ΜΕΚΚΕΙΟ ΟΙΚΟΤΡΟΦΕΙΟ – Εγκαινιάστηκαν οι «Ιστορίες από ύφασμα»

Νέα

Εγκαινιάστηκε και επίσημα το απόγευμα της Δευτέρας η έκθεση με τίτλο «Ιστορίες από ύφασμα» στο Μέκκειο Οικοτροφείο, με πρωταγωνίστριες τις ραπτομηχανές του παρελθόντος, τα είδη ραπτικής, ακόμη και τους αργαλειούς, αντικείμενα στενά συνυφασμένα με την ιστορική καθημερινότητα των Ιωαννίνων, της Ηπείρου και της Ελλάδας.
Το εικαστικό πρότζεκτ φέρει την σφραγίδα της Σχολής Καλών Τεχνών και των μεταπτυχιακών φοιτητών στο μάθημα της επιμέλειας εκθέσεων. Εκτός όμως από τα άψυχα αντικείμενα που κουβαλούν ατελείωτες ώρες δουλειάς, αλλά και πολλές προσωπικές ιστορίες, στην εικαστική έκθεση, πρωταγωνιστικός είναι ο ρόλος της εικαστικού Adi Liraz, που μετά τις 25 Μαρτίου επέστρεψε στην πόλη και επιχειρεί μέσα από τα υφάσματα, να δώσει ζωή στις μηχανές, αναβιώνοντας μία άλλη εποχή.
Στα αξιοσημείωτα, όπως αναφέρθηκε στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης, ότι κατά την προετοιμασία του πρότζεκτ διαπιστώθηκε και η χρονολογία κατασκευής των ραπτομηχανών, κάποιες εκ των οποίων εντοπίστηκαν στην Εβραϊκή Συναγωγή, συντηρήθηκαν και εκτίθενται στο Μέκκειο.
Τόσο η εκπρόσωπος της διοίκησης του Μέκκειου Οικοτροφείου, όσο και η Adi Liraz και η καθηγήτρια της Σχολής Εσθήρ Σολομών, αναφέρθηκαν στην προετοιμασία του πρότζεκτ και στην καθοριστική συμβολή και συμμετοχή των φοιτητών που βοήθησαν και οι οποίοι είναι οι: Κωνσταντίνος Αράπης, Μαλαματένια Αργυροπούλου, Θεοδώρα Ζούμπα, Αντώνης Καναβούρας, Ράνια Κορδαλή, Σταυρούλα Συγκούνα και Άννα Τσίντζου. Παρών στην τελετή των εγκαινίων του πρότζεκτ και ο βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Καραγιάννης, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιουνίου.