Στα χέρια της Αστυνομίας 13 διακινητές

Νέα
  • Εκατοντάδες αγοραπωλησίες σε μερικούς μήνες

Όχι μία αλλά δύο ανεξάρτητες εγκληματικές οργανώσεις εξαρθρώθηκαν μετά από έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Βορείων Τζουμέρκων. Τα μέλη των οργανώσεων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στη διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή των Δήμων Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων, Αρταίων και Νικολάου Σκουφά καθώς και σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της έρευνας, διακριβώθηκε η δράση της μιας ομάδας, στην καλλιέργεια δενδρυλλίων και διακίνηση ποσοτήτων κάνναβης και η δράση της άλλης, στη διακίνηση ποσοτήτων ηρωίνης και ναρκωτικών φαρμάκων.

Την υπόθεση χειρίστηκε προανακριτικά το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων, ενώ την επιχείρηση και τις έρευνες συνέδραμαν αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, των Ομάδων Πρόληψης & Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ιωαννίνων & Άρτας, του Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου καθώς και αστυνομικός σκύλος.

Η αποδόμηση των ανωτέρω εγκληματικών ομάδων και η σύλληψη των μελών τους, είναι αποτέλεσμα συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες σε χωριά των Δήμων Βορείων & Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά και Αρταίων.

Ο συνολικός απολογισμός της επιχείρησης ήταν η σύλληψη 13 ατόμων, μελών των εγκληματικών ομάδων, ηλικίας από 28 έως 63 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και παραβάσεων που αφορούν τους νόμους για τα ναρκωτικά, τα όπλα και τον Τελωνειακό Κώδικα.

Η δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη δύο Έλληνες, ηλικίας 43 και 36 ετών, μέλη των παραπάνω εγκληματικών ομάδων, που κατηγορούνται για τα ίδια αδικήματα ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθη και ένας 34χρονος ο οποίος χωρίς να ανήκει στις παραπάνω εγκληματικές ομάδες, κατηγορείται για προμήθεια – διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα.

Όσον αφορά την Α’ εγκληματική οργάνωση συνελήφθη το «αρχηγικό» της στέλεχος, ένας 63χρονος, καθώς και επτά ακόμη μέλη της (έξι άνδρες και μία γυναίκα), ηλικίας 39, 48, 50, 47, 43, 50 και 49 ετών αντίστοιχα. Επιπλέον, αναζητείται ακόμη 42χρονος, μέλος της παραπάνω οργάνωσης.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η παραπάνω ομάδα δραστηριοποιούνταν στην καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης και μετέπειτα εμπορία ποσοτήτων κάνναβης, διακινώντας σε τουλάχιστον 150 αγοραπωλησίες περίπου 5 κιλά κάνναβης, τους τελευταίους τρεις μήνες.

Εκτιμάται ότι τα μέλη της ομάδας διακίνησαν ποσότητες κάνναβης, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ.

Αναφορικά με τη Β’ Εγκληματική Οργάνωση συνελήφθη το «αρχηγικό» της στέλεχος, ένας 38χρονος καθώς και τέσσερα ακόμη μέλη της, ηλικίας 28, 31, 40 και 41 ετών. Επιπλέον, αναζητείται ακόμη 36χρονος, μέλος της παραπάνω οργάνωσης.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης προσδιορίζεται στη συστηματική και εξακολουθητική εμπορία ηρωίνης και ναρκωτικών φαρμάκων, διακινώντας σε τουλάχιστον 200 αγοραπωλησίες περίπου 500 γραμμάρια ηρωίνης, τους τελευταίους τρεις μήνες.

Εκτιμάται ότι η ανωτέρω εγκληματική ομάδα διακίνησε ποσότητες ηρωίνης, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις 10.000 ευρώ.

Οι προαναφερόμενες εγκληματικές οργανώσεις δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των δραστηριοτήτων τους, πλην όμως προέκυψε η εκατέρωθεν προμήθεια ναρκωτικών ουσιών από μέλη της οργάνωσης.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες που χρησιμοποιούσαν οι εμπλεκόμενοι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: γλάστρες με 34 δενδρύλλια κάνναβης (σε στάδιο ωρίμανσης), ύψους από 10 έως 45 εκατοστών, 70 δενδρύλλια κάνναβης (φυτώριο), ύψους έως 5 εκατοστών, γυάλινο δοχείο με ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 50 γραμμαρίων, ποσότητα αποξηραμένης κάνναβης, βάρους 185,52 γραμμαρίων, ποσότητα αποξηραμένης κάνναβης αναμεμιγμένης με καπνό, βάρους 19,4 γραμμαρίων, ποσότητα ηρωίνης, συνολικού βάρους 3,5 γραμμαρίων, μεθαδόνη σε υγρή μορφή, 109,8 γραμμαρίων, 204 δισκία ναρκωτικών φαρμάκων, πλήθος σπόρων κάνναβης και αντικείμενο με υπολείμματα ηρωίνης, ηλεκτρονική ζυγαριά και τρίφτης κάνναβης, 3 κυνηγετικά όπλα, μαχαίρι στρατιωτικού τύπου, 11 φυσίγγια πιστολιού και 25 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ, αδασμολόγητος καπνός, βάρους 822 γραμμαρίων, 14 κινητά τηλέφωνα και Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Βορείων Τζουμέρκων.