Πρωινά Νέα
No Result
View All Result
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025
  • Νέα
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Όροι Χρήσης
Επικοινωνία
  • Νέα
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Όροι Χρήσης
No Result
View All Result
Πρωινά Νέα
No Result
View All Result
Home Νέα

Η «ακτινογραφία» των βάσεων

6 έτη ago
Χρόνος ανάγνωσης: 1 λεπτά
Η «ακτινογραφία» των βάσεων

Στο 86,07% κυμάνθηκε το ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΓΕΛ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2019 και στο 53,80% ανήλθε το αντίστοιχο ποσοστό επιτυχίας των υποψηφίων των ΕΠΑΛ.
Αναλυτικότερα, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων φέτος ανήλθε σε 103.963, εκ των οποίων 91.763 με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.200 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ (ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων πέρυσι ήταν 104.780).
Συνολικά, εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 80.696 υποψήφιοι (το 2018 εισήχθησαν 77.510).
Έτσι, το συνολικό ποσοστό επιτυχίας στις φετινές Πανελλαδικές ανέρχεται στο 77,62%.
Σύμφωνα και με τα στοιχεία που είχε δώσει το πρωί η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, το 23% των υποψηφίων εισάγεται στη σχολή της πρώτης προτίμησης τους, με τις γυναίκες να σημειώνουν επιτυχία κατά 53,48% και οι άνδρες 46%. Επίσης, όπως ανέφερε, οι μαθητές που είναι κάτω από τη βάση στα γενικά λύκεια ξεπερνούν το 25% και στα επαγγελματικά λύκεια το 40%.
Σημειώνεται ότι τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής στις σχολές και τα τμήματα θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες.
Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

Σχετικά άρθρα

Παρεμβάσεις – ανάσα σε “Χατζηκώστα” και Φιλιάτες

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ -Νέες δράσεις και μπλόκα στο Καλπάκι

Συμμορία διέπραττε κλοπές με λεία πάνω από 150.000 ευρώ

Οι δημοφιλείς σχολές
Γενικά, στις νομικές σχολές καταγράφεται πτώση των βάσεων της τάξης των 100-200 μορίων, στις ιατρικές της τάξης των 200-300 μορίων, στις πολυτεχνικές της τάξης των 300-800 μορίων, στις παιδαγωγικές της τάξης των 600 μορίων και στις μαθηματικές των 500-1.000 μορίων.
Άνοδο σημείωσαν οι σχολές πληροφορικής -περίπου 400 μόρια- καθώς και οι οικονομικές και αστυνομικές σχολές.
Ενδεικτικά, οι βάσεις των περιζήτητων σχολών κυμάνθηκαν ως εξής:
– Ιατρική ΕΚΠΑ: 18.724 μόρια (πέρυσι: 19.029, διαφορά: -305)
– Νομική ΕΚΠΑ: 10.013 μόρια (πέρυσι: 18.219, διαφορά: -206)
– Ιατρική ΑΠΘ: 18.585 μόρια (πέρυσι: 18.808, διαφορά -223)
– Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ): 18.314 μόρια (πέρυσι: 18.240, διαφορά: 74)
– Ψυχολογίας ΕΚΠΑ: 17.608 μόρια (πέρυσι: 17.949, διαφορά: -341)
– Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ: 19.050 μόρια (πέρυσι: 19.334, διαφορά: -284)
– Ψυχολογίας ΑΠΘ: 17.529 μόρια (πέρυσι 17.711, διαφορά -182)
– Νομική ΑΠΘ: 17.824 μόρια (πέρυσι 17.965, διαφορά -141)
– Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (ΠΑΠΕΙ): 18.163 μόρια (πέρυσι 18.578, διαφορά: 415)
– Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών): 17.959 μόρια (πέρυσι: 17.300, διαφορά: 659)

 

Οι υψηλότερες και οι χαμηλότερες βάσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος το γεγονός ότι την υψηλότερη και τη χαμηλότερη βάση έχουν σχολές ξένης φιλολογίας, καθώς την υψηλότερη βάση έχει το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με 19.312 μόρια και τη χαμηλότερη το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, επίσης του ΑΠΘ, με 4.016 μόρια.
Ακόμη, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι 4 από τα 5 τμήματα με τις χαμηλότερες βάσεις είναι νέα τμήματα.
Αναλυτικά, τα τμήματα με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες βάσεις για φέτος, είναι:
1. Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 19.312 μόρια
2. Ψυχολόγων ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκη): 19.097 μόρια
3. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο: 19.050 μόρια
4. Στρατολογικό – Στρατιωτικών Νομικών Συμβούλων ΣΣΑΣ (Θεσσαλονίκη): 18.735 μόρια
5. Ιατρική, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: 18.724 μόρια
Οι σχολές με τις χαμηλότερες βάσεις είναι οι εξής:
1. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ: 4.016 μόρια
2. Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης (Κοζάνη), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΝΕΟ): 4.092 μόρια
3. Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης (‘Αμφισσα), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΝΕΟ): 4.308 μόρια
4. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Κοζάνη), Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (ΝΕΟ): 4.490 μόρια
5. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Καβάλα), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΝΕΟ): 4.643 μόρια
Αν και λίγα τα τμήματα που σημείωσαν άνοδο στη βάση τους, το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη σημείωσε την πιο θεαματική, σε απόλυτο αριθμό μορίων, καθώς η βάση του ανέβηκε κατά 4.199 μόρια. Ακολουθούν το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, των Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Μουσικών Σπουδών στην Κέρκυρα.
Αναλυτικά:
1. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Θεσσαλονίκη) ΠΑΜΑΚ: άνοδος 4.199 μόρια (16.937 από 12.738 μόρια)
2. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ: άνοδος 1.621 μόρια (6.980 μόρια από 5.359)
3. Τουριστικών Σπουδών, ΠΑΠΕΙ: άνοδος 1.206 μόρια (14.694 από 13.488)
4. Μουσικών Σπουδών (Κέρκυρα), Ιόνιο Πανεπιστήμιο: άνοδος 1.120 μόρια (13.120 από 12.000 μόρια)
Στις πρώτες θέσεις των σχολών που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων, σε απόλυτο αριθμό μορίων, «φιγουράρει» το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, καθώς τα τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού και Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης, που βρίσκονται στη Χίο, σημείωσαν πτώση βάσεων πάνω από 4.000 μόρια.
Ειδικότερα, οι σχολές με τη μεγαλύτερη πτώση, σε απόλυτο αριθμό μορίων είναι:
1. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Χίος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου: πτώση 4.700 μόρια (5.305 από 10.005 μόρια)
2. Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού (Χίος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου: πτώση 4.317 μόρια (5.925 από 10.242 μόρια)
3. Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα), ΕΚΠΑ: πτώση 4.074 μόρια (6.817 μόρια από 10.891 μόρια)
4. Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης (Χίος), Πανεπιστήμιο Αιγαίου: πτώση 4.028 μόρια (5.738 από 9.766 μόρια)

Μερόπη Τζούφη: Ευχές μετ’ αιχμών

Συγχαρητήρια ευχήθηκε στους μαθητές και τις οικογένειές τους η Αναπληρώτρια Τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη, με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στις δημόσιες πανεπιστημιακές σχολές ασκώντας όμως και κριτική στην πολιτική της παρούσας κυβέρνησης για την παιδεία.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό η βουλευτής Ιωαννίνων αναφέρθηκε στο ψυχολογικό και οικονομικό κόστος της εξεταστικής διαδικασίας και επεσήμανε τις ενέργειες των τελευταίων χρόνων για την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου και του πανεπιστημίου, με στόχο να προσφέρονται δυνατότητες, χωρίς διακρίσεις, σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.
Η κα Τζούφη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κατάργηση των Διετών Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων για αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Κλείνοντας, η βουλευτής Ιωαννίνων κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως προωθεί μια σκληρή και περιοριστική ατζέντα στο χώρο της εκπαίδευσης, εξαγγέλλοντας την κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης, την επαναφορά της «βάσης του 10» και τη μείωση του αριθμού των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ShareTweet

Σχετικά Άρθρα

xatzikosta-new
Νέα

Παρεμβάσεις – ανάσα σε “Χατζηκώστα” και Φιλιάτες

3 ημέρες ago
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ -Νέες δράσεις και μπλόκα στο Καλπάκι
Νέα

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ -Νέες δράσεις και μπλόκα στο Καλπάκι

3 ημέρες ago
astynomia_peripoliko
Νέα

Συμμορία διέπραττε κλοπές με λεία πάνω από 150.000 ευρώ

3 ημέρες ago
ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ -Τα οδικά έργα στην Άρτα
Νέα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΘΑΣ -Τα οδικά έργα στην Άρτα

3 ημέρες ago
ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ -Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές των Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων
Νέα

ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ -Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές των Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων

4 ημέρες ago
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Ζημιές σε διαμέρισμα από πυρκαγιά
Νέα

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Ζημιές σε διαμέρισμα από πυρκαγιά

4 ημέρες ago
Next Post
Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ: «Μεγάλη προσοχή από τους πολίτες»

Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ ΒΑΡΣΑΜΗΣ: «Μεγάλη προσοχή από τους πολίτες»

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ – Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για 200 μόνιμους

ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ - Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για 200 μόνιμους

Τελευταία νέα

  • Συνολικά 433.229 ζώα έχουν θανατωθεί από τον Αύγουστο του 2024
  • Προσοχή στα λαμπάκια και τα τζάκια
  • Το επίδομα θέρμανσης «ζεσταίνει» καταναλωτές και αγορά
  • ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ -Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη σύνδεση φωτοβολταϊκών αυτοπαραγωγής
  • ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ -«Πράσινο φως» για έργα συντήρησης
  • Παρεμβάσεις – ανάσα σε “Χατζηκώστα” και Φιλιάτες
  • ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ -Νέες δράσεις και μπλόκα στο Καλπάκι

Ενότητες

  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Νέα
  • Οικονομία
  • Πολιτική
  • Τοπικά

Αρχείο

No Result
View All Result

© 2019-2024 Αλφαστάρ Κατασκευή Ιστοσελίδων Ιωάννινα - Εφημερίδα Πρωινά Νέα.                                                              Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375

No Result
View All Result
  • Νέα
  • Πολιτική
  • Τοπικά
  • Οικονομία
  • Αθλητικά
  • Εκδηλώσεις
  • Επικοινωνία
  • Ταυτότητα
    • Πολιτική Απορρήτου
    • Όροι Χρήσης

© 2019-2024 Αλφαστάρ Κατασκευή Ιστοσελίδων Ιωάννινα - Εφημερίδα Πρωινά Νέα.                                                              Αριθμός Μ.Η.Τ.: 232375

This website uses cookies. By continuing to use this website you are giving consent to cookies being used. Visit our Privacy and Cookie Policy.
Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε ότι σας προσφέρουμε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον ιστότοπο, δηλώνετε ότι το αποδέχεστε.