ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ  – Παράνομο ψάρεμα στα οικοσυστήματα της Ηπείρου

Νέα

Στο πλαίσιο συντονισμένων ελέγχων για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας στον Αμβρακικό Κόλπο, μετά από ενέργειες βαθμοφόρων του Λιμεναρχείο Πρέβεζας, εντοπίσθηκαν κατά τις βραδινές ώρες της Τετάρτης στην ευρύτερη περιοχή της Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας δύο ερασιτέχνες αλιείς να αλιεύουν από τα υπό τη διακυβέρνησή τους σκάφη, ο μεν πρώτος με δίχτυα απλάδια μήκους εκατό μέτρων δύο κιλά διαφόρων ειδών ιχθύων, αλίευμα το οποίο κατασχέθηκε και παραδόθηκε σε ευαγές ίδρυμα της περιοχής, ο δε δεύτερος με καμάκι χειρός και πυροφάνι με καταυγαστήρα έξι κιλά ιχθύων του είδους «τσιπούρα» (Sparus aurata), αλίευμα το οποίο κατασχέθηκε και καταστράφηκε λόγω τραυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση διχτυών επιτρέπεται μόνο στην επαγγελματική αλιεία, κάθε ερασιτέχνης αλιέας επιτρέπεται να αλιεύει συνολικά μέχρι πέντε κιλά ψάρια ή κεφαλόποδα κατά 24ωρο, η αλιεία με οποιοδήποτε εργαλείο με τη χρήση φωτός (πυροφάνι-μπαλαντέζα κ.λ.π.) απαγορεύεται εντός Αμβρακικού κόλπου κατά το χρονικό διάστημα από 01ης Μαΐου μέχρι 31ης Οκτωβρίου εκάστου έτους καθώς κι ότι η περίπτωση διενέργειας αλιείας στη θάλασσα με καμάκι χειρός επιτρέπεται με τη βοήθεια ενός λαμπτήρα με διάχυτο φώς (λουξ) χωρίς όμως καταυγαστήρα.

Κρούσματα σε Γιάννενα και Μέτσοβο

Συνεχιζόμενα είναι τα κρούσματα λαθραλιείας στα εσωτερικά ύδατα της περιοχής, ακόμη και την περίοδο της καθολικής απαγόρευσης, λόγω της αναπαραγωγής των ιχθυοπληθυσμών.

Τα τελευταία κρούσματα καταγράφηκαν ξανά στη λίμνη πηγών Αώου στο Μέτσοβο αλλά και στη λίμνη Παμβώτιδα όπου μία ημέρα πριν την άρση της απαγόρευσης καταγγέλθηκε ότι αρκετοί αλιείς είχαν ρίξει δίχτυα στη λίμνη προκειμένου να τα σηκώσουν την 1η Ιουνίου.

Εκείνο που αξίζει ωστόσο να σταθεί κάποιος είναι η επισήμανση από τον Αθλητικό Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Ιωαννίνων, ότι παρά τις καταγγελίες που γίνονται προς τις συναρμόδιες υπηρεσίες όπως η αστυνομία και οι φορείς διαχείρισης, μόνο το Σώμα της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής είναι αυτό που ανταποκρίνεται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Κ. Φρίγκα είναι παροιμιώδης η αδιαφορία των υπηρεσιών ακόμη και σε επώνυμες καταγγελίες και με την χρήση διάφορων προσχημάτων.

«Τουλάχιστον υπάρχει η θηροφυλακή την οποία θα πρέπει να ευχαριστήσουμε γιατί είναι πάντα παρούσα και λειτουργεί ως θεματοφύλακας της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος», ανέφερε ο κ. Φρίγκας.