ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ – Δυο νέα έργα της ΔΕΥΑΙ, προϋπολογισμού 9,4 εκ. ευρώ

Νέα

Η προστασία του περιβάλλοντος και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων κατοίκων δυο μεγάλων περιοχών της πόλης, Νεοχωρόπουλου και Σταυρακίου, θα είναι το αποτέλεσμα δυο μεγάλων έργων της ΔΕΥΑΙ με χρηματοδότηση 9,4 εκ ευρώ από το ΠΕΠ Ηπείρου που θα υλοποιήσει η Δημοτική Αρχή και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ιωαννίνων.
Τα δύο έργα πήραν το «πράσινο φως» χρηματοδότησης από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014—2020».
Το πρώτο με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ Δ.Κ. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ & ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ» έχει προϋπολογισμό 6,9 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), και αφορά την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι.
Το δεύτερο έργο για το οποίο υπάρχει θετική αξιολόγηση για τη χρηματοδότησή του από το ΠΕΠ Ηπείρου, έχει προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ( χωρίς ΦΠΑ) και περιλαμβάνει τις εργασίες εκ νέου κατασκευής αγωγών ομβρίων, σε διάφορες περιοχές της πόλης.

Ολοκληρωμένος σχεδιασμός

Μεγάλη παρακαταθήκη για την πόλη των Ιωαννίνων χαρακτήρισε τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό παρεμβάσεων και έργων ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγας επισημαίνοντας ότι «Τα δύο νέα έργα αποτελούν κομμάτι του ολοκληρωμένου σχεδιασμού βάσει του οποίου η Δημοτική Αρχή πορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια» υπογραμμίζοντας ότι αυτό είναι το νόημα της σύγχρονης διοίκησης.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι «δυο περιβαλλοντικά έργα που αφορούν, μεταξύ άλλων, και την προστασία της Παμβώτιδας» ευχαριστώντας δημόσια πολιτικό και υπηρεσιακό προσωπικό της ΔΕΥΑΙ για τη δουλειά που έκαναν.
Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας, έκανε λόγο για το επιστέγασμα μιας 4ετούς προσπάθειας που δικαιώνει απόλυτα τη δημοτική αρχή..
Παράλληλα τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας εξασφαλίσανε σύνολο χρηματοδοτήσεων που υπερβαίνουν τα 51 εκατ. € για την περιβαλλοντική θωράκιση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων αλλά και για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής χιλιάδων κατοίκων.
«Το σύνολο έργων και παρεμβάσεων που υλοποιεί σήμερα η ΔΕΥΑΙ αποτελεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ποτέ Οργανισμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην περιοχή μας», κατέληξε ο κ. Μανταλόβας.
Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Μάκης Χρυσοστόμου, τόνισε ότι τα δύο αυτά έργα τα σχεδίασε, τα μελέτησε και τώρα θα τα υλοποιήσει η ΔΕΥΑΙ, λύνοντας έτσι χρόνια προβλήματα στις περιοχές αυτές του Δήμου. «Είναι δύο έργα που πραγματικά τα είχαν ανάγκη οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Δύο παρεμβάσεις από τις μεγαλύτερες που έχουμε μελετήσει και θα υλοποιήσουμε για να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν», υπογράμμισε.
Τέλος, οι πρόεδροι των Μαρμάρων και του Νεοχωρόπουλου, Κωνσταντίνος Οικονόμου και Αρσένης Κάτσενος, ευχαρίστησαν τη Δημοτική Αρχή για την προώθηση των δύο έργων μιλώντας για «παρεμβάσεις ζωτικής σημασίας που αναβαθμίζουν την καθημερινότητα των συνδημοτών τους».

Τα έργα

Σε ότι αφορά τα δύο έργα στο πρώτο, προβλέπονται νέα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων ενώ τα υφιστάμενα έργα των δικτύων ακαθάρτων ενσωματώνονται στα νέα έργα.
Σε σχέση με τα έργα μεταφοράς, προβλέπεται η κατασκευή νέου αγωγού μεταφοράς που ξεκινά από την περιοχή του Νεοχωρόπουλου με κατεύθυνση προς Καρδαμίτσια, ο οποίος θα συλλέγει τα λύματα από τους οικισμούς Νεοχωρόπουλο και Σταυράκι και θα καταλήγει στο υπό κατασκευή αντλιοστάσιο ακαθάρτων στο Τσιφλικόπουλο.
Για τη μεταφορά των λυμάτων προβλέπονται 2 αντλιοστάσια ακαθάρτων.
Το συνολικό μήκος των προτεινόμενων εσωτερικών δικτύων και των βαρυτικών αγωγών μεταφοράς είναι περίπου 23Km και των καταθλιπτικών αγωγών περίπου 2,55Km.
Τέλος, στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή σχεδόν 1.600 ιδιωτικών συνδέσεων.
Για το δεύτερο που περιλαμβάνει τις εργασίες εκ νέου κατασκευής αγωγών ομβρίων, σε διάφορες περιοχές της πόλης, ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:
η κατασκευή δικτύων ομβρίων σε τμήματα των οδών Δομπόλη, Αρύβα, Τέκμωνος, και σε μερικές οδούς των Αμπελοκήπων, με αποδέκτες κατασκευασμένα δίκτυα ομβρίων, συνολικού μήκους αγωγών 1.000,00μ.
η κατασκευή πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου ομβρίων σε διάφορες οδούς στην περιοχή των Καρδαμιτσίων, με αποδέκτες κατασκευασμένα δίκτυα ομβρίων, συνολικού μήκους αγωγών 3.300,00μ.
η κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου ομβρίων στην περιοχή της Νέας Ζωής, συνολικού μήκους αγωγών 1.000,00μ.
η κατασκευή πρωτεύοντος αγωγού αποχέτευσης ομβρίων στην οδό Πηνελόπης Δέλτα στο Κάτω Νεοχωρόπουλο, με αποδέκτη τη λαγκάτσα, συνολικού μήκους αγωγού 570,00μ.
η κατασκευή πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου ομβρίων σε διάφορες οδούς στην περιοχή της Μπάφρας του Δήμου Ιωαννιτών, με αποδέκτες κατασκευασμένα δίκτυα ομβρίων, αλλά και αποστραγγιστικούς αύλακες, συνολικού μήκους αγωγών 1.700,00μ.
Στο μεταξύ, ο δήμαρχος ερωτηθείς για την έκπτωση αλλά και τους επιθεωρητές, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία τελεσίδικη απόφαση καλώντας όλους να περιμένουν έως ότου υπάρξει τελική απόφαση θυμίζοντας την περίπτωση της Κενάν Μεσαρέ όπου δεν επιβλήθηκε καμία ποινή και κανένα πρόστιμο, όπως χαρακτηριστικά είπε. Όσο για το θέμα της έκπτωσης συνέστησε επίσης υπομονή ενώ ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι σε συζήτηση με το υπουργείο προέκυψε το συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και άρα δεν υφίσταται θέμα με την έκπτωση: «Μας είπαν από το υπουργείο ότι θα ενημερώσουν σχετικά την Αποκεντρωμένη διοίκηση μιας και το μέτρο δεν συνιστά αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της δημοτικής επιχείρησης».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ