ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ – Έμφαση στον πεζοπορικό τουρισμό

Νέα
  • Σε προχωρημένο στάδιο το σχέδιο χαρτογράφησης 370 χλμ. διαδρομών

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται η προσπάθεια καταγραφής, συντήρησης και ανάδειξης του πλούσιου δικτύου μονοπατιών της Ηπείρου με 200 χιλιόμετρα να έχουν ήδη χαρτογραφηθεί στις Περιφερειακές Ενότητες Ιωαννίνων και Άρτας. Η χαρτογράφηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο αξιοποίηση των μονοπατιών για πεζοπορικές διαδρομές και επόμενος στόχος είναι το δίκτυο να επεκταθεί και να καλύψει 370 χιλιόμετρα πεζοπορικών διαδρομών και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου.
Η ψηφιακή πλατφόρμα epirustrail.gr λειτουργεί από την Περιφέρεια Ηπείρου και ανοίγει τον δρόμο για τον πεζοπορικό τουρισμό καθώς διαθέτει πληροφορίες σε ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.
Το Epirus Trail είναι μια μεγάλη ορεινή περιπέτεια που διασχίζει όλη την Ήπειρο, από το Γράμμο μέχρι τα Τζουμέρκα και αποτελεί τη μεγαλύτερη ενιαία πεζοπορική διαδρομή που έχει σχεδιαστεί ποτέ στην Ελλάδα.
Στην παρούσα φάση περιλαμβάνει τις Περιφερειακές Ενότητες Κόνιτσας, Ζαγορίου, Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, ενώ μελλοντικός στόχος είναι να ενωθούν περιοχές της Ηπείρου αλλά και να επεκταθεί προς την Μακεδονία.
Πρόκειται ουσιαστικά για ανάδειξη των παλιών οδικών αρτηριών μέσω των οποίων οι Ηπειρώτες για αιώνες μετακινούνταν στην ενδοχώρα, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή το εξωτερικό.
Όπως εξήγησε ο Ηλίας Γκαρτζονίκας, στέλεχος της Διεύθυνσης Τουρισμού της Περιφέρειας Ηπείρου δεν πρόκειται για κατασκευή μονοπατιών, αλλά για ανάδειξη των παλιών και όπου χρειάζεται παρέμβαση ανακατασκευής, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα.
«Τα μονοπάτια αυτά επιχειρούμε να τα συνδέσουμε με την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε περιοχής με επόμενο στόχο την πιστοποίησή τους με βάση τους διεθνείς κανόνες και τις αντίστοιχες προδιαγραφές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η πιστοποίηση βέβαια των μονοπατιών έχει μακρά διαδρομή βέβαια μπροστά της και είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις τέσσερα πιστοποιημένα μονοπάτια το ένα εκ των οποίων στο Μέτσοβο, το γνωστό «Ursa trail».
Ο κ. Γκαρτζονίκας τόνισε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια και στην Ήπειρο λόγω των αγώνων ορεινού τρεξίματος που κατέστησαν περισσότερο γνωστές τις πεζοπορικές αυτές διαδρομές.

Φεστιβάλ πεζοπορίας τον Νοέμβριο

Με τη διοργάνωση του «Φεστιβάλ Πεζοπορίας Ηπείρου» από την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνεργασία με τούς Ελληνικούς Ορειβατικούς Συλλόγους Ιωαννίνων, Άρτας, Πρέβεζας και Ηγουμενίτσας συνεχίζονται οι δράσεις που θα κορυφωθούν το διήμερο 2 και 3/11/2019 με τις εργασίες της 3ης Πανελλήνιας Συνάντησης Μονοπατιών, στο Μέτσοβο (πληροφορίες www.epirustrail.gr /3η Συνάντηση Μονοπατιών).
Η συνεργασία έχει σκοπό την από κοινού, περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και να γνωρίσουν όλο και περισσότεροι τα όμορφα σημεία που αποτελούν μέρος της Ηπειρωτικής φύσης, λαμβάνοντας παράλληλα τα κατάλληλα μέσα προστασίας και μαθαίνοντας πολλά χρήσιμα στοιχεία από έμπειρους ορειβάτες.
Μέρη τα οποία αποτελούν επίσης ένα εξαιρετικό μέσο διαφήμισης της Ηπείρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ως έναν ιδανικό προορισμό για όλο το χρόνο, στο πεδίο του Εναλλακτικού Τουρισμού.
Στα πλαίσια αυτά οι 4 Ελληνικοί Ορειβατικοί Σύλλογοι εντάσσουν τις παρακάτω πορείες το δίμηνο Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου 2019.