Μαζικό «όχι» στην ιδιωτικοποίηση του Ζάππειου

Νέα

Η προσφυγή που έχει κάνει ιδιωτική εταιρεία διεκδικώντας το Ζάππειο Μέγαρο έχει ταράξει τα νερά οδηγώντας σε ένα κύμα ανακοινώσεων τοπικών φορέων που ζητούν τη μη ιδιωτικοποίησή της. Μια μορφή αντίδρασης, η οποία όμως είχε μαζική συμμετοχή, ήταν η ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησε στην Αθήνα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία το απόγευμα της Τετάρτης με την αίθουσα να γεμίζει από πολίτες και εκπροσώπους φορέων. Αίτημα όλων ήταν να μην περάσει στα χέρια ιδιωτών το Ζάππειο.
Στην εκδήλωση, παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Μάκης Κιάμος χαρακτήρισε πανεθνικό το κληροδότημα Ζάππα και τόνισε πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού στους Ηπειρώτες που οφείλουν να διαφυλάξουν την ιστορική κληρονομιά της ηπειρωτικής ευεργεσίας.
Την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Β. Ψαθάς που σε δηλώσεις του στο ITV τόνισε πως εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης, όμως ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος για την καλύτερη δυνατή λειτουργία των κληροδοτημάτων, με βάση και τα οριζόμενα στις διαθήκες των ευεργετών, αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες.
«Υπάρχουν 13.000 κληροδοτήματα στη χώρα, εκ των οποίων τα 2/3 αφορούν Ηπειρώτες ευεργέτες και η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να απέχει αλλά θα πρέπει να έχει σημαίνοντα ρόλο στη λειτουργία και διαχείρισή τους», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμος Ιωαννιτών εκπροσωπήθηκε από τον αντιδήμαρχο Φ. Βάββα, που μετέφερε τη θέση της δημοτικής αρχής να μην επέλθει καμία αλλαγή στο χαρακτήρα του Ζαππείου.
Ο κ. Βάββας στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι το Ζάππειο Μέγαρο δεν αποτελεί μόνο ένα εμβληματικό κτίριο της πρωτεύουσας αλλά είναι το σύμβολο της Ηπειρωτικής ευεργεσίας.
Ως τέτοιο λοιπόν θα πρέπει να παραμείνει και να παραδοθεί στις επόμενες γενιές.
Κάθε συζήτηση για ιδιωτικοποίηση ή αξιοποίησή του είναι αδιανόητη και αποτελεί βαθιά προσβολή στην ίδια την ιστορία.
Ο Δήμος Ιωαννιτών, όπως υπογράμμισε ο κ. Βάββας θα είναι στο πλευρό της Πανηπειρωτικής στηρίζοντας τον αγώνα της σε νομικό επίπεδο και όπου αλλού χρειαστεί.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης φορέων ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος υπογράμμισε πως όντως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και ότι δεν περιορίζεται μόνο στο Ζάππειο. «Είναι το σύνολο των κληροδοτημάτων» είπε και κάλεσε τους φορείς της Ηπείρου να το αντιληφθούν και «να μη βάζουν το άλογο πίσω από το κάρο».
Στην εκδήλωση της Πανηπειρωτικής παραβρέθηκαν βουλευτές από την Ήπειρο, όπως ο Στ. Καλογιάννης, η Μ. Κεφάλα ο Γ. Αμυράς, ο Β. Γιόγιακας, ο Χρ. Γκόγκας, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Γ. Λώλος, ενώ γραπτό μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης στον αγώνα της Πανηπειρωτικής απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας που απουσιάζει στο εξωτερικό.
Σημειώνεται πως στους φορείς που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης προστίθενται η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου και ο Δήμος Αρταίων.