«Σύννεφα» στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Ιόνια Οδό

Νέα

Ένα θέμα που -αν και δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη- «καίει» την τοπική αυτοδιοίκηση απασχόλησε σε μεγάλο βαθμό της χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο λόγος για την Ιόνια Οδό και τις εξελίξεις που προέκυψαν κατά τη σύσκεψη με τον Υποδομών Κ. Καραμανλή την προηγούμενη εβδομάδα.
Μέσα από τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης φάνηκε πως θα είναι δύσκολο να εγκριθεί η τελευταία πρόταση που αφορά τη διάθεση ενός ποσού 50 εκ. ευρώ από το ΠΕΠ Ηπείρου που θα φτάσει στα 100 εκ. που μπορεί να διαθέσει το υπ. Υποδομών. Μάλιστα αναμένεται να προκύψει μεγαλύτερη πολιτική αντιπαράθεση για το κατά πόσο μπορεί η Περιφέρεια Ηπείρου να πάρει τη θέση που θα έπρεπε να έχει το κράτος αλλά και για το αν μπορεί να υλοποιηθεί με εθνική και μόνο χρηματοδότηση ένα έργο που είναι ενταγμένο στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ITV, η συζήτηση ξεκίνησε με τον Σπ. Ριζόπουλο να απευθύνει το ερώτημα για το πως προέκυψε η αλλαγή του προϋπολογισμού από την Περιφέρεια Ηπείρου από τα 30 στα 50 εκ, μετά τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη.
Επ’ αυτού δεν υπήρξε καμία απάντηση, ωστόσο ο Αλ. Καχριμάνης στην αρχική του τοποθέτηση επανέλαβε όσα είχε ανακοινώσει σε πρόσφατη συνέντευξη, επιβεβαιώνοντας ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να συζητήσει και να αποφασίσει εάν θα ενισχύσει τον προϋπολογισμό του έργου από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου.
Από το σημείο εκείνο και έπειτα οι τοποθετήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της Ιόνιας, παρότι δεν υπήρχε στην ημερήσια διάταξη.
Κάθετα αντίθετος στην προοπτική δέσμευσης πόρων του ΠΕΠ δήλωσε ο Γ. Ζάψας τονίζοντας πως οφείλει η ελληνική πολιτεία και η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έργο.
Ανάλογη στάση, με επίκληση των προεκλογικών αναφορών από τον Αλ. Καχριμάνη κράτησε και ο κ. Ριζόπουλος υπενθυμίζοντας πως η ολοκλήρωση του οδικού άξονα αποτελούσε προεκλογική δέσμευση και της Ν.Δ και της παράταξης Καχριμάνη.
Κριτική πρώτα στον Γ. Ζάψα άσκησε ο Δ. Δημητρίου, με αφορμή όσα ο Χρ. Σπίρτζης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε για τα έργα υποδομής στην Ήπειρο και για το συγκεκριμένο.
Επί της ουσίας ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι θα πρέπει να επιλέξει το περιφερειακό συμβούλιο εάν θα δεσμεύσει ένα μεγάλο ποσό στο ΠΕΠ για ένα μεγάλο έργο ή αν θα επιλέξει την ενίσχυση μικρότερων έργων, που βελτιώνουν όμως το βιωτικό επίπεδο των πολιτών.
Οι επικεφαλής των άλλων παρατάξεων, αλλά και ο Κ. Κωτσαντής από τη Λαϊκή Συσπείρωση προανήγγειλαν την αρνητική τους διάθεση όταν το θέμα θα έρθει προς συζήτηση, ενώ θετικά διακείμενος δήλωσε ο ανεξάρτητος σύμβουλος Σ. Βλέτσας.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τον Αλ. Καχριμάνη να επανέρχεται, έπειτα από μία παρέμβαση του κ. Ιωάννου που δήλωσε υπέρμαχος της κατασκευής του έργου, με την προοπτική της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, που θα μειώσει τη δέσμευση από το ΠΕΠ Ηπείρου.
«Ευτυχώς που η παράταξη μας πήρε 57% και μπορεί να διοικήσει, γιατί με μικρόψυχους δεν θα γινόταν να προχωρήσουμε εδώ μέσα. Θα αξιοποιήσουμε την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, όπως κάναμε και στις προηγούμενες περιόδους με την υπερδέσμευση (overbooking) για να χρηματοδοτήσουμε το έργο. Τα έργα αυτά είναι ανταγωνιστικά, αλλά το υπουργείο ξεκαθαρίζει ότι εάν δεν συνδράμουμε και εμείς, το έργο αυτό δεν πρόκειται ποτέ να γίνει», κατέληξε ο Αλ. Καχριμάνης.

2 εκ. ευρώ για το Πάρκο Τεχνολογίας

Το μοναδικό θέμα της πρώτης συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου ήταν αυτό της τροποποίησης του τεχνικού προγράμματος για το 2020 που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τις προβλέψεις για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας.
Προβλέπεται η δέσμευση ενός ποσού 2 εκ. ευρώ αρχικά για την έναρξη των απαιτούμενων εργασιών στην έκταση των 40 περίπου στρεμμάτων που έχει χωροθετηθεί απέναντι από την είσοδο του ΠΓΝΙ και του Τεχνολογικού Πάρκου, πολύ κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Καχριμάνης έκανε λόγο για μία «επανάσταση» για την περιοχή που θα δώσει τουλάχιστον 600 νέες θέσεις εργασίας. Ο Γ. Ζάψας στάθηκε θετικά στις προτεινόμενες αλλαγές του τεχνικού προγράμματος ζήτησε όμως γενικότερα να υπάρχουν και εισηγήσεις από τους τεχνικούς συμβούλους του κράτους όπως από το ΤΕΕ. Θετικά στο Πάρκο Τεχνολογίας, αρνητικά όμως στην τροποποίηση του προγράμματος στάθηκε ο Σπ. Ριζόπουλος, ενώ οι άλλες τέσσερις παρατάξεις ψήφισαν επίσης αρνητικά στην τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος επιχειρηματολογώντας