Τι είναι τελικά η «Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων»;

Νέα

Τι είναι τελικά η «Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων»;
Οι απαντήσεις δόθηκαν από τους Βασίλη Νιτσιάκο, Κωνσταντίνο Ντίνα και Ελένη Αναστασοπούλου.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αναφέρθηκαν διεξοδικά στους σκοπούς της ίδρυσης της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων που συστάθηκε.
Ο Βασίλης Νιτσιάκος υπογράμμισε ότι η «Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων» δεν έχει ουδεμία σχέση ούτε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ούτε με συλλόγους.
Σύμφωνα λοιπόν με τον Καθηγητή της Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρο της Επιστημονικής Εταιρείας.«Είναι ένα επιστημονικό όργανο στην οποία μετέχουν πάνω από 70 επιστήμονες και έχει βασικό στόχο τη μελέτη του Πολιτισμού των Βλάχων».
Ανάμεσα στις προτεραιότητες είναι η διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων, θερινών σχολείων και σίγουρα η διεκδίκηση επιστημονικού προγράμματος προκειμένου να γίνει με συστηματικό τρόπο η καταγραφή της βλάχικης γλώσσας.
Ο Κωνσταντίνος Ντίνας Καθηγητής Γλωσσολογίας, στάθηκε στην γραφή ή μη της βλάχικης γλώσσας. Ο κ. Ντίνας μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι «κανένα από τα υπάρχοντα αλφάβητα σε όλες τις γλώσσες της Βαλκανικής δεν αρκεί για να αποτυπωθεί με γραπτό τρόπο η βλάχικη γλώσσα», όπως είπε «χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί ως βάση γραφής το λατινικό ή το ελληνικό αλφάβητο αλλά σε κάθε περίπτωση χρειάζονται και πρόσθετα σύμβολα που δεν υπάρχουν ούτε στο ελληνικό ούτε στο λατινικό αλφάβητο» για να καταλήξει λέγοντας ότι «όλη αυτή η δαιμονοποίηση είναι εκ του πονηρού» και αφήνει παγερά αδιάφορους τους επιστήμονες.
Τέλος, η κα Άννα Αναστασοπούλου, πρώην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας υπογράμμισε πως η μόνη πολιτική διάσταση που δίνουνε είναι αυτή ότι ως Έλληνες έχουνε χρέος να διασώσουν αυτό το κομμάτι του πολιτισμού και του έθνους «πιστεύουμε ότι σεβόμενοι κανείς τον πολιτισμό και τις ρίζες του έχει τη δυνατότητα να σεβαστεί και τους άλλους πολιτισμούς και να βρούμε το σημείο συνάντησης με όλους αυτούς. Κάθε γλώσσα είναι πλούτος για τη χώρα μας» κατέληξε.