ΣΠΑΝΙΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΟΡΑΤΟ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ – Ο Ερμής έκανε διάβαση μπροστά από τον Ήλιο!

Νέα

Ένα σπάνιο φαινόμενο έλαβε χώρα χθες και ήταν ορατό σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο Ερμής έκανε διάβαση μπροστά από τον Ήλιο! Το φαινόμενο αυτό μπόρεσαν να παρακολουθήσουν με ειδικό τηλεσκόπιο όσοι βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων. Ο Κώστας Σακκάς από το Ψηφιακό Πλανητάριο, ήταν εκεί και βοηθούσε όλους όσους θέλησαν να δουν το σπάνιο αυτό φαινόμενο.
Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος και ο πιο κοντινός στον Ήλιο κινήθηκε ανάμεσα στη Γη και στο μητρικό άστρο μας και φαινόταν σα να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο.
Η προηγούμενη φορά που η διάβαση του Ερμή είχε γίνει ορατή από την Ελλάδα, ήταν το 2016. Η επόμενη «διάβαση» του Ερμή μπροστά από τον Ήλιο θα συμβεί στις 13 Νοεμβρίου 2032 και θα είναι πάλι ορατή από τη χώρα μας, ενώ το ίδιο θα επαναληφθεί το 2039, το 2049 και το 2052. Κατά μέσο όρο συμβαίνουν 13 έως 14 διαβάσεις του Ερμή ανά αιώνα.
Ο Ερμής και η Αφροδίτη είναι οι μόνοι πλανήτες που μπορούν να «διαβούν» μπροστά από τον Ήλιο, όπως αυτός φαίνεται από τη Γη, επειδή οι τροχιές τους περνούν ανάμεσα στον πλανήτη μας και στο άστρο μας.
Η διάβαση δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου, αλλά μόνο το πρώτο μισό της. Ο Ήλιος στη χώρα μας θα έδυσε περίπου στο μέσο του φαινομένου και έτσι δεν ήταν ορατή η σταδιακή έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.
«Η έναρξη του φαινομένου στη χώρα μας, με την είσοδο του Ερμή στον ηλιακό δίσκο, θα γίνει στις 14:35 ώρα Ελλάδας. Συνολικά η διάβαση θα διαρκέσει περίπου πεντέμισι ώρες, αλλά στη χώρα μας θα είναι ορατή για σχεδόν τρεις ώρες έως τις 17:20, λίγο πριν δύσει ο Ήλιος» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Σακκάς.
Η παρατήρηση του φαινομένου, που ουσιαστικά αφορά παρατήρηση του Ήλιου, μπορεί να γίνει μόνο με την τοποθέτηση ειδικών προστατευτικών φίλτρων στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια και όχι με γυμνά μάτια, καθώς κάτι τέτοιο ενέχει κινδύνους, σημείωσαν οι επιστήμονες.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ