στις μεταβαλλόμενες συνθήκες, όπως απαιτείται».

Οι τρεις άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις είναι οι άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης. Ο πρώτος αφορά την απευθείας χορήγηση βοηθήματος που θα αφορά κυρίως, αλλά όχι μόνο, τους πιο αδύναμους, ο δεύτερος τις τιμές των καυσίμων και ο τρίτος τη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, πρόκειται για παρεμβάσεις που «θα δίνουν συνέχεια στην οριζόντια στήριξη, αλλά και θα εστιάζουν πρωτίστως σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη». Συνεργάτες του πρωθυπουργού παραδέχονται ότι η ακρίβεια που χτυπά την ελληνική οικονομία και πλήττει το εισόδημα των πολιτών απαιτεί μεγαλύτερο εύρος παροχών από ό,τι αρχικώς σχεδιαζόταν. Έτσι, τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αφορούν μεγαλύτερες κοινωνικές ομάδες ώστε να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη συγκυρία.

Τι είναι η επιταγή ακρίβειας

Η «επιταγή ακρίβειας», όπως έχει χαρακτηριστεί, θα αφορά περισσότερους από ένα εκατομμύριο πολίτες και το ύψος της προσδιορίζεται στα 200 έως 300 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και όσοι λαμβάνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επιδότηση καυσίμων: Ωφελημένοι οι οικονομικά ασθενέστεροι

Η επιδότηση των καυσίμων θα γίνει με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ώστε να ωφεληθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι. Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει μια οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα και στη σημερινή σύσκεψη θα προσδιοριστεί ο μηχανισμός μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι δικαιούχοι. Στο τραπέζι βρίσκεται η ιδέα για την δημιουργία μιας πλατφόρμας μέσω της οποίας θα προκύπτει η επιστροφή φόρου για τα καύσιμα που αγοράζουν. Επίσης συζητείται ξεχωριστή παρέμβαση για τους αγρότες ώστε να συγκρατηθεί το κόστος του πετρελαίου.

Επιδότητηση λογαριασμών

Όσον αφορά τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, έχει αποφασιστεί η συνέχιση της επιδότησης για Μάρτιο και Απρίλιο και μάλιστα με αυξημένη παρέμβαση, καθώς οι τιμές στη χονδρική εκτοξεύθηκαν τις πρώτες εβδομάδες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και των φαινομένων κερδοσκοπίας που δημιουργεί ο πληθωρισμός. Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία και κάθε μηχανισμός του κράτους προκειμένου να αντιμετωπιστούν τέτοια φαινόμενα.