Λόγια χωρίς αντίκρισμα. Καθυστερήσεις υποσχέσεις που δεν κοστίζουν σε αυτόν που τις δίνει αλλά κοστίζουν σε όλους όσοι μπορεί να χρειαστούν οι ίδιοι ή κάποιος δικός τους άνθρωπος επείγουσα βοήθεια και τότε να έρθει αντιμέτωπος με την τραγική αλήθεια: την απουσία της εναέριας διάσωσης.
Η εναέρια διάσωση είναι πρωτεύουσα ανάγκη δεν είναι πολυτέλεια και αυτό πρέπει να είναι για όλους ξεκάθαρο και κατανοητό για να μπορέσουμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε τη δημιουργία βάσης στα Γιάννενα αλλά και αλλού προκειμένου να μπορούμε να κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο. Να κερδίσουμε ανθρώπινες ζωές. Η βάση στα Γιάννινα δεν έγινε ποτέ! Για την ακρίβεια …καταργήθηκε πριν ο νόμος τεθεί σε ισχύ και μεταφέρθηκε στο Άκτιο. Το Άκτιο από την άλλη είναι χωρίς ελικόπτερο!
Η τραγωδία με την νεαρή Αμερικανίδα που έπεσε στη χαράδρα του Βίκου και χρειάστηκε να έρθει ελικόπτερο από την Βάση της Ελευσίνας ανέδειξε για ακόμη μια φορά- μετά την τραγωδία με τον αδικοχαμένο Ερμή Θεοχαρόπουλο- ότι έπρεπε να είχε γίνει …χτες η Βάση Εναέριας Διάσωσης στην περιοχή μας. Ότι ο μηχανισμός είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια!
Οι ανθρώπινες ζωές έχουν αξία!
Ο πατέρας του Ερμή, Γιάννης Θεοχαρόπουλος μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ITV για το θέμα της εναέριας διάσωσης εξηγώντας ότι μας αφορά όλους. Όλους! Εξήγησε ότι κάθε μέρα γίνονται 3000 διακομιδές από το ΕΚΑΒ από αυτές οι 1500 είναι στην Αττική!
«Παγκοσμίως το 3%-5% των διακομιδών είναι περιστατικά επείγοντα προτεραιότητας 1, δηλαδή 90-150 άνθρωποι κάθε μέρα στην Ελλάδα είναι περιστατικά επείγοντα προτεραιότητας 1. Αυτά εάν δεν αντιμετωπίζονται ταχύτατα δεν έχουν αίσιο τέλος. Δεν είχε αίσιο τέλος… Γιατί; Γιατί ήταν επείγον περιστατικό προτεραιότητας 1. Στα επείγοντα περιστατικά προτεραιότητας 1 οτιδήποτε παραπάνω από τον χρόνο των 15-20 λεπτών για την προσέγγιση της διάσωσης με γιατρό και με ιατρικό εξοπλισμό σταθεροποίησης του τραυματία, δεν είναι αποδεκτό βάση της επείγουσας ιατρικής. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με διασωστικά ιατρικά ελικόπτερα έκτακτης ανάγκης HEMS. Όχι με πεζοπόρες ομάδες και στρατιωτικά ελικόπτερα που κάνουν πολλές ώρες. Οτιδήποτε παραπάνω σε χρόνο από τα 45-60 λεπτά σε περιστατικό προτεραιότητας 1, για την ολοκλήρωση της διάσωσης και της διακομιδής του τραυματία στο κατάλληλο νοσοκομείο δεν είναι αποδεκτό βάση της επείγουσας ιατρικής. Η Ελλάδα δεν έχει ακόμα εναέρια διάσωση», είπε μεταξύ άλλων καλώντας όλους μας να κινητοποιηθούμε.
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ, από την εφημ. “Πρ. Νέα” 17-7-2025











Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375