Προχωρούν οι διαδικασίες για τον νέο αξονικό στο ΠΓΝΙ

Νέα

Τον Αύγουστο του 2020 εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την προμήθεια και την εγκατάσταση εξοπλισμού PET/CT – Τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΙΣN και του Υπουργείου Υγείας, όπως αποτυπώνεται στη σχετική σύμβαση που κυρώθηκε με νόμο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο 2019, έχει συμφωνηθεί η εγκατάσταση εξοπλισμού PET/CT – τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων και στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων, καθώς και δημιουργία μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων.
Την τρέχουσα χρονική περίοδο διενεργείται διαγωνισμός για την προμήθεια εξοπλισμού, με την 11η Οκτωβρίου να έχει οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων.
Το ΙΣΝ αναμένει από το Ελληνικό Δημόσιο αναλυτικό χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκτέλεση των υποχρεώσεών του, όσον αφορά στην υλοποίηση των απαιτούμενων κατασκευαστικών εργασιών και στην πρόσληψη απαιτούμενου προσωπικού. Σύμφωνα με το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα και εφόσον δεν προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις, η εν λόγω δωρεά θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2020.
Σε αυτή τη φάση- που απαιτεί χρηματοδότηση από πλευράς του Υπουργείου Υγείας, αναφέρθηκε ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης. Ο κ. Τσίκαρης αναφέρθηκε στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σημειώνοντας ότι οι τεχνικές υπηρεσίες του νοσοκομείου είναι έτοιμες για να «τρέξουν» από πλευράς εγγράφων.
Να υπενθυμίσουμε ότι η Πρωτοβουλία για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) με συνολικό προϋπολογισμό που ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό την ενίσχυση και ποιοτική αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα Υγείας στην Ελλάδα και τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει σειρά έργων νοσοκομειακών υποδομών, προμήθειας εξοπλισμού και προγραμμάτων εκπαίδευσης.

Προτεραιότητα ο νέος λιθοτρίπτης
Ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ κ. Καρβέλης είχε συναντήσεις με τους διοικητές των νοσοκομείων της υγειονομικής του περιφέρειας προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ανοιχτά θέματα των νοσοκομείων.
Ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων κ. Βασίλης Τσίκαρης αλλά και ο αναπληρωτής διοικητής Κώστας Χολέβας μαζί με όλους τους διοικητές της περιοχής βρέθηκαν στο ραντεβού όπου κατέθεσαν τα προβλήματα που έχουν και τις προτεραιότητες τους.
Όπως ανέφερε ο κ. Τσίκαρης το μεγαλύτερο θέμα του ΠΓΝΙ είναι η απόκτηση νέου λιθοτρίπτη. Το υφιστάμενο μηχάνημα είναι παλιό και πολλές φορές τίθεται εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι γιατροί στους εκατοντάδες ασθενείς.
Η προμήθεια του νέου λιθοτρίπτη- αξίας περίπου 600.000 ευρώ, είναι το πρώτο πράγμα που ζητήθηκε από την διοίκηση ενώ ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ έδειξε ενδιαφέρον και ζήτησε να του σταλεί το τεχνικό δελτίο ώστε να αναζητήσουν τους πόρους για την απόκτηση νέου μηχανήματος.
Επίσης τέθηκαν θέματα που αφορούν τα νοσοκομειακά κρεβάτια στη ΜΕΘ αλλά και την αντικατάσταση χειρουργικών τραπεζών.
«Θέσαμε μια σειρά από θέματα στο διοικητή που πρόσφατα είχε επισκεφθεί και την περιοχή μας και είχε υπάρξει ενημέρωση. Τα πιο σημαντικά αφορούν προμήθειες μηχανημάτων αλλά και την αναδιάταξη κυρίων του χώρου των ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) για την καλύτερη λειτουργία και διαχείριση των περιστατικών. Ο διοικητής έδειξε ενδιαφέρον και αναμένουμε τις ενέργειες που θα κάνει προκειμένου να λυθούν ζητήματα για τα οποία ενημερώθηκε.
Ήδη, πριν από λίγες ώρες επικοινώνησαν από την ΥΠΕ και μας ζήτησαν να στείλουμε το τεχνικό δελτίο που αφορά στο λιθοτρίπτη. Αντιλαμβάνονται την προτεραιότητα του αιτήματος» κατέληξε ο κ. Τσίκαρης.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ