ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ – Ένοχους έκρινε το δικαστήριο τους 8 από τους 9 Κρητικούς

Νέα

Ένοχους έκρινε το δικαστήριο τους 8 από τους 9 Κρητικούς, οι οποίοι κατηγορούνται για επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού κατ’ εξακολούθηση στην υπόθεση Γιακουμάκη.
Επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 36 μηνών με αναστολή μέχρι την έφεση στους 5 από τους 8 κατηγορούμενους, ενώ στους 3 επιβλήθηκε ποινή 150 ωρών κοινωφελούς εργασίας στο Ηράκλειο, καθώς κατά τον χρόνο τέλεσης της πράξης ήταν ανήλικοι.
Η απόφαση του Δικαστηρίου ανακοινώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση καθώς ενώ σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση επρόκειτο να ανακοινωθεί τις 10 το πρωί εν τέλει δόθηκε στη δημοσιότητα στις 11.30.
Η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση και ξεκίνησε τη διαδικασία που όλοι περίμεναν, καθώς η αίθουσα ήταν σχεδόν γεμάτη.
Ο Εισαγγελέας πρότεινε την απόρριψη των αυτοτελών ισχυρισμών για την αναγνώριση των ελαφρυντικών της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου εντίμου και η πρόεδρος συντάχτηκε με την πρόταση αυτή.
Όσο για τις ποινές η πρόταση του Εισαγγελέα για την ποινή των πέντε ενηλίκων ήταν 42 μήνες φυλάκιση ενώ για τους ανήλικούς πρότεινε 150 ώρες εργασία σε κάποιο ίδρυμα του Ηρακλείου. Η πρόεδρος τελικά μείωσε τον χρόνο σε 36 μήνες.

Αντιδράσεις και εντάσεις
Η αντίδραση των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν ακαριαία καθώς προσπάθησαν να αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά για τους εντολείς τους ενώ ένας εκ΄ των συνηγόρων είπε «ότι τα ελαφρυντικά δεν έχουν αναγνωριστεί μόνο σε περιπτώσεις τρομοκρατικών πράξεων» καλώντας τον κ. Εισαγγελέα να μην είναι «τιμωρητικός».
Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της προέδρου που κάλεσε τον συνήγορο να ανακαλέσει και διέκοψε την συνεδρίαση για λίγα λεπτά. Όπως είπε η κα. Πρόεδρος μπορεί κάποιος να πει ότι είναι μια «αυστηρή πρόταση» αλλά «όχι τιμωρητική» καλώντας τον συνήγορο να ανακαλέσει.
Εν τέλει επιβλήθηκε στους πέντε ποινή φυλάκισης 36 μηνών, η οποία δεν ανεστάλη αλλά μετατράπηκε προς 5/€ ημερησίως, με αναστέλλουσα δύναμη στην ασκηθείσα έφεση , η οποία αναστέλλουσα δύναμη χορηγείται εκ του νόμου! Στους τρεις κατηγορούμενους επιβλήθηκαν 150 ώρες εργασίας σε ίδρυμα του Ηρακλείου.
Αμέσως μετά την απόφαση ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Μπούκας έκανε δηλώσεις στις οποίες μίλησε για «ικανοποίηση της οικογένειας» για την απόφαση του δικαστηρίου.
«Η οικογένεια είναι ικανοποιημένη και νιώθει ότι εκεί που βρίσκεται ο Βαγγέλης, θα είναι καλύτερα. Ο Βαγγέλης δε γυρίζει πίσω. Τα τραύματά τους παραμένουν. Δεν έδειξαν σημάδια χαράς, δεν πανηγυρίζουν είδατε και εσείς ότι βγαίνοντας από την αίθουσα ήταν έτοιμοι να καταρρεύσουν. Δεν είναι κεφαλοκυνηγοί, είναι άνθρωποι του μέτρου. Δεν εκφράστηκαν ποτέ με δυσμενή λόγια εναντίον κάποιου κατηγορουμένου» είπε αποτυπώνοντας όλα όσα αισθάνεται η οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Ερωτηθείς για τα μηνύματα αλλά και την σημασία σε ευρύτερη έννοια της απόφασης ο κ. Μπούκας υπογράμμισε και στάθηκε στον ρόλο της Δικαιοσύνης καθώς αυτός, σύμφωνα με τον δικηγόρο, είναι ευρύτερος και οφείλει να στέλνει μηνύματα «Ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι να στέλνει μηνύματα. Η απόφαση ικανοποιεί το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το μήνυμα εστάλη προς πολλές κατευθύνσεις και είναι ότι οι πράξεις βίας δε θα μένουν ατιμώρητες» είπε.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων από κοινού προέβησαν σε μια δήλωση κάνοντας λόγο για «αυστηρότητα που εξαντλήθηκε» ενώ θα ασκήσουν όλοι έφεση.
«Όλοι οι κατηγορούμενοι θα ασκήσουν έφεση. Εξακολουθούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και έχουν την απόλυτη βεβαιότητα πως σε δεύτερο βαθμό θα αποδειχθεί η αθωότητά τους» δήλωσε ο κ. Γιώργος Μπιστιόλης.
Σε πιο υψηλούς τόνους η συνήγορος που υποστήριξε ότι αναμένουν στο εφετείο ακόμη και αθώωση των εντολέων.

«Για τον Βαγγέλη μου δεν ντρέπομαι, για την Κρήτη δεν ντρέπομαι»
Ο δικηγόρος Δημήτρης Μπούκας με εντολή του Ανδρέα Γιακουμάκη ανέγνωσε στα ΜΜΕ την δήλωσή του. «Νιώθω την ανάγκη να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλον τον κόσμο. Αν με ένα ευχαριστώ μπορώ να καλύψω όλη αυτήν την αγάπη και τον σεβασμό, που έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια.
Για τον Βαγγέλη μου δεν ντρέπομαι, για την Κρήτη δεν ντρέπομαι! Η Κρήτη έχει παλικάρια, και η εικόνα που αποδείχτηκε στο δικαστήριο δεν έχει να κάνει με τα παλικάρια της Κρήτης». Αυτό ήταν το λιγόλογο μήνυμα του Ανδρέα Γιακουμάκη που αποχώρησε από το Δικαστήριο μαζί με την σύζυγό του Μαρία και τους πολλούς συγγενείς που τους συνόδευαν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ