ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Οι εκθέσεις όπλο στη φαρέτρα του τουρισμού

Νέα

Το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίασή του το μεσημέρι της Δευτέρας ενέκρινε το πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020 που θα υποβληθεί προς έγκριση στο Υπουργείο Τουρισμού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η Περιφέρεια Ηπείρου θα συμμετάσχει σε 44 εκθέσεις, διεθνείς και εγχώριες, χωρίς όμως να είναι υποχρεωτικό να τηρηθεί κατά γράμμα, διότι την τελική απόφαση θα παίρνει για κάθε έκθεση η αρμόδια επιτροπή.

Το πρόγραμμα υπερψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία καθώς οι τέσσερις μεγαλύτερες παρατάξεις τάχθηκαν υπέρ του, αν και διατύπωσαν ορισμένες ενστάσεις. Τα στοιχεία του προγράμματος παρουσίασε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, σύμφωνα με τον οποίο οι αυξήσεις στον αριθμό των τουριστών αποτελούν και την απόδειξη της επιτυχίας των μέχρι τώρα ενεργειών.

«Επιβεβαιώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, ότι αποτελεί πλέον εθνική στρατηγική αυτό που εμείς τονίζαμε από το 2011, για τον τουρισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με τον πολιτισμό και τη γαστρονομία αναφέρθηκε ο Αλ. Καχριμάνης, που έκανε ωστόσο μία ενδιαφέρουσα αναφορά και για την πορεία του αεροδρομίου Ιωαννίνων και το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ το αεροδρόμιο Ιωαννίνων έχει το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης στις αφίξεις σε σχέση με όλα τα αεροδρόμια της χώρας και αυτό αποτυπώνεται και από το ενδιαφέρον πλέον και γερμανικών εταιρειών και νορβηγικών και βρετανικών, που εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να προσγειώνονται στα Γιάννενα.

Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολήσει είναι εάν το αεροδρόμιο ιδιωτικοποιηθεί, να μην το πάρει τη Fraport, γιατί έχει ήδη το Άκτιο και την Κέρκυρα και θα παίζει μόνη της, διαφορετικά θα έχει ανταγωνισμό που θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.

 

Παρατηρήσεις από την αντιπολίτευση

Από το Κοινό των Ηπειρωτών, ο Κοσμάς Κορωναίος επισήμανε πως αποτελεί σοβαρό έλλειμμα η απουσία ενός προϋπολογισμού για τον τουρισμό, ενώ πρότεινε να εκπονηθεί μία επικεντρωμένη μελέτη στη στοχοθεσία της Περιφέρειας για το τουριστικό προϊόν.

Ο Σπ. Ριζόπουλος τόνισε πως η τουριστική προβολή θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και να μην σχετίζεται με την προβολή αγροτικών προϊόντων, ενώ πρότεινε το συνολικό κόστος του προγραμματισμού να αυξηθεί.

Ο Δ. Δημητρίου για την παράταξη Ήπειρος Όλον τόνισε πως για την ενίσχυση της τουριστικής προβολής δε θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο τα χρήματα, αλλά θα πρέπει να διατίθενται μεγαλύτερα ποσά με βάση συγκεκριμένη στρατηγική.

Οι παραπάνω παρατάξεις υπερψήφισαν το πρόγραμμα τουριστικής προβολής σε αντίθεση με τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Αριστερή Παρέμβαση, Ανυπότακτη Ήπειρος και Ελληνική Αυγή.

 

Η ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε. υπεύθυνη για τις «Πολιτιστικές Διαδρομές»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο όρισε την Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. ως Φορέα Λειτουργίας της «Πολιτιστικής Διαδρομής στα Αρχαία Θέατρα της Ηπείρου» (Destination Management and Marketing Office) για την διαχείριση, διοίκηση και προβολή της Διαδρομής με στόχο τη βιωσιμότητα της διαδρομής και την ανάπτυξή της σε ολιστικό τουριστικό προϊόν με ιδιαίτερη ταυτότητα.

 

Στήριξη στους Εργαζόμενους Κοινωφελούς Εργασίας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τη στήριξη του αιτήματος των Εργαζομένων μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στις Δομές Φιλοξενίας Προσφύγων Κόνιτσας, Δολιανών και ΦΙλιππιάδος για την ανανέωση των συμβάσεών τους.