Σε επιφυλακή για τον κορωναϊό και στην Ήπειρο

Νέα

Η έξαρση του κορωναϊού στην Ιταλία δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Ήπειρο με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αποτελεί δίαυλο εμπορικής επικοινωνίας, ενώ σχολικές μονάδες βρέθηκαν αυτές τις μέρες στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών.
Μάλιστα, τη Δευτέρα είχε πραγματοποιηθεί έκτακτη διευρυμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας για να αποφασιστούν τα μέτρα θωράκισης της χώρας από τον κορωναϊό και σε δηλώσεις του, αμέσως μετά το πέρας της, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα, ζητώντας από όλους «ψυχραιμία, σοβαρότητα και επαγγελματισμό».
Αναφορικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τυχόν υποδοχή περιστατικού κορωναϊού, όπως διαπιστώθηκε κατά τη επίσκεψη του υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ και μέλους του Ελληνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Γ. Νικόπουλου.
Μπορεί το ΠΓΝΙ να έχει οριστεί ως αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, ωστόσο είναι ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα που διαθέτουν την απαιτούμενη υποδομή με τη Μονάδα Λοιμωδών και τη διάθεση δωματίων με αρνητική πίεση, για τη φιλοξενία περιστατικών που χρήζουν αντίστοιχης αντιμετώπισης.
Το ΠΓΝΙ διαθέτει οκτώ δωμάτια με αρνητική πίεση στη Μονάδα Λοιμωδών και συνολικά 15 κλίνες, εξετάστηκε όμως το ενδεχόμενο αύξησης του αριθμού αυτού σε περίπτωση που απαιτηθεί.
Σήμερα, αναμένεται να φτάσει στα Γιάννενα ένα φορτηγό με επιπλέον ιατροφαρμακευτικό συνοδευτικό υλικό, προς ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος στο νοσοκομείο, ενώ αύριο Τετάρτη στις 10.30 το πρωί ο κ. Νικόπουλος ως μέλος του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, μαζί με κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων και επιστημονικού προσωπικού από την Αθήνα, στην Ηγουμενίτσα όπου θα πραγματοποιηθεί αναλυτική ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, προς τους λιμενικούς, αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στην δυτική πύλη εισόδου της χώρας.

Σε συναγερμό η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης

Συναγερμός έχει σημάνει στις περιφερειακές διευθύνσεις Εκπαίδευσης μεταξύ των οποίων και της Ηπείρου για την επιστροφή των μαθητών που βρισκόταν ή ετοιμαζόταν να πάνε σχολική εκδρομή στη γειτονική χώρα.
Οι ιταλικές αρχές έχουν βρεθεί αντιμέτωπες με εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων του κορωναϊού ενώ καταγράφονται και οι πρώτοι θάνατοι.
Το πρωί της Κυριακής επέστρεψαν από την Ιταλία οι τελευταίοι μαθητές Λυκείου της Θεσπρωτίας.
Αντίθετα, το εκπαιδευτικό ταξίδι δύο σχολείων από την Ήπειρο (Χρυσοβίτσας και Πρέβεζας), με προορισμό την Ιταλία, ακυρώθηκε έπειτα την εντολή του Υπουργείου Παιδείας, εξαιτίας των πολλαπλών κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από τον κορωναϊό στην Ιταλία. Η αναχώρηση της πρώτης εκδρομής ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Κυριακής, ενώ της δεύτερης για σήμερα.
Σε δηλώσεις του στο ITV, ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ηπείρου, Κώστας Καμπουράκης, εφιστά ψυχραιμία ενώ ξεκαθαρίζει ότι οι υπηρεσίες είναι σε εγρήγορση για να οτιδήποτε προκύψει.
«Χρειάζεται ψυχραιμία. Από την Ήπειρο ήταν ένα σχολείο από τη Θεσπρωτία που γύρισε χθες το πρωί από την Ιταλία. Στην εκδρομή συμμετείχαν 41 μαθητές και 4 συνοδοί καθηγητές. Επίσης, ακυρώθηκαν οι εκδρομές άλλων δύο σχολείων. Όλο το Σαββατοκύριακο, οι περιφερειακές διευθύνσεις ήταν σε επαφή και με απόφαση του Υπουργείου, οι εκδρομές αναστέλλονται. Είμαστε σε διαρκή επαφή και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, ώστε αν εμφανιστεί κάποιο σύμπτωμα, να το αντιμετωπίσουμε», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Καμπουράκης.
Ενδιαφέρον επίσης έχει ότι συλλέγονται μετά από σχετική εντολή του Υπουργείου όλα τα στοιχεία για εκδρομές που έχουν γίνει από τις 7 Φεβρουαρίου στην γειτονική χώρα.
Στο μεταξύ, αναστέλλονται όλες οι εκπαιδευτικές εκδρομές που προγραμματίζονταν και προγραμματίζονται προς την Ιταλία, μέχρι νεωτέρας, κατόπιν εντολής του Υπουργείου Παιδείας.
Μαθητές δέκα ελληνικών σχολείων κάνουν αυτές τις ημέρες εκδρομή στη Ιταλία. Συγκεκριμένα, δύο σχολεία βρίσκονται στο Μιλάνο και μαθητές από 8 σχολεία στην κεντρική και νότια Ιταλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.
Κατά τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Υγείας, οι επιστήμονες είπαν ότι δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, «μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωναϊού σε περιοχές της γειτονικής χώρας και τη σχετική εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, δρούμε προληπτικά, προστατεύουμε τους μαθητές, τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς μας από τη μεταδοτική νόσο. Προτεραιότητα έχει πάντα η προστασία των πολιτών και η διασφάλιση της δημόσιας υγείας της χώρας. Θα ακολουθήσουν σχετικές εγκύκλιοι για όλες τις δομές εκπαίδευσης» σημειώνεται στην σχετική ανακοίνωση.