Όχι στην στοχοποίηση πολιτών, ναι στην ενημέρωση

Νέα

Η επιστροφή των εκδρομέων από το Ισραήλ και η λήψη μέτρων τέθηκε- όπως ήταν και αναμενόμενο, στο επίκεντρο της Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε από τον αναπληρωτή διοικητή της 6ης ΥΠΕ και τον Προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργο.

Στόχος της ενημέρωσης να υπάρξει ενημέρωση και όχι πανικός καθώς τα τελευταία 24ωρα διακινούνται διάφορα κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τόσο ο κ. Γιάννης Νικόπουλος όσο και ο Δημήτρης Μαυρογιώργος μίλησαν για προληπτική παραμονή των 50 εκδρομέων ξεκαθαρίζοντας ότι η Διεύθυνση Υγείας είναι σε καθημερινή επαφή με όλους ενώ ξεκαθάρισε ότι έχουν δοθεί συγκεκριμένες οδηγίες σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό και τον ΕΟΔΥ.

«Σαν διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Ηπείρου εφαρμόζοντας τους νόμους και σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς ενημερώνουμε τους πολίτες για να μην υπάρχει παραπληροφόρηση», είπε ο κ. Μαυρογιώργος παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Αναπληρωτή Υπεάρχη.

«Έχουμε αρκετά κρούσματα σε πολλές χώρες. Μέχρι και αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας δεν έχει βρεθεί κανένα θετικό. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, αλλά είμαστε σε εγρήγορση. Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Εάν εμφανιστεί κάποιο κρούσμα, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να το περιορίσουμε. Βρισκόμαστε σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ» είπε ο κ. Νικόπουλος δίνοντας την γενική εικόνα των ενεργειών που ακολουθούνται από το Υπουργείο Υγείας.

Ενημέρωση και πρόληψη…
Αναφερόμενος στους 50 πολίτες που επέστρεψαν από το Ισραήλ ο κ. Νικόπουλος υποστήριξε ότι ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο και ότι προβλέπεται προκειμένου να γίνει συντεταγμένα η επιστροφή των εκδρομέων. «Μόλις πληροφορηθήκαμε για το γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ, αποφασίσαμε και ενημερώσαμε για τις κινήσεις που έπρεπε να γίνουν.

Εντελώς προληπτικά αποφασίστηκε να φορούν μάσκες και να τεθούν σε κατ’ οίκον περιορισμό και όχι σε καραντίνα. Το τονίζω: Όχι σε καραντίνα! Συστήσαμε όσο το δυνατόν λιγότερες επαφές για να διαφυλάξουμε την ασφάλειά τους και των υπόλοιπων πολιτών. Όλη η διεύθυνση Υγείας έχει αναλάβει τη διαχείριση και σε καθημερινή βάση άτομα εξειδικευμένα έρχονται σε επαφή με τους συμπολίτες μας για να δουν εάν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα» τόνισε.

Απάντηση στα σενάρια
Ο κ. Νικόπουλος ρωτήθηκε και για όσα ακούγονται και γράφονται κυρίως στο διαδίκτυο ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έμειναν στα σπίτιά τους αλλά βρέθηκαν σε διάφορα σημεία: «Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι δεν αναφέρθηκαν συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Επίσης, δεν έχει πέσει στην αντίληψη μας ότι κάποιος έχει παρακάμψει τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης. Έχουν δοθεί οι οδηγίες σύμφωνα με αυτά που υποδεικνύει ο ΠΟΥ και αυτά που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ και τα εφαρμόζουμε» είπε, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχει στοχοποίηση.

Σε ερώτηση εάν εφαρμόστηκαν τα ίδια και σε άλλες ομάδες που είχαν βρεθεί στην γειτονική Ιταλία ο κ. Νικόπουλος ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι ακολουθήθηκαν τα ίδια ακριβώς βήματα σε όλες τις περιπτώσεις.
«Οι ατομικές συμπεριφορές υγιεινής είναι αυτές που θα μας σώσουν. Έχει δοθεί εντολή και άλλους πολίτες, που ήρθαν από εκδρομές στην Ιταλία ή από άλλα μέρη, Όλο το υγειονομικό προσωπικό ιχνηλατεί τις επαφές τους» κατέληξε ο κ. Νικόπουλος.

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου
Στο μεταξύ, από την Περιφέρεια Ηπείρου/Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας ανακοινώνονται τα εξής:
1. Σύμφωνα με τα μέχρι Δευτέρας 9 Μαρτίου στοιχεία, στην Ήπειρο δεν έχει διαπιστωθεί κανένα κρούσμα κορωναϊού, ούτε και υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα προς διερεύνηση.
2. Τα μέλη της εκδρομής του ΚΑΠΗ Ανατολής Δήμου Ιωαννιτών αμέσως με την επιστροφή τους το Σάββατο 7 Μαρτίου από το Ισραήλ έχουν τεθεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για προληπτικούς λόγους σε κατ΄ οίκο περιορισμό. Για την τήρηση των οδηγιών που τους έχουν δοθεί, αρμόδιοι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας, επικοινωνούν σε τακτική βάση με τον καθέναν ξεχωριστά, όπως ορίζεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
3. Σε κάθε περίπτωση η στοχοποίηση πολιτών είναι ανεπίτρεπτη και οφείλουν όλοι να είναι διακριτικοί προς όσους τίθενται σε καθεστώς πρόληψης κατά της διάδοσης της νόσου.
4. Συνιστάται στους χρήστες των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης να αποφεύγουν αναφορές ή αναπαραγωγή σχολίων κλπ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, στιγματίζουν πολίτες και εν τέλει  συμβάλλουν στην πρόκληση πανικού.
5. Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την 6η ΥΠΕ και τον ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν, ως επίσης και για την εφαρμογή οδηγιών που εκδίδονται.

Συντονιστικό όργανο ιχνηλάτησης
Ο κ. Νικόπουλος προανήγγειλε και τη σύσταση συντονιστικού οργάνου ιχνηλάτησης επαφών ατόμων που ήρθαν σε επαφή με άλλους πολίτες που ταξίδεψαν σε χώρες όπου έχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα όπως για παράδειγμα η γειτονική Ιταλία: «Κατόπιν εντολής του υπουργείου δημιουργείται συντονιστικό όργανο ιχνηλάτησης. Θέλουμε να βρισκόμαστε πάντα ένα βήμα πιο μπροστά. Έχουμε ανεβάσει τον πήχη προστασίας. Είναι προτιμότερο να μας πουν σκληρούς παρά ότι ολιγωρήσαμε» είπε ενώ ερωτηθείς για το εάν υπάρχουν «κενά» στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου είπε: « Δεν υπάρχει κάποιο κενό στη Πράξη Νομοθετικού περιεχομένου. Ενημέρωσα τον διοικητή της ΥΠΕ για όλα τα βήματα που θα ακολουθήσουμε» κατέληξε δηλώνοντας ετοιμότητα από πλευράς της πολιτείας.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ