Μετέφερε 1.601.200 λαθραία τσιγάρα

Νέα

Στη σύλληψη ενός 63χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών

Στη σύλληψη ενός 63χρονου προχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, για παράβαση του άρθρου 155 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα (Ν. 2960/2001).

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε με τη συνδρομή στελεχών της κινητής μονάδας ανίχνευσης ακτίνων X-RAY, εντός του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε φορτηγό με επικαθήμενο, εντοπίστηκαν, μεταξύ των εμπορευμάτων και συγκεκριμένα σε κρύπτες εντός ειδικά διαμορφωμένων φύλλων αλουμινίου, 1.601.200 τσιγάρα, σε 80.060 πακέτα, που δεν έφεραν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Οι διαφυγόντες δασμοί και φόροι των κατασχεθέντων αυτών καπνικών προϊόντων ανέρχονται σε 339.098,16 ευρώ.

Από την ανάλυση των έως τώρα δεδομένων, η κατασχεθείσα ποσότητα λαθραίων (πιθανόν παραποιημένων) τσιγάρων επρόκειτο να διατεθεί στις παράνομες αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εν λόγω επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των συστηματικών και εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί το Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. για την καταπολέμηση των οργανωμένων μορφών εγκληματικότητας και τη δίωξη του λαθρεμπορίου.

Από την τοπική λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα λαθραία καπνικά προϊόντα και το φορτηγό.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας Μαρτίου

Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Μάρτιο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Για τα τροχαία ατυχήματα, σημειώνεται πως στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου, σημειώθηκαν 9 τροχαία ατυχήματα, έναντι 7 το 2021. Ειδικότερα, κανένα από αυτά δεν ήταν θανατηφόρο, ενώ τα 2 είχαν σοβαρό τραυματισμό ατόμου με τα υπόλοιπα 9 να αφορούν ελαφρύ τραυματισμό.

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά 12 παθόντες έναντι 10 το 2021. Ειδικότερα, δεν καταγράφηκε κανένας νεκρός, με τους σοβαρά τραυματίες να είναι 2 και τους ελαφρά 10.

Σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων ήταν:

– οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

– παραβίαση ρυθμιστικής πινακίδας STOP

– οδήγηση χωρίς σύνεση

Τέλος, όσον αφορά τις ενέργειες και τους ελέγχους για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων πραγματοποιήθηκαν συστηματικοί έλεγχοι στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου, οι οποίοι είχαν ως αποτέλεσμα να βεβαιωθούν συνολικά (5.034) παραβάσεις, από τις οποίες ξεχωρίζουν οι επικίνδυνες καθώς οδηγούν ευθέως στο τροχαίο ατύχημα ή επηρεάζουν καθοριστικά το αποτέλεσμά του.

Συγκεκριμένα, βεβαιώθηκαν:

– 1.581 για υπερβολική ταχύτητα

– 260 για μη χρήση της ζώνης ασφαλείας κατά την οδήγηση

– 187 για μη χρήση κράνους κατά την οδήγηση

– 93 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας/αντικανονικό προσπέρασμα/αντικανονικό ελιγμό

– 63 για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

– 46 για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος (μέθη)

– 17 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη

– 10 για φθαρμένα ελαστικά

Τέλος, σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα βεβαιώθηκαν 103  παραβάσεις για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης, 55 παραβάσεις που αφορούν ανασφάλιστα οχήματα και 621 παραβάσεις επαγγελματικών οχημάτων.