ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Φιλόδοξο πρόγραμμα για το 2020

Νέα

Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020 ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος στα 145.121.987,91 ευρώ.
Ο εισηγητής της Περιφερειακής Αρχής Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Σιαράβας τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός συντάχθηκε με γνώμονα και οδηγό πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ρεαλισμό, την ειλικρίνεια και την ακρίβεια των οικονομικών μεγεθών, με έσοδα και δαπάνες που δεν υποκρύπτουν και απέχουν από οποιαδήποτε σκοπιμότητα, ούτε προβλέψεις που δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. Προσεγγίζοντας κανείς τα τεχνικά χαρακτηριστικά μεγέθη του προϋπολογισμού, θα πρέπει να έχει υπόψη του τόσο το νομοθετικό όσο και το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά και τη διαδρομή που διοικητικά και διαδικαστικά ακολουθήθηκε, προκειμένου να εισαχθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο για ψήφιση».
Ο Αντιπεριφερειάρχης, ανέφερε επίσης ότι εξετάζοντας τα μεγέθη του προϋπολογισμού προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:
1. Διεκδικούμε από την Πολιτεία, τώρα που η χώρα βγαίνει από τη στενωπό των μνημονίων και αρχίζει να καταγράφει πλεονάσματα, τα υποσχόμενα και θεσμοθετημένα χωρίς καμία περικοπή για την Ήπειρο.
2. Αγωνιζόμαστε ως Περιφερειακή Αρχή και δίνουμε το μέγιστο των δυνάμεών μας και βρισκόμαστε δίπλα στον πολίτη της Ηπείρου με σκοπό την άμεση συνδρομή στην εξομάλυνση της δύσκολης καθημερινότητας και προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων της αξιοποίησης των πόρων που μας παρέχονται, διεκδικώντας και το τελευταίο ευρώ για τον τόπο μας.
3. Δίνουμε καθημερινά και χωρίς εφησυχασμό τη μάχη για την οικονομική αυτοτέλεια της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου με κοινωνικό πρόσωπο που θα είναι δίπλα στους πολίτες του τόπου μας.
Τέλος κλείνοντας την εισήγησή του τόνισε: «συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, να διεκδικούμε και να λαμβάνουμε χρηματοδότηση, προκειμένου να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχει η Περιφέρεια Ηπείρου, για να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών».

Μπαίνουν μπροστά νέα έργα
Το Τεχνικό Πρόγραμμα περιλαμβάνει νέα, αλλά και συνεχιζόμενα έργα και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες. Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στάθηκε ιδιαίτερα στα έργα κατασκευής κόμβων που έχουν προγραμματιστεί με στόχο την βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Αναφέρθηκε επίσης στο εκτεταμένο πρόγραμμα για έργα πολιτισμού, (μονών, ναών, τεμένους Ιμαρέτ, γέφυρα Πλάκας), υπογραμμίζοντας ότι η Περιφέρεια δεν αφήνει κανένα μνημείο στην τύχη του. Έκανε αναλυτική αναφορά και σε άλλα μεγάλα έργα που προωθεί η Περιφέρεια, για να επισημάνει πως «γίνεται αγώνας για το αύριο. Υπάρχει πυξίδα για να αλλάξουμε τον τόπο».
Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο Προϋπολογισμός εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την υπογραφή απόφασης από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη για χρηματοδότηση ύψους 19.214.000 ευρώ του έργου «Κατασκευή επαρχιακής οδού Ζωτικό – Σιστρούνι έως γέφυρα Μπακόλα».
Τέλος, με ομόφωνη απόφαση το Περιφερειακό Συμβούλιο, ενέκρινε την υποβολή πρότασης στο ΕΣΠΑ 2014-2020 του έργου «Παράκαμψη Νικόπολης- Συγκοινωνιακά έργα ανάδειξης Αρχαιολογικού χώρου Νικόπολης» με συνολικό προϋπολογισμό 17.592.815, 32 ευρώ.

Τα ενδιαφέροντα της συζήτησης
Περισσότερο πολιτική και λιγότερο τεχνοκρατική, όπως συνηθίζεται άλλωστε, ήταν η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο που κλήθηκε να εγκρίνει το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό για το 2020.
Και τα δύο θέματα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκαν από κοινού, κάτι που δημιούργησε μία σχετική δυστοκία στην προσέγγιση των θεμάτων, με μία όμως κοινή συνισταμένη.
Τις διαφοροποιήσεις σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των παρατάξεων, περιφερειακής αρχής και αντιπολίτευσης, με τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα να ψηφίζεται τελικά κατά πλειοψηφία.
Στην δεύτερη παρέμβασή του μετά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης απαντώντας και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον ελλιπή σχεδιασμό έργων υποδομής και αναπτυξιακού χαρακτήρα στην Περιφέρεια της Ηπείρου, έδωσε το στίγμα της προοπτικής για την Περιφέρεια για τα επόμενα χρόνια, μέσα σε ένα εξαιρετικά δύσκολο και ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον.
Οι ευκαιρίες ωστόσο υπάρχουν και οι δυνατότητες, όπως εξήγησε ο κ. Καχριμάνης, αρκεί οι υπηρεσίες του δημοσίου να λειτουργήσουν με διαφορετική τακτική και κυρίως με διαφορετική προσέγγιση από το παρελθόν.
Στα αξιοσημείωτα της παρέμβασης του κ. Καχριμάνη η αναφορά του για την πρόθεση αναζήτησης ενός ακινήτου, που θα μπορούσε να στεγάσει μία «τεχνόπολη», φιλοξενώντας εταιρείες που είτε έχουν ήδη εγκατασταθεί στα Γιάννενα, είτε ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν.
Όπως έγινε γνωστό μάλιστα η εταιρεία Τeam Viewer απαντώντας σε σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου εκφράζει την απόλυτα θετική στάση της στην πρωτοβουλία επένδυσης μίας τεχνολογικά προηγμένης επιχειρηματικής περιοχής.
Μάλιστα, στις 21 Ιανουαρίου η εταιρεία πραγματοποιεί την επίσημη εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας των γραφείων της στα Γιάννενα και στην επιστολή της ζητά τον προγραμματισμό μίας συνάντησης μεταξύ των ενδιαφερομένων και της Περιφέρειας Ηπείρου για το παραπάνω σχέδιο.
Ακόμη, ειδικότερη αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης σε ζητήματα οδικών συνδέσεων, παρεμβάσεων στο υφιστάμενο δίκτυο και σε βελτιώσεις στους υπάρχοντες κόμβους, για την ενίσχυση του επιπέδου οδικής ασφάλειας.
Τέλος, επανέφερε ως μείζον ζήτημα την πρόβλεψη διασύνδεσης της Ηπείρου με τους αγωγούς φυσικού αερίου, εξαπολύοντας αιχμές προς τον ΔΕΣΦΑ, που δεν έχει καν δεσμευθεί ότι μπορεί να απορροφήσει το ποσό των 20 εκ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του για τη σύνταξη μελετών διασύνδεσης των περιοχών της χώρας με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Πρότεινε τέλος, κάτι που έχει ήδη συζητήσει και με τους συναρμόδιους υπουργούς, να προχωρήσει άμεσα με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ η σύσταση φορέα που θα αναλάβει τη μελέτη και κατασκευή των δικτύων σύνδεσης των περιφερειών με το φυσικό αέριο.