eksoikonomo-aftonomo

Σε δοκιμαστική λειτουργία το Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Νέα

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν παράταση λόγω της πανδημίας

Ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».
Στις σχετικές ενότητες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, τις σχετικές ανακοινώσεις και όλο το πληροφοριακό υλικό του προγράμματος (Οδηγός Εφαρμογής, Παραρτήματα, κλπ.).
Στη ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επίσης Εγχειρίδια για την χρήση του πληροφοριακού συστήματος καθώς και συχνές ερωτοαπαντήσεις.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενεργοποιήθηκε και η σύνδεση στο πληροφοριακό σύστημα σε δοκιμαστική λειτουργία (demo).
Μετά την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας, οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον είναι εγγεγραμμένοι χρήστες, μπορούν να συνδεθούν και να καταχωρήσουν δοκιμαστικά την αίτηση τους και μέχρι το στάδιο υποβολής.
Η δοκιμαστική λειτουργία θα αφορά αποκλειστικά στις αιτήσεις μονοκατοικίας και μεμονωμένου διαμερίσματος και θα είναι διαθέσιμη έως και την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να εξοικειωθούν με τη χρήση της πλατφόρμας, χωρίς πίεση χρόνου.

Στη δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων. Με το πέρας της δοκιμαστικής λειτουργίας και για την έναρξη των υποβολής αιτήσεων, όλες οι δοκιμαστικές αιτήσεις θα διαγραφούν αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα. Οι ενδιαφερόμενοι, με την έναρξη της λειτουργίας υποβολής αιτήσεων σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ανά Περιφέρεια, θα πρέπει να καταχωρήσουν εκ νέου την αίτησή τους για να την υποβάλλουν.
Σημειώνεται τέλος, ότι από την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα λειτουργεί καθημερινά helpdesk 10.00-14.00 για την τεχνική υποστήριξη των χρηστών της πλατφόρμας.

Ζητά παράταση και η ΕΕΤΕΜ Ιωαννίνων

Στο πλευρό εκείνων των φορέων που έχουν ήδη ζητήσει από την πολιτική ηγεσία να αναβάλλει την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», προστέθηκε και η Επαγγελματική Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Ιωαννίνων.

Με δημόσια ανακοίνωσή της η ΕΕΤΕΜ Ιωαννίνων, τονίζει πως πέραν των σημείων που χρήζουν διευκρινίσεων και τροποποιήσεων, όπως έχουν προκύψει από την προδημοσίευση του οδηγού, έχει δημιουργηθεί μείζον ζήτημα εξαιτίας των περιορισμών για την πανδημία. Από τη μία, είναι εξαιρετικά δύσκολο να συνταχθούν οι φάκελοι και να εκδοθεί το ενεργειακό πιστοποιητικό για κάθε κατοικία, αφού αυτό προϋποθέτει τη φυσική παρουσία του μελετητή στο οίκημα, ενώ από την άλλη και οι Διευθύνσεις Πολεοδομίας λειτουργούν με ραντεβού, κάτι που σημαίνει επιπλέον καθυστερήσεις, ενδεχομένως και ολοκληρωτική αδυναμία ολοκλήρωσης του φακέλου.
Έτσι, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΕΤΕΜ Ιωαννίνων Αποστ. Ζήκος, τα μέλη της Ένωσης ζητούν την παράταση έναρξης υποβολής των αιτήσεων προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό δυνητικών δικαιούχων.

«Εν μέσω πανελλαδικών περιοριστικών μέτρων θα πρέπει να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά από τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες και μηχανικούς – σύμβουλους έργου, να πραγματοποιηθούν αυτοψίες, να συνταχθούν τα απαραίτητα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, να αναζητηθούν έγγραφα από δημόσιες υπηρεσίες, να καταρτιστούν προϋπολογισμοί κ.ά., συνηγορούν στην ανάγκη αναβολής της ημερομηνίας έναρξης υποβολής αιτήσεων του προγράμματος», ανέφερε ο κ. Ζήκος.

Εκτός από τις ασφυκτικές ημερομηνίες πάντως, το μείζον ζήτημα που εξακολουθεί να υπάρχει, αφού δεν υπήρξε κάποια αλλαγή από το προηγούμενο πρόγραμμα σχετίζεται με τα κριτήρια επιλεξιμότητας των δικαιούχων, που είναι ξανά η ταχύτητα υποβολής και καταγραφής της αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα.
«Δυστυχώς, δεν διορθώθηκε το ζήτημα αυτό παρότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, αφού δεν έχουν προβάδισμα τα κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως είναι κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ή κριτήρια σχετικά με την αλλαγή της ενεργειακής κατηγορίας, αλλά αντίθετα, μόνον η ταχύτητα με την οποία θα υποβληθεί και θα καταχωρηθεί στο σύστημα η αίτηση, ανάλογα με το πόσο γρήγορη είναι η σύνδεση του μελετητή που θα υποβάλλει την αίτηση», κατέληξε ο κ. Ζήκος.