Νέες διευκρινίσεις για τη Μονάδα ΑΣΑ

Νέα
  • Προσπάθεια παραπληροφόρησης βλέπει η Περιφερειακή Αρχή

Η λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε η Περιφερειακή Αρχή με σκοπό να δώσει κάποιες διευκρινίσεις για τον τρόπο λειτουργίας της.
Η ανακοίνωση έχει μάλιστα έντονο πολιτικό χαρακτήρα επειδή λειτουργεί και ως απάντηση στις τοποθετήσεις άλλων παρατάξεων, όπως είναι το «Κοινό των Ηπειρωτών» και οι «Ορίζοντες Ηπείρου», που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν πάρει θέση αναφορικά με τη λειτουργία της Μονάδας. Μάλιστα γίνεται λόγος για παραπληροφόρηση και εμπάθεια, σημειώνοντας με νόημα πως η προεκλογική περίοδος έχει περάσει.
«Τις τελευταίες ημέρες «ανακαλύπτεται» ζήτημα με το Εργοστάσιο Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και επιχειρείται να δοθεί η εντύπωση πως δήθεν δεν λειτουργεί, ενώ ακούγονται και φαιδρότητες του τύπου πως είναι σκόπιμη η καθυστέρηση χρήσης των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων ώστε να μεταφερθούν απορρίμματα από Λευκάδα και Κέρκυρα!
Το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και στο αρχικό στάδιο είναι αποσυνδεδεμένο από τη λειτουργία των ΣΜΑ: Υπάρχει πρόβλεψη και δέσμευση όλων των Δήμων από τη σύμβαση που έχουν συνυπογράψει (πολύ πριν τις εκλογές του Μαΐου), ούτως ώστε τα απορρίμματά τους να τα μεταφέρουν, αντί στους ΧΥΤΑ στο Εργοστάσιο. Για τους απομακρυσμένους δήμους (Π.Ε. εκτός Ιωαννίνων) έχει ληφθεί πρόνοια από την Περιφέρεια για το επιπλέον κόστος μεταφοράς, ενώ ήδη καλύπτεται με πόρους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το κόστος μεταφοράς των υπολειμμάτων από το Εργοστάσιο στους ΧΥΤΥ», σημειώνει η Περιφερειακή Αρχή στην ανακοίνωση της.

Διευκρινίσεις για τον ρόλο Δήμων και Περιφέρειας

Στην ανακοίνωσή δίνονται περισσότερες διευκρινίσεις για τον ρόλο για τις υποχρεώσεις τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας ως προς της διαχείριση των απορριμμάτων.
«Ενώ όλοι γνωρίζουν και έχουν συναποδεχθεί τους όρους της σύμβασης, εν τούτοις υπάρχουν Δήμοι που δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση μεταφοράς των απορριμμάτων στο Εργοστάσιο, που επαναλαμβάνομαι δεν επηρεάζει τη λειτουργία του. Η τακτική αυτή-και πρέπει να γίνει σαφές προς όλους- επιβαρύνει τους Δήμους διπλά, καθώς πληρώνουν τέλη για τη μεταφορά των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, αλλά και επιβαρύνονται και με το κόστος του όγκου απορριμμάτων που υπολείπεται ώστε να καλυφθεί η κατώτατη εγγυημένη ποσότητα που πρέπει να μεταφέρεται στο Εργοστάσιο.
Η λειτουργία του εργοστασίου, ως προς την επεξεργασία των απορριμμάτων, δεν επηρεάζεται από την ύπαρξη ή μη δικτύου ύδρευσης, (το οποίο ανήκει στο Δήμο Δωδώνης) και το νερό είναι αναγκαίο για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων, πυρασφάλεια κλπ», αναφέρει.
Αντίθετα, ως προς τον ρόλο της Περιφέρειας, τονίζονται τα εξής: «Η λειτουργία του Εργοστασίου Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δεν ήταν και δεν είναι «εφεύρεση» της Περιφέρειας Ηπείρου. Είναι Κοινοτική Οδηγία και υποχρέωση για την προστασία του περιβάλλοντος. Η κατασκευή του μέσω ΣΔΙΤ- όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές της χώρας- είναι μονόδρομος ελλείψει επαρκών κοινοτικών και εθνικών πόρων. Η Περιφέρεια Ηπείρου ήταν πρωτοπόρος στην κατασκευή του και χάρη στην ενεργό ανάμειξή της αποφεύχθηκαν πρόστιμα από την Ε.Ε. όπως έχει συμβεί και με την προηγηθείσα αποκατάσταση των ΧΑΔΑ.
Την τρέχουσα περίοδο, είναι «θεματοφύλακας» της σύμβασης που έχει υπογραφεί με όρους τους οποίους οι Δήμοι γνωρίζουν και πρέπει να εφαρμόζουν ανεξάρτητα των επικεφαλής τους. Άλλωστε τα απορρίμματα συνεχίζουν να συγκεντρώνονται και να μεταφέρονται στο Εργοστάσιο και στους ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ ασχέτως της αλλαγής Διοίκησης».
Τέλος υπενθυμίζεται πως η λειτουργία των Σ.Μ.Α. έχει να αντιμετωπίσει δύο ζητήματα: Το ένα με την ηλεκτροδότηση, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ δεν έχει στύλους για τις συνδέσεις με το δίκτυο και το δεύτερο, με κενά που διαπιστώνονται στο νομοθετικό πλαίσιο, για τα οποία έχει επιληφθεί το Υπουργείο Εσωτερικών. Ζήτημα υπάρχει επίσης και με τη συγκρότηση των ΦΟΔΣΑ.

Παραπληροφόρηση και για την ανεργία

Πέρα από την παραπληροφόρηση ως προς τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ ο Περιφερειακή Αρχή στη γραπτή της ανακοίνωση αναφέρεται και στο ζήτημα της ανεργίας κάνοντας και πάλι λόγο για παραπληροφόρηση. Ο Περιφερειάρχης φωτογραφίζει ουσιαστικά τον επικεφαλής άλλης παράταξης που μετά την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ τοποθετήθηκε, χρεώνοντας την πρωτιά της ανεργίας στην Ήπειρο. Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αφορά τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και όχι τις Περιφέρειες.
«Η Περιφερειακή Αρχή και ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στις δημόσιες αναφορές του για τα ποσοστά ανεργίας τριμήνου που εκδίδει η ΕΛΣΤΑΤ, διαχώριζε – ως είναι ευνόητο – την Ήπειρο από τη Δυτική Μακεδονία, οι οποίες αποτελούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Ο Περιφερειάρχης αυταπόδεικτά μιλάει βάσει των πραγματικών στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και είναι απαράδεκτο κάποιοι να προσβάλλουν τη νοημοσύνη των Ηπειρωτών, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας για το μήνα Μάιο, που αφορούν την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, ως δήθεν μόνο της Ηπείρου.
Η Ήπειρος, ήταν και είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από τη Δυτική Μακεδονία (η οποία προεκλογικά είχε αναχθεί σε… υπόδειγμα από υποψήφιο) και η εικόνα που δίνονταν και δίνεται ως ενιαία Αποκεντρωμένη Διοίκηση παραμορφώνουν τα στοιχεία της Περιφέρειάς μας.
Τόσο τα στοιχεία για την ανεργία της ΕΛΣΤΑΤ του δ΄ τριμήνου του 2018, όσο και του α΄ τριμήνου του 2019, δείχνουν την Ήπειρο να βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τη Δυτική Μακεδονία. Το δ΄ τρίμηνο του 2018 η διαφορά τους ήταν 8 μονάδες, ενώ στο α΄ τρίμηνο του 2019 ήταν 10 και πλέον μονάδες, με την Ήπειρο να κατέχει το 3η χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας (16,6%) σε επίπεδο χώρας. Κι αυτή είναι η αλήθεια που μπορεί να μη τη γνωρίζουν στο… Κολωνάκι, τη γνωρίζουν όμως και στο τελευταίο καφενείο της Ηπείρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΕΛΕΝΗ ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗ