«Θα το πίνουμε και θα μας… πίνει», το τσιπουράκι!

Νέα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

«Άγιο μου» και ακριβό μου τσιπουράκι…

Αυτό αποτυπώνει εν ολίγοις το αποτέλεσμα της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που καλεί την χώρας μας να εναρμονιστεί με την φορολογική πολιτική επί των αποσταγμάτων και να αυξήσει το φόρο σε ένα ποτό  ευρύτατης κατανάλωσης  που με την αύξηση του φόρου,  η τιμή του θα διπλασιαστεί!

Η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς το τσίπουρο είναι πρώτο σε προτίμηση για χιλιάδες καταναλωτές και η εξέλιξη αυτή αναμένεται να αποτελέσει τροχοπέδη στο άνοιγμα που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην κατανάλωση του παραδοσιακού  ποτού.

Ο Πρόεδρος της ZOINOS WINERY κ. Βαγγέλης Αργύρης με αφορμή την απόφαση του διπλασιασμού του φόρου στο τσίπουρο κάλεσε την πολιτεία αλλά και το σύνολο των εμπλεκόμενων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν το ζήτημα  προκειμένου να υπάρξει μια κοινή απόφαση και μια στρατηγική ώστε να μην εφαρμοστεί ο διπλασιασμός του φόρου.

«Η πρόσφατη τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να εναρμονιστεί η φορολογική του πολιτική επί των αποσταγμάτων σύμφωνα με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα για την Ελληνική Αμπελουργία. Αφού ουσιαστικά εξισώνει τον φόρο του τσίπουρου με τον φόρο των άλλων αλκοολούχων ποτών όπως το ουίσκι. Πριν φτάσουμε όμως στις συνέπειες αυτής της απόφασης θα πρέπει να σταθούμε στο γιατί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ασχολήθηκε με τα παραδοσιακά αποστάγματα της Ελλάδας;» είπε αναλύοντας το πώς φτάσαμε μέχρι εδώ.

«Βάλαμε τα χέρια μας… και βγάλαμε τα μάτια μας»

Ουσιαστικά στην συγκεκριμένη απόφαση σύμφωνα με τον κ. Αργύρη οδηγηθήκαμε εξαιτίας μιας επώνυμης καταγγελίας – προσφυγής προς το Δικαστήριο της Οργάνωσης των επαγγελματιών αποσταγματοποιών κατά του τρόπου παραγωγής και φορολόγησης των παραδοσιακών παραγωγών τσίπουρου.

Τα αποτελέσματα είναι εμφανή: Διπλασιασμός του φόρου που θα σημάνει και κακά μαντάτα για την κατανάλωση του τσίπουρου που ειδικά στην περίοδο της κρίσης γνώρισε και γνωρίζει μεγάλη ζήτηση. «Ουσιαστικά για να χρησιμοποιήσουμε μια λαϊκή ρήση «Βάλαμε τα χεριά μας και βγάλαμε τα μάτια μας». Κι αυτό διότι οι όποιες αποφάσεις του Δικαστηρίου ισχύουν για όλους, παραδοσιακούς και αποσταγματοποιούς. Άρα την «πληρώνει» το προϊόν στο σύνολό του. Δώσαμε δηλαδή λαβή έτσι ώστε να επιβληθούν στην αγορά τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιρειών εμπορίας, των προϊόντων της βιομηχανίας του σκληρού αλκοόλ, είπε ο κ. Αργύρης δίνοντας την εικόνα των πραγμάτων όπως έχουν διαμορφωθεί.

Όσον αφορά την ίδια την απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί εντός 2 μηνών και η χώρας να εναρμονιστεί με τους κανόνες της Ε.Ε. για ίση φορολόγηση όλων των αποσταγμάτων. Γεγονός που θα οδηγήσει στον διπλασιασμό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το τσίπουρο . «Η χώρα μας μέχρι σήμερα εφάρμοζε μειωμένο κατά 50% φόρο στο τσίπουρο και στο ούζο με την αιτιολογία ότι πρόκειται για εθνικά προϊόντα, κι ως εκ τούτου υπόκεινται στις εξαιρέσεις του κανόνα χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει ότι το τσίπουρο ανήκει σε αυτήν την κατηγορία» ανέφερε ο πρόεδρος της ZOINOS.

Θέλουν να βάλουν τέρμα στη διακίνηση χύμα τσίπουρου

Σύμφωνα με τον κ. Αργύρη πέραν όλων των άλλων, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά την απαγόρευση  της διακίνησης χύμα τσίπουρου καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη άνθηση του λαθρεμπορίου, αποτέλεσμα της χαμηλής φορολόγησης του χύμα τσίπουρου, μόλις 1/8 του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης».  Ο κ. Αργύρης ήρθε και στο διά ταύτα. Ουσιαστικά ζήτησε να καθίσουν όλες οι πλευρές σε ένα τραπέζι και με κοινή ελληνική θέση να διεκδικήσουν να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον κλάδο.

«Μετά από αυτή την εξέλιξη θα πρέπει χωρίς καμία καθυστέρηση και μακριά από περίεργες μεθοδεύσεις, όλοι οι παραγωγικοί φορείς της χώρας να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συμφωνήσουν πάνω σε ένα πλαίσιο κοινό, που θα προβάλει τα επιχειρήματά μας, στηριγμένα στη μακρόχρονη παράδοση της χώρας και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που αναδύονται από την αποστακτική διαδικασία των προϊόντων της αμπέλου.

Ενώ η πολιτεία ταυτόχρονα να κινήσει όλες τις απαραίτητες διαδικασίες για την αναθεώρηση των τεχνικών φακέλων τόσο του τσίπουρου και της τσικουδιάς , όσο και του ούζου προκειμένου στην πράξη να αναχαιτιστεί η πολιτική του αθέμιτου ανταγωνισμού και επιτέλους να σφυρηλατηθεί μια ενιαία θέση για τα Εθνικά προϊόντα» κατέληξε.

Τέλος, ερωτηθείς για την διεπαγγελματική είπε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος της ώστε να μπορεί να επεμβαίνει μιας και οι διεπαγγελματικές -σε γενικές γραμμές,  είναι πιο κοντά στην παραγωγή του προϊόντος  και άρα γνωρίζουν τα προβλήματα.