«Πονοκέφαλος» το προσφυγικό για την τοπική αυτοδιοίκηση

Νέα

Πάνω από 3.283 πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στην ευρύτερη περιοχή εντός και εκτός Ιωαννίνων σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ο κ. Ελισάφ απαντώντας στην Τατιάνα Καλογιάννη αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων- μεταναστών αλλά και τις νέες αφίξεις, αναφέρθηκε σε όλα τα στοιχεία που έχει αυτή την στιγμή στη διάθεσή του ο Δήμος.
Ο κ. Ελισάφ μετά και την έλευση νέων προσφύγων στον Κατσικά όπου και προκλήθηκε ένταση από τους ίδιους τους πρόσφυγες του Κέντρου, υποστήριξε ότι έχει ληφθεί απόφαση από το Υπουργείο για μετακίνηση προσφύγων από τα νησιά του Αιγαίου και ειδικά από την Λέσβο και την Μόρια. «Για τις αποφάσεις που έλαβε, η κυβέρνηση θα κριθεί» είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος.
Όσο αναφορά το τι μέλλει γενέσθαι με αυτούς τους ανθρώπους, ο κ. Ελισάφ υποστήριξε ότι πάνω από το 70% εξ’ αυτών που βρίσκονται εδώ αιτούνται άσυλο ενώ ενδιαφέρον ήταν και η ενημέρωση για την εκπαίδευση και ειδικά για τα προγράμματα εκμάθησης της γλώσσας.
Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα νούμερα τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ελισάφ, τα οποία αφορούν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με αυτά πάνω από 966 άτομα ζουν στον Κατσίκα (χωρίς να περιλαμβάνονται οι 82 που εγκαταστάθηκαν την Τρίτη), 123 στα Δολιανά, 540 στην γειτονική Φιλιππιάδα, 346 στην δομή της Αγίας Ελένης, 254 άτομα σε νοικιασμένα διαμερίσματα από μία ΜΚΟ και ακόμα 553 επίσης διαμένουν σε διαμερίσματα από άλλες ΜΚΟ. Πολλοί επίσης μένουν σε τρία συνολικά ξενοδοχεία ενώ 205 διαμένουν μόνα τους σε διαμερίσματα και κατοικίες.
Ως προς την εθνικότητά τους 30% είναι Σύριοι, 23% είναι Ιρακινοί, 24% είναι Αφγανοί και ένα 20% περίπου προέρχεται από 37 άλλες χώρες.
«Από την πλευρά μας, σαν Δήμος, είμαστε σε καθημερινή επαγρύπνηση. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Είναι απορίας άξιο, γιατί δεν είχαν πρόγραμμα για την εκμάθηση της γλώσσας που είναι και ζητούμενο» είπε, ο κ. Ελισάφ και συνέχισε κάνοντας αναφορά στην προσπάθεια αναζήτησης διαμερισμάτων για ενοικίαση «είμαστε σε επικοινωνία με το υπουργείο και ενημέρωσα ότι η αλόγιστη αύξηση του αριθμού των προσφύγων ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα» είπε σημειώνοντας ότι «έχει κανονιστεί συνάντηση με την τοπική ηγεσία της Αστυνομίας για τα θέματα ασφάλειας».
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ