Όλα έτοιμα για το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων

Νέα

Πάνω από 700 σύνεδροι θα συμμετάσχουν στις εργασίες του 20ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μεταμοσχεύσεων που έπειτα από σαράντα χρόνια επιστρέφει στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα.
Το συνέδριο διεξάγεται από την Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων από τις 28 Νοεμβρίου έως τη 1 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Du Lac. Στην διοργάνωση συμμετέχουν η Περιφέρεια, ο Δήμος και φυσικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Μ. Μήτσης και η αντιπρόεδρος κα. Ε. Ντουνούση αναφέρθηκαν στη σημασία αυτού του συνεδρίου που διεξάγεται κάθε δυο χρόνια και παρουσιάζονται όλα τα επιστημονικά δεδομένα.
Η τοπική μονάδα μεταμοσχεύσεων σύμφωνα με τον Καθηγητή ήδη μετρά στο ενεργητικό της πάνω από σαράντα μεταμοσχεύσεις νεφρού και τουλάχιστον σαράντα λήψεις οργάνων. Ο κ. Μήτσης αναφέρθηκε στους στόχους του συνεδρίου όπου αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα σχετικά με τις διαδικασίες δωρεάς και μεταμόσχευσης ιστών και οργάνων ενώ θα γίνει εκτενής αναφορά στην ανάδειξη του έργου των εθνικών μεταμοσχευτικών κέντρων.
Εξίσου ενδιαφέρουσα αναμένεται να είναι και η ανάλυση των αιτιών υστέρησης των μεταμοσχεύσεων στη χώρα καθώς και η ανάπτυξη θεματολογίας που θα αφορά τις μεταμοσχεύσεις όχι μόνο των συμπαγών οργάνων (νεφρός, ήπαρ, πάγκρεας, πνεύμονα, καρδιά), αλλά και ιστών.
Ο κ. Μήτσης κάλεσε το κοινό της πόλης να παρακολουθήσει τις εργασίες καθώς όπως είπε «η συμμετοχή και η παρουσία του κοινού της πόλης είναι επιθυμητή μιας και η δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων είναι αδύνατη χωρίς κοινωνική αποδοχή και συναίνεση, και στην κατεύθυνση αυτή, η επιστημονικά τεκμηριωμένη ενημέρωση όλων μας αποτελεί το κρισιμότερο στοιχείο για την αύξηση των προσφερομένων οργάνων και συνεπώς των μεταμοσχεύσεων στην χώρα μας».
Η κα. Ντουνούση αναφερόμενη στο πρόγραμμα του συνεδρίου υπογράμμισε ότι έχουν κληθεί και θα συμμετάσχουν γιατροί από χώρες του εξωτερικού, με σημαντικότατη διεθνή αναγνώριση. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής Χειρουργικής Μεταμοσχεύσεων στο Imperial College του Λονδίνου, διευθυντής του West Renal and Transplant Unit του Νοσοκομείου Hammersmith και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μεταμοσχεύσεων Βασίλειος Παπαλόης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεφρολογίας, καθηγητής Carmine Zoccali και ο διευθυντής του προγράμματος μεταμοσχεύσεων νεφρού και ήπατος των Νοσοκομείων Erasmus-ULB στις Βρυξέλλες Dr. Valerio Lucidi.
Η επίσημη τελετή έναρξης, στη διάρκεια της οποίας θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις, σε επιστήμονες που συνέβαλαν αποφασιστικά στην ίδρυση της τοπικής μονάδος μεταμοσχεύσεων θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ. Στην ίδια τελετή θα πραγματοποιηθεί και ομιλία από τον καθηγητή Β. Κοτζαμάνη γύρω από το μείζον δημογραφικό πρόβλημα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ