ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΥΡΑΣ – Να λειτουργήσει ΔΙΕΚ Ειδικής Αγωγής στα Γιάννενα

Νέα

Το θέμα της ειδικής αγωγής φέρνει στη Βουλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς με Ερώτηση που κατέθεσε την Τρίτη προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Ζητά την έγκριση λειτουργίας Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΙΕΚ) Ειδικής Αγωγής στα Ιωάννινα, για την εκπαίδευση και υποστήριξη ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με απώτερο στόχο τη μείωση του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησής τους.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι μετά την πιλοτική λειτουργία από το 2014 των δύο ΔΙΕΚ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που φοιτούν άτομα με προβλήματα όρασης και άτομα με προβλήματα ακοής σε εγκαταστάσεις ειδικά διαμορφωμένες, ήρθε η ώρα να λειτουργήσει κι ένα αντίστοιχο στην Ήπειρο.

«Η ειδική αγωγή σήμερα αποτελεί κεντρικό θέμα της ευρύτερης ευρωπαϊκής εκπαιδευτικής και κοινωνικής πολιτικής με την Ελλάδα να ακολουθεί με αργά βήματα. Αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη δημιουργίας κατάλληλων πλαισίων για την εκπαίδευση και υποστήριξη των ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με απώτερο στόχο τη μείωση του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησής τους.

Στόχος είναι τα άτομα με αναπηρία που τελειώνουν τα σχολεία Ειδικής Αγωγής να αποκτούν επαγγελματικές δεξιότητες που θα τους ανοίγουν τον δρόμο στην αγορά εργασίας και κατ’ επέκταση στην οικονομική χειραφέτηση, στη συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία και στην ουσιαστική κοινωνική ένταξη» επισημαίνει ο Γιώργος Αμυράς ρωτώντας την υπουργό αν θα προβεί σε ενέργειες ώστε να εγκριθεί η λειτουργία του πρώτου Δημόσιου ΙΕΚ Ειδικής Αγωγής στην Ήπειρο.