«Ραντεβού» για την προστασία της φέτας

Νέα
  • Αλ. Καχριμάνης: «Να σταματήσει το πάρτι με τις ελληνοποιήσεις»

Συνάντηση με σκοπό την ενημέρωση για τον πρωτογενή τομέα και κυρίως για την προστασία της φέτας ΠΟΠ από τις παράνομες εισαγωγές και ελληνοποιήσεις γάλακτος πρόκειται να γίνει τις επόμενες μέρες, κατά πάσα πιθανότητα στην Αθήνα.
Αυτό έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης σημειώνοντας πως το μεσημέρι της Τρίτης του τηλεφώνησε ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο, κατόπιν εντολής του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε δηλώσεις του ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στην επικοινωνία με τον κ. Βορίδη και στη συνάντηση που θα γίνει, κυρίως όμως στην τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει και η κυβέρνηση αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση για να στηρίξει την αναγκαία αλλαγή του μοντέλου παραγωγής.
«Η αγωνία για τον τόπο είναι κοινή, όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε συγκεκριμένα και συντονισμένα βήματα. Αυτό το πάρτι με τις ελληνοποιήσεις του γάλακτος δε μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Στην Ήπειρο έχουμε υποχρέωση να στραφούμε στην παραγωγή για να αξιοποιήσουμε τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχουμε.
Η ποιότητα που έχουμε στην παραγωγή προϊόντων, σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον και τον τριτογενή τομέα, τον τουρισμό, μπορεί να μας δώσει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», ανέφερε ο κ. Καχριμάνης. Ο περιφερειάρχης τέλος, έκανε μνεία και στην πρόσφατη απόφαση της απερχόμενης ηγεσίας στο υπ. Περιβάλλοντος και του αναπλ. υπουργού κ. Φάμελλου σύμφωνα με την οποία παρέχεται το δικαίωμα αξιοποίησης δασωμένων εκτάσεων μέχρι 5 στρέμματα, ώστε να χαρακτηρίζεται ως «γεωργική γη» και για εκτάσεις μέχρι 30 στρέμματα να δημιουργούνται δενδρώδεις καλλιέργειες με προϋπόθεση την σύνταξη τεχνικοοικονομικής μελέτης.
Αναλυτικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις:
Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι για τη φέτα και αστικοποιήθηκαν οι κυρώσεις για τους παραβάτες, που φθάνουν μέχρι και την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Ακόμη θεσπίστηκε η υποχρεωτική μηνιαία δήλωση των ποσοτήτων του εισκομιζόμενου γάλακτος από τους παραγωγούς και τους αγοραστές γάλακτος. Παράλληλα, καθορίστηκαν αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος.