Συνάντηση ενεργειακής αναβάθμισης και αθλητισμού

Νέα

Διαφορετική όψη πρόκειται να αποκτήσει η αυλή του κτηρίου της πρώην Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, μέσω μιας σειράς παρεμβάσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν και επικεντρώνονται στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με την χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον. Οι παρεμβάσεις αφορούν κατά βάση τη δημιουργία νέων γηπέδων αλλά επεκτείνονται και στην ενεργειακή αναβάθμιση του συγκροτήματος.

Η χρηματοδότηση ύψους 1.624.750,00 ευρώ εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση της 5ης Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg IPA CBC «Ελλάδα- Αλβανία 2014-2020». Στον άξονα προτεραιότητας: «Αύξηση της Ενεργειακής Απόδοσης με την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση έξι έργα με ένα από αυτά να αφορά τις παρεμβάσεις στο κτήριο της Ζωσιμαίας.

Οι δράσεις του έργου περιλαμβάνουν: κατασκευή τριών νέων γηπέδων μπάσκετ, κατασκευή δύο νέων γηπέδων βόλεϊ, κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5, ανακαίνιση δαπεδοστρώσεων του αύλειου χώρου με χυτά δάπεδα ειδικών προδιαγραφών, μια παιδική χαρά νηπίων και ΑΜΕΑ, διαμόρφωση σημείων ανάπαυλας/σκίασης με προσθήκη αστικού εξοπλισμού, εγκατάσταση νέων φωτιστικών σωμάτων στον περιβάλλοντα χώρο, αντικατάσταση εσωτερικού φωτισμού στα κτήρια με αντίστοιχο τεχνολογίας LED για την Εξοικονόμηση Ενέργεια και δημιουργία Βιωματικού Εργαστηρίου με στόχο την Εκπαίδευση και Εξοικείωση των Μαθητών σε Θέματα Ευαισθητοποίησης Αειφόρου Ενεργειακής Διαχείρισης.

Η ακριβής χωροθέτηση των γηπέδων και ο προσδιορισμός των ειδικών τεχνικών προδιαγραφών που αποτελούν συμβατική ρήτρα της εγκεκριμένης πρότασης, θα αποτελέσουν αντικείμενο αντικείμενο ειδικής τεχνικής μελέτης εφαρμογής που θα προηγηθεί της δημοπράτησης των έργων. Επικεφαλής Εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Ηπείρου και οι υπόλοιποι εταίροι είναι το Κέντρο Ανανεώσιμών Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Φυσικών Πόρων της Αλβανίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Κα Τατιάνα Καλογιάννη, συμμετείχε στην Συνεδρίαση αυτή, ως εκπροσώπος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Η Κα Καλογιάννη, ως υπεύθυνη για τη συγκρότηση του φακέλου της, υπό χρηματοδότηση, πρότασης και έργου δήλωσε: «Το έργο αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη σε όλους τους Δήμους του “Αθλητισμού Γειτονιάς”. Δηλαδή των έργων που θα βελτιώνουν και θα αναβαθμίζουν τις υφιστάμενες αθλητικές υποδομές, αλλά και θα δημιουργούν νέους ανοιχτούς χώρους άθλησης σε αυλές σχολείων και σε αλσύλια. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, που συνετέλεσαν στη θετική κατάληξη και αυτής μας της πρωτοβουλίας».

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ