ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ – Ισοκατανομή των βαρών εντός κι εκτός χώρας

Νέα

Για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα τοποθετήθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κων. Τσουβάλας τόσο σε δηλώσεις του στο ITV όσο και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που αποτέλεσε και την αφορμή της επίσκεψής του.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, κρίσιμη σημασία για την επιτυχία του εγχειρήματος της κυβέρνησης θα αποτελέσει η στάση της κοινωνίας, ενώ υπογράμμισε πως το θέμα έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις, που ξεφεύγουν από τα σύνορα της χώρας, και πως πρέπει να υπερισχύσει η αλληλεγγύη.
«Είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας με εθνική, πανευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση. Προφανώς, θα πρέπει να προκριθούν οι αρχές της αλληλεγγύης στη διαχείριση των βαρών. Η δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών είναι η σημαντική παράμετρος για την αποδοχή των μέτρων της κυβέρνησης», τόνισε αρχικά.

Ανάγκη συνεχούς συνεργασίας Δήμου και Αστυνομίας
Τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα υποδέχθηκε τη Δευτέρα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Κατά τη συνάντηση, η οποία είχε εθιμοτυπικό αλλά και ουσιαστικό περιεχόμενο, ο Δήμαρχος και ο Γ.Γ. συζήτησαν και αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν την αστυνόμευση, καθώς και ευρύτερα ζητήματα που σχετίζονται με την διαχείριση του προσφυγικού- μεταναστευτικού.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι η προσπάθεια που γίνεται από την τοπική αστυνομία είναι μεγάλη με ορατά αποτελέσματα στην περιοχή και επεσήμανε την περαιτέρω ενίσχυση με προσωπικό αλλά και υλικοτεχνικά μέσα.
Παράλληλα τόνισε ότι η άμεση και συνεχής συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με την Δημοτική Αστυνομία μπορεί να επιλύσει προβλήματα που σχετίζονται με την εύρυθμη λειτουργία της πόλης και το κυκλοφοριακό.
Ο κ. Ελισάφ ενημέρωσε διεξοδικά τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή και επανέλαβε ότι απαιτείται ισοκατανομή και εντός της Περιφέρειας.
Ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης από την πλευρά του επεσήμανε την ανάγκη συνεχούς συνεργασίας της αστυνομίας με την αυτοδιοίκηση ώστε από κοινού να αντιμετωπίζονται προβλήματα.

Το συνέδριο
Λίγο αργότερα στην ομιλία του στο συνέδριο ο κ. Τσουβάλας ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα η προκήρυξη για την πρόσληψη 400 συνοριακών φυλάκων που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες στα σύνορα με την Τουρκία στη Θράκη.
Στο συνέδριο των αξιωματικών παρέστη και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης που σε δικές του δηλώσεις πριν την έναρξη του συνεδρίου αναφέρθηκε στην εφαρμογή της αντιεγκληματικής πολιτικής στα Γιάννενα και στην Ήπειρο δηλώνοντας την ικανοποίησή του.
«Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται κεντρικά, με τις κατευθυντήριες γραμμές να δίνονται από την κυβέρνηση. Στην Ήπειρο όμως και στα Γιάννενα είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τις επιδόσεις στην αντιεγκληματική πολιτική της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, αλλά πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης».
Στο συνέδριο την πρώτη ημέρα δεν προέκυψαν ειδήσεις στο επίπεδο της ικανοποίησης των συνδικαλιστικών αιτημάτων όμως οι ειδήσεις προέκυψαν από τις ανακοινώσεις που έκανε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κων. Τσουβάλας για την υλοποίηση αποφάσεων με τις οποίες ενισχύεται η αστυνομία με προσωπικό αλλά και με υλικοτεχνική υποδομή.
Ήδη οι 1500 ειδικοί φρουροί που έχουν προσληφθεί για την ενίσχυση της αστυνόμευσης στην Αττική εκπαιδεύονται και από τις 20 Ιανουαρίου θα βρίσκονται στο δρόμο. Υπήρχαν όμως και ανακοινώσεις με περιφερειακή διάσταση όπως η σύμφωνη γνώμη του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την προμήθεια και διάθεση 264 οχημάτων στις περιφέρειες της χώρας, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το Μάρτιο του 2020 θα έχουν παραδοθεί συνολικά 500 νέα οχήματα για τις ανάγκες της αστυνομίας στην περιφέρεια.
Επίσης στο τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια και κατανομή 3.500 νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων ενώ άλλα 3.500 θα κατανεμηθούν μέχρι το Φεβρουάριο.
Ο κ. Τσουβάλας έκανε λόγο για μία συνολική προσπάθεια ανασύνταξης και εξορθολογισμού των δράσεων της αστυνομίας, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχ. Καραμαλάκης.
Στα συνδικαλιστικά ζητήματα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Ιωάννης Κατσιαμάκας, που εξέφρασε πάντως και την αντίθεση των αστυνομικών και αξιωματικών στην πρόσληψη ειδικών φρουρών για την κάλυψη των αναγκών αστυνόμευσης.
Χαιρετισμό ακόμη απηύθυνε ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γερακαράκος, εμμένοντας στην ανάγκη συντονισμού και ενότητας των συνδικαλιστικών σωματείων.
Στη χθεσινή, πρώτη ημέρα της 30ης συνάντησης χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο δήμαρχος Μ. Ελισάφ, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. κ. Μάξιμος, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Στέφος και εκ μέρους του ΚΚΕ ο Δημ. Πιτσιάβας.