Μεταφέρθηκαν ήδη τα μαθήματα του Πρότυπου Λυκείου Ζωσιμαίας στις εγκαταστάσεις της ΔΥΠΑ, στο 3ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων–Άρτας, ωστόσο η ανησυχία παραμένει έντονη σχετικά με το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών στο ιστορικό σχολικό κτίριο, το οποίο επλήγη από τον σεισμό της 8ης Μαρτίου.
Οι Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., που πραγματοποίησαν τον δευτεροβάθμιο τεχνικό έλεγχο και έχουν την αρμοδιότητα για την τελική απόφαση, έκριναν ότι το κτίριο δεν είναι ασφαλές προς χρήση μέχρι να ολοκληρωθεί συνολική μελέτη αποκατάστασης και οι απαιτούμενες εργασίες. Αυτό μεταθέτει την πιθανή επαναλειτουργία του, στην καλύτερη περίπτωση, για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος έγινε από κλιμάκια μηχανικών του Δήμου και του ΤΕΕ ενώ ακολούθησε και έλεγχος μηχανικών της Περιφέρειας κατόπιν σχετικού αιτήματος που υποβλήθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων. Το ενδιαφέρον είναι πως οι εκθέσεις των τριών αυτών φορέων έρχονται σε πλήρη αντίθεση στο σκέλος της επικινδυνότητας του κτιρίου τουλάχιστον, με την έκθεση της ΚΤΥΠ που έδωσε την οδηγία να κλείσει το σχολείο μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών.
Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι μηχανικοί της Περιφέρειας που υπέγραψαν τον σχετικό έλεγχο αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη της εκτίμησής τους, σύμφωνα με την οποία ο φέρων οργανισμός παραμένει ασφαλής. Οι ζημιές που έχουν εντοπιστεί περιορίζονται κυρίως σε τμήματα της πλάκας στο υπόγειο και σε έναν όροφο, ενώ – όπως σημειώνεται – αντίστοιχα προβλήματα είχαν καταγραφεί ήδη μετά τον σεισμό του 2016, χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω επιπτώσεις την τελευταία δεκαετία.
Όπως ανέφερε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, οι μηχανικοί της Περιφέρειας που διενήργησαν τον έλεγχο έχουν συνυπογράψει άρα αναλαμβάνουν και την ευθύνη για αυτό, ότι ο φέρων οργανισμός του κτιρίου δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα στατικότητας.
Αντιθέτως, υπάρχουν κάποιες ζημιές στην πλάκα του υπογείου και ενός ορόφου οι οποίες ζημιές όμως είχαν εντοπιστεί ήδη από τον σεισμό του 2016 χωρίς να προκύψει κανένα απολύτως πρόβλημα στο μεσοδιάστημα των 10 ετών. Φαίνεται λοιπόν ότι Δήμος, Περιφέρεια και ΤΕΕ συμφωνούν στο ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση εποξειδικών ρητινών και διαβεβαιώνουν πως το κτίριο της Ζωσιμαίας δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως πρόβλημα στατικότητας. Όμως την τελική απόφαση την παίρνει ως έχουσα την αρμοδιότητα η ΚΤΥΠ και εκεί εντοπίζεται η δυσκολία των υπηρεσιών να παρακάμψουν τη διαδικασία, ώστε και οι εργασίες να εκτελεστούν και να επιτραπεί κιόλας η άμεση χρήση του κτιρίου.
«Εγώ δε μπορώ να το κρατήσω άλλο αυτό το θέμα γιατί έχω τρελαθεί με αυτό που γίνεται. Μόλις χθες έβαλαν τις υπογραφές τους πέντε μηχανικοί της Περιφέρειας που διαβεβαιώνουν και εγγυώνται ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα στατικότητας του κτιρίου. Το πρόβλημα που υπάρχει, αντιμετωπίζεται με τη χρήση εποξειδικών ρητινών και είναι μία εύκολη δουλειά. Οι ίδιες ζημιές που παρουσιάζονται τώρα, είχαν καταγραφεί και μετά το σεισμό του 2016 όμως δεν έγινε τίποτε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης.
Δεν αποκλείεται εντός των ημερών να συγκληθεί σύσκεψη όλων των φορέων, και να ζητηθεί επανέλεγχος ή παρουσία των Κτιριακών Υποδομών στη σύσκεψη προκειμένου να αναλυθεί η κατάσταση και να ανάψει το πράσινο φως για την επανάχρηση του κτιρίου αφού προηγηθούν οι εργασίες που προτείνουν οι μηχανικοί των τοπικών φορέων.









Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375