Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ ΦΙΛΙΟΣ – Η λίμνη Παμβώτιδα αποκαλύπτεται!

Νέα

Το μεγάλο διάστημα ανομβρίας και οι υψηλές θερμοκρασίες διαδραματίζουν πάντα ρόλο στην στάθμη αλλά και την εικόνα της λίμνης Παμβώτιδας.
Η στάθμη της λίμνης Παμβώτιδας έχει υποχωρήσει σημαντικά ενώ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν συνεχιστεί η ζέστη και φυσικά η ανομβρία, εάν θα υποχωρήσει και άλλο το ύψος του νερού.
Αυτή η εξέλιξη έχει και τα θετικά της και τα αρνητικά της καθώς αποκαλύπτεται το εσωτερικό της λίμνης και μπορούν οι υπεύθυνοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας να καθαρίσουν τον πυθμένα από σκουπίδια που ασυνείδητοι έριξαν μέσα στη λίμνη.
Ο κ. Φίλιππας Φίλιος αναφέρθηκε στο θετικό που είναι ο καθαρισμός της λίμνης ενώ στάθηκε και στις ομορφιές που αποκαλύπτονται από την υποχώρηση των νερών και την μείωση τους. Όπως είπε δημιουργούνται εντυπωσιακές εικόνες με νούφαρα και υδρόβια φυτά ενώ παράλληλα αναδεικνύεται και το σύνολο της βλάστησης που υπάρχει εντός αλλά και στις όχθες που έχουν δημιουργηθεί από την μείωση των υδάτων.
Αυτή είναι η θετική πλευρά καθώς η βλάστηση αποτελεί βάση της ζωής για τη λίμνη, μιας και μέσω αυτής βρίσκουν τόπο διαμονής, προστασία και τροφή δεκάδες οργανισμοί και πτηνά στη λίμνη. ενώ οι ρίζες των φυτών συγκρατούν και σταθεροποιούν το έδαφος.
Επιπλέον η βλάστηση αναβαθμίζει το τοπίο, βελτιώνει το μικροκλίμα, μειώνει την ρύπανση. Όλα τα είδη, συνεισφέρουν στη λειτουργία και στην ισορροπία ενός πλούσιου και πολύτιμου οικοσυστήματος. Η λίμνη χαρακτηρίζεται από μεγάλο χλωριδικό πλούτο και φιλοξενεί πολλά υδρόβια και υγρόφιλα μακρόφυτα. Σύμφωνα με προηγούμενα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης στη λίμνη Παμβώτιδα απαντάται επιπλέουσα βλάστηση υδροχαρών φυτών.

Ναι μεν …αλλά

Η μείωση της στάθμης δεν έχει μόνο θετικές πλευρές έχει και μια αρνητική: Για να ανέβει η στάθμη θα πρέπει να αναμένουμε τις βροχές καθώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος, όπως συμβαίνει με την λίμνη της Καστοριάς για παράδειγμα όπου εισέρχεται νερό καθαρό από ποτάμια της περιοχής: «Αυτό μας δημιουργεί προβληματισμό» είπε ο κ. Φίλιος σημειώνοντας πως η εικόνα της Λίμνης είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές καθώς δεν εμφανίστηκε το φυτοπλαγκτόν.
Στο μεταξύ, ο κ. Φίλιος κάλεσε όλους να συμμετάσχουν στην ανοικτή διαβούλευση και να καταθέσουν τις προτάσεις τους ενώ όπως ανέφερε έχει ήδη συντάξει δυο επιστολές, η μια προς τον περιφερειάρχη και η άλλη προς τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μωυσή Ελισάφ, όπου τους καλεί μεταξύ άλλων, από κοινού να αναλάβουν δράσεις για την προστασία και την ανάδειξη της λίμνης.
Να θυμίσουμε ότι ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων όλα αυτά τα χρόνια έχει συγκεντρώσει ικανό αριθμό μελετών, ώστε να μπορέσει να στηρίξει την ένταξη και τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων εντός της περιοχής ευθύνης του. Ως έργα εννοούμε το σύνολο των τεχνικών επεμβάσεων που απαιτούνται για να ανασταλούν οι αιτίες που προκαλούν τον ευτροφισμό και επιβαρύνουν διαχρονικά το λιμναίο σύστημα. Ο Φορέας συνεργάστηκε με τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) και προχώρησε σε σχέδιο Μνημονίου Συνεργασίας «Αναμένουμε από όλους να καταθέσουν τις προτάσεις τους για να μπορέσουμε να τις υποβάλουμε και να λάβουμε χρηματοδότηση».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ