Βάζουν μπροστά για το Open Mall στο ιστορικό κέντρο

Νέα

«Πράσινο» φως πήρε η κοινή πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών, του Επιμελητηρίου και των εμπόρων για τη δημιουργία ανοιχτού κέντρου εμπορίου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Η πρόταση που είχαν από κοινού συντάξει εγκρίθηκε με το ποσό του 1,8 εκ. ευρώ στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία».
Εκπροσωπώντας το Δήμαρχο Θωμά Μπέγκα, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εξέλιξη που αναβαθμίζει όχι μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά ολόκληρο το Δήμο.
«Η μέριμνα ενός Δήμου δεν πρέπει να εξαντλείται στις κλασσικές πολιτικές κατασκευής έργων αλλά θα πρέπει να αναπτύσσει πολιτικές που αφορούν στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων μιας περιοχής. Αυτό ακριβώς κάνει η δική μας Δημοτική αρχή με την πρόταση για το ανοιχτό κέντρο εμπορίου. Διαχρονικός μας στόχος είναι η τόνωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Πολύ περισσότερο δε σε μια περιοχή που έχει ισχυρή εμπορική παράδοση αλλά τα τελευταία χρόνια η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχώς φθίνει.
Η περιοχή στην οποία σχεδιάστηκαν παρεμβάσεις (περιοχή παρέμβασης) στο ιστορικό – εμπορικό κέντρο της πόλης, οριοθετείται από τις οδούς: οδός Αραβαντινού, Παπάζογλου, Λόρδου Βύρωνος, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Τσιριγώτη (από Κάνιγγος μέχρι Ανεξαρτησίας), Ζωής Καπλάνη, Παλαιολόγου, Κωλέττη, Κατσαντώνη, Χατζηκώστα (Αγίου Νικολάου) και Παρ. Ευαγγελίδη. Συγκεκριμένα, η περιοχή παρέμβασης έχει συνολική έκταση 11.726,82 τ.μ. και συνολικό μήκος 1.725,60 μ. Οι ενέργειες που σχεδιάστηκαν στην περιοχή παρέμβασης εμπίπτουν στις παρακάτω Κατηγορίες: «Αναβάθμιση Δημόσιου Χώρου». «Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης». «Ανάδειξη ταυτότητας εμπορικής περιοχής» και επίσης η «Προβολή και προώθηση περιοχής παρέμβασης».
Ο Δήμος Ιωαννιτών με προϋπολογισμό 1,5 εκ € θα ολοκληρώσει παρεμβάσεις υποδομών της περιοχής δίνοντας προτεραιότητα στην αναβάθμιση του οδοστρώματος της οδού Ανεξαρτησίας και σε αστικές αναπλάσεις και συγκεκριμένα στην ανάπλαση πλατείας Αγ. Νικολάου και την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου του αρχοντικού Πυρσινέλλα. Ταυτόχρονα, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση τριών βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων με έξυπνα συστήματα κάθετης διαβαθμισμένης συμπίεσης απορριμμάτων ενώ θα αναβαθμιστεί και ο φωτισμός των οδών με την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων λαμπτήρων οικονομίας.
Από την πλευρά του, το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, θα αναλάβει τις δράσεις «Ανάδειξης της ταυτότητας της εμπορικής περιοχής» που στοχεύει στην αντιμετώπιση των ακόλουθων αναγκών: Στην οικονομική αναζωογόνηση των επιχειρήσεων λιανικού (κυρίως) και χονδρικού εμπορίου σε μια περιοχή με ισχυρή παράδοση εμπορικής δραστηριοποίησης. Στην αποτροπή της αστικής υποβάθμισης και βελτίωση της ελκυστικότητας της περιοχής παρέμβασης μέσω των προβλεπόμενων αστικών αναπλάσεων. Στη δημιουργία ενός ποιοτικού και αναβαθμισμένου χώρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης που θα αποτελέσει σημείο έλξης εμπορικών δραστηριοτήτων.
Εκ μέρους του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων ο Σπύρος Μπέκας, μίλησε για «μια ομαδική επιτυχία της Δημοτικής Αρχής του Επιμελητηρίου και των καταστηματαρχών της περιοχής. «Η πρόταση που υποβάλαμε ήταν άψογη και είμαι σήμερα στην ευχάριστη θέση να έχουμε την έγκριση για ένα σημαντικό επιχειρησιακό πλάνο που θα υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια με σκοπό να αναβαθμιστεί μια περιοχή ιστορική που όμως τα τελευταία χρόνια είναι εγκαταλελειμμένη».
Τέλος, εκπροσωπώντας το Σύλλογο των Επιχειρηματιών του Ιστορικού – Εμπορικού Κέντρου Ιωαννίνων ο Κωνσταντίνος Μπαράτσας ευχαρίστησε τη Δημοτική Αρχή και το Επιμελητήριο για την πρωτοβουλία.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ