ΛΙΣΤΕΣ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ – Ανάρπαστα τα αντιγριπικά εμβόλια

Νέα

Έπιασαν τόπο… οι εκκλήσεις των γιατρών και φέτος τα αντιγριπικά εμβόλια έχουν γίνει ανάρπαστα!
Οι επανειλημμένες εκκλήσεις των υγειονομικών αρχών της χώρας αλλά και των ειδικών γιατρών για έγκαιρο εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της επικείμενης εποχικής επιδημίας της γρίπης για πρώτη φορά στα χρονικά βρήκαν «στόχο» και χιλιάδες πολίτες εμβολιάστηκαν θωρακίζοντας τον οργανισμό τους με αποτέλεσμα να εξαντληθούν τα εμβόλια και τα φαρμακεία να κρατούν λίστες αναμονής. Ευτυχώς, ο καιρός πήγε καλά και έτσι δεν έχουμε ακόμη έξαρση των ιώσεων και της γρίπης.
Πολίτες που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες πληθυσμού έσπευσαν φέτος από νωρίς να κάνουν το εμβόλιο και είναι ενδεικτικό ότι σήμερα στα περισσότερα φαρμακεία υπάρχουν λίστες αναμονής για την επόμενη και τελευταία παραλαβή των αντιγριπικών εμβολίων.
Από τις αρχές Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου έχουν εκδοθεί λίγο περισσότερες από 1.800.000 ιατρικές συνταγές για αντιγριπικά εμβόλια, εκ των οποίων έχουν εκτελεσθεί 1.580.000 συνταγές, σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ο πρόεδρος των Φαρμακοποιών Δημήτρης Μήτρικας αναφέρθηκε στην ανταπόκριση του κόσμου ενώ ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα φτάσουν στα φαρμακεία οι αναγκαίες ποσότητες εμβολίων για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση.
Τα εμβόλια ξεκίνησαν να διατίθενται από τις αρχές Οκτωβρίου και τα τελευταία αναμένεται να προωθηθούν στα φαρμακεία έως το τέλος του μήνα. Έως σήμερα έχουν διατεθεί στα φαρμακεία περίπου 2.350.000 δόσεις –δηλαδή όσες περίπου διατέθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της περυσινής περιόδου αντιγριπικού εμβολιασμού–, ενώ εκκρεμεί η παράδοση περίπου 500.000 δόσεων.
«Αυτό που είδαμε φέτος είναι ότι για πρώτη φορά στα χρονικά οι πολίτες, ευαισθητοποιημένοι και από τις ενέργειες που έγιναν από πλευράς αρμόδιων φορέων, μεταξύ των οποίων και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, ήρθαν τη σωστή χρονική στιγμή για να εμβολιαστούν» και προσθέτει: «Το μόνο αρνητικό σημείο είναι ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν ανταποκρίθηκαν όπως άλλες χρονιές, με αποτέλεσμα να φτάνουν τμηματικά οι δόσεις που έχουν παραγγελθεί. Έτσι, σήμερα στα περισσότερα φαρμακεία τα εμβόλια έχουν εξαντληθεί, ωστόσο θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για μια προσωρινή έλλειψη, καθώς έως το τέλος του μήνα θα έχουν διατεθεί όλες οι προβλεπόμενες ποσότητες» καταλήγει ο κ. Μήτρικας.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ